Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejrychlejší výtahy na světě

Podle společnosti Forbes šest z deseti nejrychlejších výtahů na světě je instalováno v oblasti Asie a Středního východu, kde se ekonomiky rychle rozvíjejí. Ale pouze jeden z nich byl postaven do roku 1993. Čtrnáct z dvaceti nejvyšších budov na světě je v Číně, Malajsii nebo na Středním východě. Všechny byly dostavěny v posledních sedmnácti letech.

Tyto výtahy se pohybují přes jedno podlaží přibližně 1 vteřinu a pohyb musí být kontrolován systémem kontroly tlaku, aby byli cestující chráněni před nepříznivými vlivy jeho změny. Další konstrukční problémy související s rychlostí byly překonány díky systémům tlumení harmonických kmitů a aerodynamického proudění.

Společnost Forbes uvádí následující budovy, které mají deset nejrychlejších vertikálních zařízení na světě:

  1. Taipei 101: Tato tajvanská budova je vybavena dvěma expresními výtahy pohybujícími se nahoru i dolů rychlostí 16,8 m/s. Trvá to jen 30,3 vteřiny, než dosáhnou 87.podlaží na vyhlídkové plošině této 509,2 m vysoké stavby.

  2. Yokohama Landmark Tower: Výtahy v této budově v japonské budově smíšeného určení se pohybují rychlostí 12,5 m/s. S výškou 296 m je nejvyšší budovou v zemi.

  3. Burj Dubai: Tato stavba ve Spojených arabských emirátech má být podle plánu dokončena tento rok a stane se nejvyšší budovou na světě. Výtahy firmy OTIS Elevator Co. budou mít rychlost 10 m/s a nosnost 46 osob. Toto zařízení má stát developerskou firmu Emaar Properties 36 milionů USD.

  4. Sunshine 60: Tato 240 m vysoká věž v Tokiu stojí 30 let a výtahy mají rychlost 10 m/s.

  5. John Hancock Building: Výtahy v této budově, která je orientačním bodem v Chicagu, vozí turisty rychlostí 9 m/s na vyhlídkovou plošinu v 94.podlaží této 344 m vysoké budovy.

  6. Stratosphere Tower: Výtahy s rychlostí 9 m/s vozí návštěvníky na vrchol 350 m vysoké budovy za 39 s. Tato vyhlídkové věž v Las Vegas je nejvyšší svého druhu v USA.

  7. Freshwater Place: Nedávno dokončená výšková bytová budova s obchody v Melbourne v Austálii s výškou 205 m nabízí uživatelům jízdu rychlostí 9 m/s.

  8. Jin Mao Tower Place: Tato stavba se smíšeným využitím a s 88 podlažími byla v Šanghaji dokončena v roce 2005 má výtahy s rychlostí 9 m/s při zdvihu 421 m.

  9. Petronas Towers: Tato dvojice staveb v Kuala Lumpur je 452 m vysoká a má výtahy s dvoupodlažními klecemi pohybujícími se rychlostí 7,5 m/s.

  10. Empire State Building: Budova postavená v roce 1930 v New Yorku používá moderní výtahovou techniku s rychlostí 7,1 m/s na vyhlídkovou plošinu v 86.podlaží ve výšce 381 m.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele R.S. Caporaleho

 
 
Reklama