Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mezi nízkoenergetickými domy vítězí nestandardní řešení

Organizátoři architektonické soutěže "Rockhouse - český nízkoenergetický dům roku" dnes zveřejnili výsledky jejího druhého ročníku. Vítězem hlavní kategorie se stal Tomáš Vanický za komplexní zvládnutí návrhu bytového domu smíšené zděné a dřevěné konstrukce.

Porotu zaujalo jeho členění úsporného energeticky pasivního domu do dvou bytových sekcí. První místo v kategorii studentských prací získal Michal Bednář, student Fakulty architektury ČVUT, za u nás zatím ojedinělé a invenční řešení návrhu mateřské školky v úsporném standardu. V obou kategoriích navíc porota mimořádně ocenila formou čestného uznání i některé další práce, které rovněž přinesly pozoruhodné podněty k tématu soutěže. Porota posuzovala 44 návrhů, což je dvakrát víc než v minulém roce. Cílem soutěže je ocenit a přiblížit veřejnosti tvorbu svébytné české architektury ve vazbě na využívání moderních tepelných a protipožárních izolačních materiálů při projektování domů citlivých k životnímu prostředí.

"Zvýšení kvality soutěžních návrhů ve srovnání s prvním ročníkem bylo jasně patrné," říká Jan Tywoniak, profesor na Fakultě stavební ČVUT v Praze a předseda poroty. "I v soutěži platí, stejně jako v moderní praxi, že stavebně-energetické výpočty jsou stále významnějším prvkem v procesu navrhovaní budovy," dodává Tywoniak. Sedmičlennou odbornou porotu tvořili zástupci ministerstva životního prostředí, Obce architektů, Fakulty architektury VUT Brno, Fakulty stavební ČVUT v Praze, Centra pasivního domu a společnosti Rockwool. Ta u soutěžních návrhů posuzovala především soulad funkčních prvků s designem stavby, její zasazení do krajiny, včetně vhodnosti a rozsahu využití tepelně izolačních a protipožárních systémů s ohledem na celkovou energetickou potřebu domu.

Soutěž vyhlašuje společnost Rockwool, ve spolupráci s Českou komorou architektů. Přihlásit se mohou jak architekti, projektanti, realizační firmy a investoři, tak studenti a studentské kolektivy s projekty úsporných domů a staveb. Kromě kvalitního architektonického řešení je podmínkou úspěchu v soutěži také zohlednění trendů moderního úsporného bydlení a aplikace tepelně izolačních a protipožárních systémů značky Rockwool. Další informace o soutěži včetně fotografické dokumentace najdete na www.rockhouse.cz.

Porota soutěže Rockhouse 2007

"...Výběr členů poroty představuje jednu z nevýznamnějších částí každé soutěže a výraznou měrou určuje úroveň a kvalitu soutěže. Jednak motivuje kvalitní architekty k účasti a také zaručuje, že všechny vybrané projekty mají úroveň...". Takto se vyjádřil k práci poroty v prvním ročníku soutěže ROCKHOUSE o český nízkoenergetický dům 2006 vítěz Tomáš Hlavsa, student architektury z brněnského VUT. Vzhledem k tomu, že se oba citované případy naplnily, pracovala letos porota obdobném složení. Aby její práce byla co možná nejobjektivnější a nejúplnější, posílil ji sedmý člen: Ing. arch. Josef Smola za nezávislé sdružení Centrum pasivního domu. Každému členovi poroty pro ROCKHOUSE 2007 věnujeme v abecedním řazení několik řádků o odborné způsobilosti pro velmi odpovědnou práci posuzovatelů soutěžních projektů a realizací nízkoenergetických staveb.

S porotou dále úzce spolupracují uznávané kapacity v oboru architektury a nízkoenergetického stavění: autorizovaný porotce pro architekturu Ing. akad. arch. Vladimír Štulc, místopředseda Obce architektů a Ing. arch. Mojmír Hudec v brněnského atelieru Elam, který se už více než 20 let specializuje na projektování nízkoenergetických staveb a pasivních domů.

