Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitní tepelná čerpadla NIBE

Švédský výrobce tepelných čerpadel NIBE se v Česku řadí mezi nejoblíbenější dodavatele těchto moderních technologií. Firma má ve výrobě tepelných čerpadel dlouholetou tradici a vlastní výzkum a vývoj jí umožňuje držet se na špici nejvýznamnějších evropských výrobců.

Švédská tepelná čerpadla NIBE

Rostoucí ceny energií nutí stále více lidí uvažovat o nákladech na vytápění a ohřev vody, které jsou nemalou součástí rozpočtu domácnosti. Vedle zateplení pláště domu a osazení kvalitními okny je řešením také úsporný zdroj tepla. Takovým moderním, ekonomickým a také ekologickým zdrojem vytápění jsou právě tepelná čerpadla. Umožňují získávat energii ze země, z vody nebo ze vzduchu, tedy z obnovitelných přírodních zdrojů, a tím šetří až 75 % nákladů na vytápění a přípravu teplé vody.


Fighter 1140

Švédská firma NIBE má ve výrobě tepelných čerpadel dlouholetou tradici a vlastní výzkum a vývoj umožňuje firmě držet se na špici nejvýznamnějších evropských výrobců. Řada tepelných čerpadel země/voda Fighter 1140 a 1240 se vyznačuje vynikajícími technickými parametry. Topný faktor je při podmínkách 0 °C / 35 °C mezi 4,95 až 5,04, to znamená, že na 1 kW spotřebovaný pro pohon kompresoru získáme až 5 kW topného výkonu.


Průřez čerpadlem
Fighter 1240

Fighter 1140 je tepelné čerpadlo, které je určeno pro vytápění a ohřev vody v rodinných domech i komerčních objektech. Pro přípravu teplé vody se kombinuje s dvouplášťovými ohřívači NIBE VPA, které se vyrábějí ve velikostech 200/70, 300/200 a 450/300, kde první hodnota odpovídá objemu teplé vody v litrech a druhá hodnota objemu vody ve vnějším plášti. Čerpadlo je vybavené přídavným topným tělesem o výkonu až 9 kW, které slouží jako bivalentní zdroj. Dodává se ve výkonech od 5 do 17 kW.

Fighter 1240 je kompletní jednotka, která má již zabudovanou nádrž na přípravu teplé vody o objemu 160 l. Součástí dodávky je rovněž elektrické topné těleso, které je možné spínat ve stupních 3, 6 a 9 kW podle potřeby a slouží jako elektrokotel, když tepelné čerpadlo nestačí ve velkých mrazech samo pokrýt potřeby domu. Fighter 1240 je nejprodávanější tepelné čerpadlo NIBE a dodává se ve výkonech od 5 do 12 kW.

V tepelných čerpadlech NIBE jsou zabudována oběhová čerpadla primárního i topného okruhu, jednotka měkkého startu kompresoru a monitor proudové zátěže. Software umožňuje řízení dvou různých topných okruhů, např. podlahového topení a radiátorů. S přídavným příslušenstvím Pool 11 je možné využít tepelné čerpadlo i pro ohřev bazénu.



Novinkou letošního roku je tepelné čerpadlo Fighter 1250, které z vnějšího pohledu vypadá stejně jako typ 1240, ale uvnitř se ukrývá unikátní technologie. Je to první kompaktní tepelné čerpadlo, které má plynulou regulaci výkonu od 4,5 do 16 kW. Invertorem řízený výkon kompresoru a oběhových čerpadel, vestavěný zásobník na ohřev vody a inteligentní řídicí systém tvoří zařízení, které je revolucí v tepelných čerpadlech. Fighter 1250 vždy automaticky přizpůsobí svůj výkon aktuální potřebě energie a optimalizuje jej v širokém rozsahu. Tím dochází k minimalizaci aktuální provozní spotřeby a maximálním úsporám.



Fighter 640P

Další z řady tepelných čerpadel země/voda firmy NIBE je Fighter 1330. Čerpadlo je určeno pro větší objekty a je vyráběno ve výkonových variantách 22, 30 a 40 kW. Toto zařízení obsahuje dva samostatné kompresory, což umožňuje řízení vytápění a ohřevu vody velmi efektivním způsobem. Při potřebě vyšších výkonů je možné propojit a společně řídit kaskádu těchto čerpadel a tím získat potřebný výkon až 360 kW.


Fighter 2020

Tepelné čerpadlo vzduch/voda Fighter 2020 je stále žádanější, protože získává teplo z okolního vzduchu, a není tedy nutné budovat zemní kolektory ani vrty. Toto tepelné čerpadlo pracuje efektivně až do teploty -20 °C. Dodává se ve výkonech 8, 10 a 14 kW a v případě potřeby vyšších výkonů je možné řadit i více jednotek do kaskády. Je vyrobené z kombinace odolného plastu a nerezové oceli, což zaručuje dlouhou životnost i v náročných povětrnostních podmínkách.

Tepelná čerpadla mohou nejen vytápět, ohřívat vodu, ale také větrat. To je důležité zvláště u nových domů a bytů s dobrou tepelnou izolací a těsnými okny, kde je nutné mít na zřeteli účinnou výměnu vzduchu, aby se zabránilo možnému hromadění vlhkosti a škodlivin. NIBE dodává na náš trh například tepelné čerpadlo Fighter 640P. Toto čerpadlo zajišťuje řízené větrání domu podle potřeb uživatelů. Jednoduchým vzduchovým rozvodem je nasáván odpadní vzduch z místností do tepelného čerpadla, kde je z něj získáno teplo pro vytápění a ohřev teplé vody. Speciálními klapkami je přisáván venkovní vzduch do místností, které je třeba vyvětrat. Nastavením ventilů, klapek a ventilátoru v tepelném čerpadle je možné regulovat intenzitu výměny vzduchu podle potřeby. Tímto systémem je zajištěno bezobslužné větrání splňující požadavky na příjemné klima v bytě a současně je využita tepelná energie odpadního vzduchu.

Schéma toku vzduchu v domě je patrné z obrázku. Stejným způsobem se zajišťuje ventilace i u bytů nebo půdních vestaveb.

Fighter 640P má v sobě zabudovanou nádrž na teplou vodu o objemu 189 l a elektrické topné těleso, které slouží jako elektrokotel v případě nízkých teplot, kdy výkon kompresoru nestačí pokrýt celou potřebu tepla. Toto tepelné čerpadlo je určeno především do nízkoenergetických domů s tepelnou ztrátou do zhruba 7 kW. Jeho velmi nízká hlučnost umožňuje umístění i v samostatných bytech, například v nástavbách, kde zaručí nezávislé vytápění, ohřev vody a samozřejmě i správné větrání.

Tepelná čerpadla Fighter mají nejen vynikající technické parametry, ale důraz je kladen také na uživatelský komfort, snadnou obsluhu a servis. Firma NIBE představuje spojení tradice s moderní výrobou. Zájemcům poradíme s výběrem vhodného tepelného čerpadla a zpracujeme cenovou nabídku na kompletní instalaci včetně rozboru předpokládaných úspor energie.

Další podrobnosti o tepelných čerpadlech NIBE najdete na www.nibe.cz.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZ Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...