Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový Panther přichází

Po velkém obchodním úspěchu závěsných kondenzačních kotlů Lev značky Protherm, přichází v těchto dnech na trh další novinka – kompletní nová řada závěsných kotlů Protherm Panther.

Nové kotle Panther označované jako verze 18 vychází svojí koncepcí z osvědčené řady stávajících modelů a přináší řadu významných technických vylepšení, což ocení nejen odborníci z řad projektantů a instalačních firem, ale především samotní uživatelé.

Propracovaný design kotlů Panther v. 18 si nadále uchovává charakteristický ovládací panel s informačním digitálním displejem, který slouží pro nastavení provozních parametrů a zároveň zobrazuje informace autodiagnostického systému kotle. Řada kotlů Panther zahrnuje nejen kotle určené pouze pro vytápění, ale i kombinované kotle s průtokovým ohřevem vody a i nadále zůstávají zachovány oblíbené sestavy kotlů Panther se 60l zásobníkem. Nejvýznamnější změny v konstrukci kotlů lze rozdělit do několika skupin:

Kotle pouze pro vytápění s označením KTO,KOO jsou i nadále vyráběny ve dvou základních výkonových variantách - 24kW a 12kW s plynulou modulací výkonu (8,4 - 24,6kW; resp. 3,4 - 12,6kW), přičemž zvýšení maximální hranice topného výkonu se pozitivně projevilo při ohřevu vody v zásobníku, zejména u kotlů 12kW. Nízká hranice topného výkonu zároveň upřednostňuje kotle 12 KTO/KOO pro použití v nejrůznějších developerských projektech při výstavbách bytových domů. Všechny kotle Panther určené pro vytápění jsou nyní standardně vyráběny se zabudovaným trojcestným ventilem pro připojení nepřímoohřívaného zásobníku (obr č. 1) což nejvíce ocení všechny topenářské firmy, kterým se tak zjednodušuje montáž přídavného zásobníku. Zároveň se umožňuje připojení zásobníku i dodatečně bez nutnosti úprav připojení kotle na topný systém.

Venkovní rozměry kotlů Panther 12 KTO/KOO byly sjednoceny s kotli 24kW, což ve spojení s vestavěným trojcestným ventilem přineslo zjednodušení propojovacích souprav kotel + zásobník B 60Z. Konstrukce oblíbeného zásobníku B 60Z, který je designově sladěn s kotli Panther, se neměnila a zásobník lze i nadále umisťovat ke kotlům obvyklým způsobem. Propojovací sady jsou nyní pouze dvě. Souprava boční, pokud je zásobník zavěšen vedle kotle (vpravo nebo vlevo) a souprava dolní, pokud je zásobník umístěn pod kotlem.


Obr. 1

Dodávka teplé vody u kotlů Panther s průtokovým ohřevem je řešena osvědčeným nerezovým deskovým výměníkem a funkcí KOMFORT pro okamžitou dodávku teplé vody. Tato funkce umožňuje uživateli, ve srovnání s předchozím modelem, ještě širší rozsah nastavení požadovaných hodnot, tím vychází vstříc různým požadavkům na kvalitu dodávky teplé vody.

Další významnou změnou, která se týká všech kotlů Protherm Panther, je odlišný způsob regulace kotlů. Nová řada prostorových regulátorů Protherm Thermolink používá ve spojení s kotli komunikaci eBus, což lze charakterizovat jako způsob obousměrné komunikace kotel / prostorový regulátor, kdy je kotel nepřetržitě informován o změnách teploty v místnosti, kde je umístěn pokojový termostat a na základě těchto změn upravuje (moduluje) svůj výkon. Tím však přednosti prostorových regulátorů řady Protherm Thermolink nekončí. Kotle Panther mají možnost využít ekvitermní regulaci. Požadovaná křivka ekvitermní regulace se nastavuje v pohodlí z referenční místnosti přímo na prostorovém regulátoru řady Thermolink.

Podmínkou pro využití ekvitermní regulace je samozřejmě připojení čidla pro snímání venkovní teploty ke kotli. Ovládání prostorových regulátorů Thermolink je velmi jednoduché a uživatel má možnost ovládání tří pracovních režimů kotle.

Nastavení teploty topné vody - užívá se pro základní regulaci vytápění; kotel moduluje při změně vnitřní teploty (pokud není připojeno venkovní čidlo)

Nastavení teploty teplé (užitkové) vody - užívá se pro nastavení požadované teploty TV v případě použití kotle s průtokovým ohřevem nebo kotle se zásobníkem TV. V případě kotlů se zásobníkem lze zároveň i nastavit dobu ohřevu vody v zásobníku, což nabízí uživateli možnost přizpůsobit si režim přípravy TV individuálním potřebám (jen P a RC).

Nastavení ekvitermní křivky - užívá se pro regulaci vytápění, kdy teplota topné vody je stanovena na základě aktuální teploty venkovního prostředí; kotel moduluje svůj výkon při změně vnitřní teploty; podmínkou je připojení venkovního čidla. Ekvitermní křivka je přímo závislá na nastavené vnitřní teplotě tzn., že stačí zvýšit teplotu v místnosti, ve které je umístěn prostorový regulátor Thermolink, a zvýšenému požadavku teploty prostoru se automaticky přizpůsobí i nastavení ekvitermní křivky. Takové ovládání je komfortní i ekonomické zároveň.

Vzhledem k rozmanitým požadavkům zákazníků, jsou regulátory Protherm Thermolink nabízeny ve třech variantách:

Thermolink B - s možností nastavení teploty vytápění i TV, umožňuje nastavení ekvitermní regulace, připojuje se ke kotli vodičem, napájení regulátoru je z kotle


Thermolink P - s možností týdenního programování režimu vytápění i přípravy TV, umožňuje nastavení ekvitermní regulace, připojuje se ke kotli vodičem, napájení regulátoru je z kotle


Thermolink RC - s možností týdenního programování režimu vytápění i přípravy TV, umožňuje nastavení ekvitermní regulace, spojení s kotlem je bezdrátové


Vzhledem k omezeným možnostem vyústění odkouření "turbo" kotlů přes fasády budov, které vyplývají z ČSN 73. 4201, se konstruktéři kotlů Protherm zaměřili na prodloužení tras pro sestavování odtahu spalin u "turbo" kotlů. Maximální délka odtahu spalin souosým potrubím byla navýšena na 12 Em. Pro tyto vzdálenosti lze použít koaxiální odkouření o Ø 80/125mm. I nadále zůstává možnost použití koaxiální odtah spalin Ø 60/100mm do vzdáleností 6 Em (9 Em) podle typu kotle. Kromě uvedených možností lze řešit odtahy spalin i děleným odkouřením o Ø 2x80 mm do max. vzdálenosti 17 + 17 Em (10 + 10 Em) podle typu kotle, což umožňuje provést odtah spalin prakticky ve všech případech.

Nová řada kotlů Protherm Panther zkrátka poskytuje celou řadu výhod nejen pro prodej a instalaci, ale zejména pro použití. Technická řešení ve spojení s vysokým uživatelským komfortem řadí kotle Protherm ke špičce výrobků v oblasti tepelné techniky. Vysoká kvalita výroby ve spojení s příznivou cenou - to jsou hlavní argumenty, proč volit kotle Protherm pro vytápění a ohřev teplé vody nejen v případě individuální výstavby, ale i v řadě developerských projektů.

To vše přináší kotle Protherm Panther verze 18!


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...