Profily porotců

Ing. Martina Pásková, Ph.D. - ředitelka odboru ekologie lidských sídel a člověka na Ministerstvu životního prostředí ČR. Je externí lektorkou na katedře sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK pro v oblast vztahu územního rozvoje a územní ochrany. Dále působí jako členka expertní skupiny Evropské komise pro urbánní prostředí (DG Environment) a současně vykonává funkci předsedkyně Komise pro životní prostředí a sport při Českém olympijském výboru.

Akad. arch. Šimon Caban - architekt, scénograf, choreograf, fotograf, scénárista, režisér, tanečník a herec. Pracuje ve svobodném povolání jako architekt. Navrhuje rodinné domy, interiéry, nábytek, projektuje design soukromých, firemních i veřejných interiérů. Jeho jméno znají organizátoři mezinárodních filmových festivalů v Karlových Varech, k nimž dělal v letech 1995 až 1999 výpravu. Jako komisař a scenárista národní expozice Pražského quadrienale získali spolu se Simonou Rybákovou v roce 1999 Zlatou trigu. V roce 2002 byl autorem výzdoby Kongresového centra pro pražské zasedání NATO. Umělecké ambice akad. arch. Šimona Cabana mj. dokazuje zastoupení ve fotografické sbírce v Centre Georges Pompidou v Paříži, dále baletní jednotka Křeč, kterou založil společně s bratrem Michalem, a také scéna a režie k muzikálu Galileo v pražském Divadle Kalich.

Ing. arch. Oleg Haman - autorizovaný architekt České komory architektů a od roku 2003 předseda Obce architektů. Po ukončení vysokoškolského a postgraduálního studia na fakultě architektury ČVUT působil 6 let v Projektovém ústavu výstavby hlavního města Prahy. K nejvýznamnějším realizacím patří např. stavby v Praze 10: Komerční centrum Vinice, Obytný soubor Palouk a Český statistický úřad, v Praze 9 pak administrativní budova Garant Hospital a v Hradci Králové Kašna na Masarykově nám. Je také autorem projektu rekonstrukce paláce Riesů ze Stallburgu v Praze. Získal významná ocenění na výstavách Bydlení (2000) v kategorii nájemní domy a Nejlepší z realit (2002) v kategorii rekonstruované kanceláře. Je držitelem ceny Grand prix Obce architektů (2002) za výtvarné dílo. V soutěži ROCKHOUSE iniciuje Ing. arch. Oleg Haman výrazné zapojení Obce architektů do připravovaných seminářů na vysokých školách v Praze a Brně, které si kladou za cíl podchytit talenty nastupující generace architektů a motivovat je pro nízkoenergetickou výstavbu.

Ing. Zdeněk Kobza - produktový specialista společnosti Rockwool, a.s. Absolvoval VA Brno a postgraduální studium na VUT Brno. Je autorizovanou osobou v oboru pozemní stavby a soudním znalcem v oboru stavebnictví. Dlouhodobě se soustředí na kvalitu postupů a prací především v oblasti zateplovacích systémů.

doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. - vedoucí Ústavu techniky staveb Fakulty architektury v Brně. Jeho odborná, pedagogická a vědeckovýzkumná činnost je zaměřena především do oblastí technika prostředí, energetika a fyzika budov. Z hlediska nízkoenergetické výstavby je významné jeho spoluautorství na odborné publikaci pod vedením Prof.Ing. Jiřího Vaverky, DrSc. "Stavební tepelná technika a energetika budov" (2006). Doc.Ing. Meixner, CSc. v současnosti působí jako autorizovaný inženýr v oboru Pozemní stavitelství, je zapsán do Seznamu energetických auditorů při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Ve spolupráci s Českou energetickou agenturou MPO ČR se podílel na zřízení Energetického konzultačního a informačního střediska EKIS. V rámci "Programu komplexní regenerace sídlišť a oprav bytových domů postavených panelovou technologií" se ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Státním fondem rozvoje bydlení zasadil o zřízení Regionálního a poradenského střediska při Fakultě architektury v Brně.

