Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž Můj rodinný dům zná své vítěze

První ročník studentské soutěže Můj rodinný dům, kterou vyhlásily začátkem roku společnosti Schiedel a Cegra, zná své vítěze. Vyhrál Michal Tichý ze Střední průmyslové školy Zlín, druhé místo obsadil David Ptáček, třetí Aleš Čapek, oba ze Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě.

Zvláštní cenu poroty obdržela Kateřina Bečvářová z královehradecké Střední průmyslové školy stavební. O titul Můj rodinný dům mohly soupeřit návrhy rodinných domů vytvořené v technologii ArchiCAD zohledňující vytápění. Do prvního ročníku se přihlásilo 31 soutěžících, z nichž většina odevzdala projekt s vysokou úrovní.

1. místo
název projektu: Rodinný dům
autor: Michal Tichý
vedoucí: Ing. Libor Dubčák
škola: SPŠ Zlín
výhra: 15 000 Kč

2. místo
název projektu: Tube
autor David Ptáček
vedoucí: Ing. Miroslav Beran
škola: SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod
výhra: 9 000 Kč

3. místo
název projektu: Rodinný dům s minimální energetickou náročností
autor: Aleš Čapek
vedoucí: Ing. Radek Wasserbauer
škola: SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod
výhra: 5 000 Kč

Zvláštní ocenění
název projektu: Rodinný dům K.B.08
autorka: Kateřina Bečvářová
vedoucí: Ladislav Bečvář
škola: SPŠ stavební, Hradec Králové
výhra: Software Artlantis

Soutěž Můj rodinný dům propaguje trend používání moderních technologií a úspor při vytápění, chce motivovat studenty k vytváření projektů technologiemi CAD a k seznámení s problematikou komínových systémů. Pořádající společnosti Schiedel a Cegra hodnotí soutěž jako velmi vydařenou. "Projekty měly většinou výbornou úroveň a rozsah zpracování v několika případech přesahoval rámec zadání soutěže," řekl Jiří Vrba, vedoucí technického oddělení Schiedel. "Přestože se jednalo o první ročník soutěže, překvapil nás zájem jak ze strany studentů, tak škol. Vytvořily studentům podmínky pro to, aby práce mohly být v předepsaném rozsahu zpracovány a hlavně v termínu dokončeny."

Porotu tvořili Vojtěch Policar, ředitel společnosti Schiedel, Tomáš Lejsek, ředitel firmy Cegra, Jaroslav Kuba, vedoucí katedry Technické zařízení budov Vysoké školy Báňské Ostrava, a Petr Vaněk, architekt a šéfredaktor portálu e-architekt.cz. "Vzhledem k vysoké kvalitě prací nebylo jednání poroty snadné. Hodnotili jsme mimo jiné to, jak má projekt řešené vytápění při podmínce, že je nezávislé na jednom zdroji energie, dále konkrétní řešení spalinových cest, úroveň použití ArchiCadu, nastavení GDL objektů, kvalitu textové, výkresové a datové části projektu," uvedl Vojtěch Policar.

Dobrovolnou součástí soutěže byla i anketa, která zjišťovala, co studenty motivovalo k účasti a co jim soutěž přinesla. "Odpovědi účastníků jsou pro nás velkou odměnou. Soutěžící obecně ocenili profesionální úroveň soutěže, komunikaci s vyhlašovateli a jejich technickou podporu, zajímavé zadání a v neposlední řadě i přínos pro svůj další profesionální rozvoj," řekl Jiří Vrba. Konkrétně například výherce soutěže Michala Tichého potěšilo zadání. "Bylo velmi široké, a tak jsem si nepřipadal příliš omezen." Několik studentů ocenilo, že byla soutěž spojená s tématem vytápěním domu, spojení stavařiny s technickým zařízením budov. "Jak se říká, stavařina dává domu tvář a důstojnost, technika mu dává srdce a život," napsal Radek Hladký a dodal, jak je podobných soutěží málo. "Díky této soutěži jsem se naučila mnohem víc, než bych se mohla naučit ve škole," říká Kateřina Bečvářová, držitelka zvláštní ceny poroty. Přínos pro praxi vyzdvihnul například soutěžící Radek Hladký: "Soutěž mi přinesla představu o tom, jaké problémy řeší projekční kanceláře každý den, tzn. střetnutí stavební tematiky a oboru TZB. Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, co znamená práce ve skupině a řešení dispozičního řešení domu, když si stavaři vymysleli něco, co nebylo možné realizovat."

Velká účast, zájem studentů i škol či vysoká kvalita projektů, to mimo jiné rozhodlo o tom, že soutěž Můj rodinný dům bude pokračovat i v příštím roce.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...