Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ABSOLUT + AERA: Komplexní řešení pro novostavby rodinných domů

Komínový systém Schiedel ABSOLUT jsme představili veřejnosti před dvěma lety, zkušenosti projektantů, stavebních firem i konečných uživatelů za toto období jednoznačně potvrzují výhodnost použití právě tohoto komínového systému v nejrůznějších případech.

Problémy těsných objektů

Snižování tepelných ztrát v objektech se dříve odehrávalo převážně v konstrukci obvodových stěn, střech a stropů. Směrodatným údajem byla hodnota tepelného odporu dané konstrukce, zvyšovala se tloušťka zdiva, používaly se materiály s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, přidávaly se tepelně izolační vrstvy. Pro další zlepšení tepelně technických vlastností objektu už ale samotné další snižování prostupu tepla obvodovou konstrukcí nepřinášelo odpovídající efekt, proto bylo nutno řešit nejen tepelné ztráty prostupem ale také infiltrací. Vznikly nové výrobkové řady těsných oken a dveří a obvodové konstrukce se navrhují a provádějí tak, aby propouštěly co nejméně vzduchu. A právě současná provedení těsných obvodových konstrukcí staveb vyvolávají některé problémy, které souvisejí jak s provozem spotřebičů paliv, tak i s kvalitou vnitřního mikroklimatu. Jestliže požadavky na přirozené větrání byly bez problému splňovány ve starých budovách, dnešní utěsnění obvodového pláště představuje snížení přirozené výměny vzduchu pod hygienicky vyhovující úroveň, v objektu stoupá relativní vlhkost, zvyšuje se riziko výskytu plísní s nepříznivými dopady na zdraví obyvatel. V místnostech je obecně nedostatek čerstvého vzduchu, stejně tak jako nedostatek vzduchu pro spalování. Lidé se cítí unaveni, krbová kamna špatně fungují...

Komplexní řešení

Pokud zhodnotíme přirozenou infiltraci v novostavbách, ale také v některých rekonstrukcích, například po výměně oken, jako nedostatečnou, je logické, že budeme hledat řešení, které potřebné množství vzduchu do interiéru přivede. Cílem musí být ovšem co nejmenší potřeba energie při zajištění optimální kvality vnitřního prostředí. Jako komplexní řešení se nabízí právě společné použití systémů Schiedel ABSOLUT a AERA.

V souvislosti s provozem lokálních spotřebičů, jako jsou například dnes oblíbená krbová kamna, si naše společnost jako jedna z prvních uvědomila, jaké jsou praktické důsledky těsných obvodových konstrukcí v novostavbách při provozu spotřebičů. Prvním důležitým přínosem byl proto vývoj a zavedení komínového systému ABSOLUT, který vyniká mimořádnou těsností, odstraňuje tepelné mosty a současně zabezpečuje přívod spalovacího vzduchu přímo do spotřebiče. Vzduch pro spalování není tedy nutno přivádět do místnosti a tak ji v zimním období ochlazovat. Logicky navazujícím krokem je vývoj nového větracího systému, který spojuje energetická a hygienická hlediska: zabezpečit právě takovou výměnu vzduchu, která zaručí jeho kvalitu při minimálním nároku na energii.

Jak to funguje

Funkci a použití komínového systému ABSOLUT ve spojení se spotřebiči, které jsou nezávislé na vzduchu v místnosti zmiňujeme v rubrice FAQ tohoto zpravodaje na jiném místě. Důležité je, že právě takové řešení dokonale a beze zbytku oddělí přiváděný vzduch pro hoření od vzduchu pro větrání. Není nutno tedy přivádět nadbytečné množství venkovního vzduchu, který jinak nepotřebujeme. A právě na myšlence přivést jen určité množství vzduchu a jen na určitá místa v závislosti na okamžitých potřebách je založena funkce systému řízeného větrání Schiedel AERA.