Ing. arch. Josef Smola - nezávislý autorizovaný architekt, člen České komory architektů a Asociace interiérových architektů. Je autorem řady realizovaných pasivních rodinných domů, které projektuje ve vlastním projektovém a inženýrském ateliéru v Praze. Vedle individuálních projektů rodinných domů a dřevostaveb se zabývá i bytovou architekturou a designem. Významná je i poradenská činnost Ing.arch. Smoly pro obor stavebnictví a stavební právo. Jako znalec zpracovává odborné posudky k problematice nízkoenergetické výstavby a jiných architektonických oborů. Bohatou publikační činnost doplňuje přednáškami k problematice dřevostaveb, pasivních domů a nízkoenergetické výstavby. V porotě bude zastupovat nezávislé - občanské sdružení Centrum pasivního domu, jehož je místopředsedou.

prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc. - vysokoškolský profesor na Fakultě stavební ČVUT v Praze v oboru teorie a konstrukce pozemních staveb. Věnuje se tématům jako tepelná ochrana budov v environmentálních souvislostech, energie a životní prostředí a budovy a prostředí. Výčet jeho funkcí je velmi obšírný - mj. je předsedou TNK 43 stavební tepelná technika při ČNI Praha, zástupcem ČR v CEN/TC89 Thermal performance of buildings and building components, spoluautorem ČSN 73 0540:2 (2002) Tepelná ochrana budov, členem rady Společnosti pro techniku prostředí a místopředsedou České společnosti pro udržitelnou výstavby budov (CSBS). Je autorem publikace Nízkoenergetické domy - Principy a příklady. Jako spoluautor se podílel na stavebním resp. stavebně-energetickém řešení několika realizací nízkoenergetických domů. Spolupracoval také na přípravě výstavby skupiny pasivních rodinných domů v Koberovech (CHKO Český ráj).

Přehled oceněných děl

Kategorie Projekt:

1. místo: Ing. Tomáš Vanický, Ing. Tomáš Krupa - Bytový dům "B" - Vostelčice, návrh č. 37
spoluautor: Ing. Vladimír Smudek

2. místo: Ing. arch. Pavel Jura - Rodinný dům Tvarožná, návrh č. 36

3. místo: Filip Titl - Rodinný dům: vertikální, úsporný,žužlavý, návrh č. 26

čestné uznání: Ing. Bc. František Denk, FA ČVUT - Modular Element Housing, návrh č. 2
spoluautor: Bc. Veronika Poláková

čestné uznání: Ondřej Chybík, FA VUT Brno - Nízkoenergetický dům Rockwool, návrh č. 10
spoluautor: Martin Poruba

Kategorie Projekt - Studentské práce:

1. místo: Michal Bednář, FA ČVUT - Mateřská škola, návrh č. 12

2. místo: Dušan Řezanina, FAST VUT Brno - Dřevěný nízkoenergetický dům, návrh č. 13

2. místo: Bc. Ondřej Novosad, FA VUT Brno - Bydlení bez závazků, návrh č. 28
spoluautor: Bc. Zuzana Janoušková

3. místo: Michal Krištof, FA VUT Brno - Rodinný dom Rockwool návrhu č. 38

čestné uznání: David Přikryl, FA VUT Brno- Rodinný dům s obchodním přízemím, návrh č. 6

čestné uznání: Aleš Javůrek, FA VUT Brno - Objekt pro dočasné ubytování, návrh č. 20
spoluautor: Jiří Bužek

čestné uznání: Veronika Dobešová, FA VUT Brno - Dům ve svahu, návrh č. 4
spoluautor: Gabriela Blažková

 
 
Reklama