Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové ultrazvukové měřiče tepla Ultraheat UH50-A.. z produkce společnosti Siemens

Společnost Siemens má mnohaleté zkušenosti s výrobou a hlavně s použitím ultrazvukových měřičů tepla. Významnou část nabídky tvoří právě měřiče tepla a chladu, které již dnes představují zcela běžnou součást systémů vytápění nebo chlazení v bytových, administrativních či průmyslových objektech.

První ultrazvukové měřiče byly dodávány pod obchodním názvem WSD... Sonogyr, pak je následovala další řada WSF... Sonogyr energy a v pořadí třetí byla řada 2WR5.. Ultraheat, která byla v nabídce až do konce loňského roku. Začátkem letošního roku dochází opět ke změně - na trh byla uvedena nová výrobní řada s obchodním názvem Ultraheat UH50-A.., která konstrukčně vychází z osvědčené předchozí řady 2WR5.. Ultraheat.

Nové měřiče tepla Ultraheat UH50-A.. jsou opět dodávány ve všech obvyklých jmenovitých průtocích, tedy od 0,6 až do 60 m3/h, pro jmenovité tlaky PN16 a PN25 (závitové i přírubové provedení) a v příslušných stavebních délkách od 110 do 360 mm. Standardní stavební délky a průtoky zaručují jednoduchou náhradu za staré přístroje bez nutnosti dalších úprav. Měřiče Ultraheat UH50-A.. najdou uplatnění zejména při měření spotřeby tepla v systémech dálkového i místního vytápění. Na základě požadavku zákazníka je možné dodat měřič i v provedení kombinace teplo/chlad pro měření chladu nebo v provedení pro měření průtoku v systémech s vodou.

Vlastnosti a funkce nového měřiče:

  • celokovová měřicí trubice (DuraSurface) odolná proti znečištění
  • nevyžaduje uklidňující délky potrubí
  • jednoduché dvoutlačítkové ovládání
  • deník provozu pro sledování poruch a provozních událostí
  • Datalogger pro dohled a analýzu zařízení
  • paralelní komunikace, možnost připojení dvou komunikačních modulů

Přístroje Ultraheat UH50-A.. měří průtok pomocí ultrazvukového měřicího principu bez mechanických pohyblivých dílů, a nepodléhají proto opotřebení. Měřicí trubice je celokovová, což garantuje vysokou životnost a stabilitu měření. Díky konstrukci měřicí trubice nejsou při instalaci měřiče nutné uklidňující přímé úseky potrubí. Tato vlastnost pak šetří místo v technologii a je využívána například u výměníkových stanic, kde jsou preferovány minimální rozměry zařízení. Ultrazvukový měřicí princip zajišťuje spolehlivé měření i velmi malých průtoků.

Revoluční měřicí trubice s profilem DuraSurface

Použitím měřicí trubice s vnitřním profilem DuraSurface vzniká nový standard stability měření. Technologie DuraSurface zajišťuje odfiltrování interferujících odrazů v měřicí části již na samém začátku procesu, čímž je zajištěna vysoká přesnost měření. Měřič je také odolnější vůči usazování nečistot. Toto provedení mají měřiče do jmenovitého průtoku 2,5 m3/h. Cílem konstrukčních změn je zajištění přesnosti měření a bezúdržbového provozu v řádu několika let.

Funkce deníku provozu pro lepší diagnostiku

Oproti předchozímu typu 2WR5.. je Ultraheat UH50-A.. vybaven záznamovou funkcí, kde měřič průběžně vytváří deník provozu. V deníku se ukládají události (poruchy, provozní stavy atd.) v okamžiku jejich výskytu v chronologickém pořadí. Tato nová funkce umožňuje jednoduchou diagnostiku měřiče, vlastní odečítání se provádí pomocí optohlavy do přenosného PC. Deník provozu není možné změnit.

Datalogger - záznamník: monitorování a analýza

Na přání je možné doplnit Datalogger, který průběžně ukládá naměřené hodnoty. Tyto hodnoty jsou ukládány paralelně pro čtyři časové intervaly (po hodinách, dnech, měsících a letech). Naměřené hodnoty lze odečíst pomocí příslušného softwaru. Tím je zajištěna jak možnost nepřerušovaného monitorování systému s detailní technickou analýzou provozních stavů, tak monitoring provozního režimu měřiče tepla.

Flexibilní připojení na sběr dat

Měřič Ultraheat UH50-A.. umožňuje dálkový odečet údajů i integraci do nejrůznějších systémů. Všechny komunikační moduly mohou být jednoduše osazeny i následně nebo zaměněny bez přerušení provozu. Každý měřič nabízí připojení až dvou komunikačních modulů. V současné době jsou v nabídce následující komunikační moduly:

  • M-Bus modul
  • impulsní modul
  • modul s proudovou smyčkou
  • analogový modul
  • radiové moduly pracující na frekvenci 433 MHz

Společnost Siemens nabízí u nejrozšířenějšího typu dálkového odečtu po sběrnici M-Bus komplexní řešení - tj. signálové M-Bus převodníky WZC-P.., zesilovače, M-Bus centrály OZW1.. i obslužný a vizualizační software ACS7.., který automaticky rozpozná konkrétní typ připojeného měřiče tepla značky Siemens (Ultraheat UH50-A.., 2WR5.. Ultraheat, 2WR6.. Ultraheat XS, WFN2.. Megatron 2). Měřič tepla Ultraheat UH50-A.. je možné integrovat i do radiového systému Siemeca AMR pokud se doplní o impulsní modul, který se připojí do pulsního radioadaptéru AEW36.2 zajišťujícího dálkový bezdrátový odečet. Pro všechny typy měřičů tepla společnost Siemens zajišťuje kompletní záruční a pozáruční servis, a to buď přímo u výrobce nebo u smluvních partnerů (autorizovaná metrologická střediska) na celém území České republiky.

Kontakt:
Ing. Daniel Drlík
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 615
e-mail: daniel.drlik@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...