Právě systém Schiedel AERA sám "pozná", jaká je potřeba čerstvého vzduchu. Při vyhodnocení potřeby vychází z hodnoty relativní vlhkosti vzduchu v konkrétní místnosti. Ta se mění v závislosti na počtu osob a jejich aktivitě. Systém AERA okamžitě reaguje na změny relativní vlhkosti a reguluje množství vzduchu, které v daném okamžiku místností prochází. V praxi to znamená, že obyvatel bytu má přímo tam, kde se právě nachází, vždy správné množství vzduchu, které skutečně potřebuje. Trvale dýchá čerstvý vzduch, cítí se dobře, bydlení je kvalitní a komfortní. Veškerá nadměrná vlhkost, stejně tak jako CO2 nebo nepříjemné pachy jsou společně odvedeny mimo objekt.

Funkce větracího systému v závislosti na provozu v rodinném domě je znázorněna schématicky na obrázcích 1 a 2, které popisují dva zásadně odlišné provozní stavy.

Obrázek 1 vyjadřuje stav ve dne, kdy je plně využívána část rodinného domu k běžnému dennímu provozu. Regulační prvky přívodu vzduchu v obývacím pokoji společně s prvky pro odvod vzduchu v kuchyni reagují na stoupající relativní vlhkost a zajišťují automaticky intenzivnější provětrání těchto prostor.


Na obrázku 2 je znázorněna typická situace v noci. Zvýšená produkce vlhkosti je v tomto případě v oblasti ložnice a dětských pokojů. Elementy přívodu vzduchu se otvírají a tyto místnosti jsou proto automaticky provětrávány intenzivněji, zatímco výměna vzduchu v denní části objektu je na minimální úrovni.


Není to složité?

Rozhodně ne. Jedinou viditelnou konstrukcí v objektu je svislá šachta o půdorysném rozměru 28 x 28 cm, kterou je odváděn vzduch vně objektu. Přívod vzduchu se řeší osazením předem připravených bloků do obvodových stěn obytných místností.

Vyústky odváděného vzduchu se uplatní v místnostech, ve kterých je vzduch zpravidla silněji zatížen vlhkostí nebo nepříjemnými odéry. Tak se podchytí přes relativní vlhkost vzduchu jeho kvalita v koupelnách, WC, kuchyních, a zabezpečí jeho výměna v závislosti na potřebách. Odsáváním vzduchu z výše uvedených místností dojde k příčnému provětrání, které zajistí přívod čerstvého vzduchu do obytných místností.

Celý systém se montuje současně s hrubou stavbou a tím se liší od konvenčních představ o vzduchotechnice. Kompletace systému prvky pro přívod a odvod vzduchu se provádí po povrchových úpravách. Systém je řízen vlhkostními čidly, která reagují na provoz v objektu. Po základním nastavení je práce systému zcela automatická. Jediným elektrickým zařízením je ventilátor osazený nad šachtou. Systém Schiedel AERA zaručuje optimální výměnu vzduchu v jednotlivých provětrávaných místnostech i v objektu jako celku.

Do nedávné doby nebylo nutno se problematikou větrání a přívodu vzduchu pro spalování v rodinných domech prakticky vůbec zabývat; vše fungovalo jaksi samo tím, že jednoduše "táhlo okolo oken". Dnešní těsné obvodové konstrukce a výplně omezují na jedné straně významným způsobem tepelné ztráty objektu, na straně druhé ovšem snižují přirozenou výměnu vzduchu pod hygienicky vyhovující úroveň: v objektu stoupá relativní vlhkost, koncentrace CO2, zvyšuje se riziko výskytu plísní... Spotřebiče, které jsou závislé na vzduchu v místnosti přestávají spolehlivě fungovat... Kvalitní, prověřené a navíc stavebně i provozně jednoduché řešení přináší současné použití systémů ABSOLUT a AERA společnosti Schiedel.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...