Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komíny ve vícebytových domech

Komíny byly vždy součástí obytných domů stavěných tradičními technologiemi. V těchto objektech sloužily k odvodu spalin od lokálních spotřebičů nebo centrálního zdroje pro celou budovu. V případě centrálního vytápění se často v každém bytě zřizoval i záložní komín pro překlenutí možných výpadků v dodávkách tepla.

Koncepce vytápění panelových objektů a sídlišť byla až na výjimky postavena na dodávce dálkového tepla pro vytápění a ohřev užitkové vody z centrálních tepláren, případně blokových kotelen. Záložní komíny pro byty zde nebyly projektovány. O nevýhodách této koncepce se na vlastní kůži přesvědčili obyvatelé řady českých měst a sídlišť v případě havárií nebo poruch na zdrojích nebo rozvodech tepla.

 

Přesto na některých panelových objektech, postavených v místě, kde dodávka dálkového tepla nebyla k dispozici, komíny najdeme. Může se jednat o komín, který odvádí spaliny od kotle, kterým je vytápěný celý objekt - v tomto případě se jedná o komín většího průměru, vedený po fasádě objektu nebo o soustavu samostatných komínů, na které jsou napojeny například plynové kombinované kotle z jednotlivých bytů. Konstrukce komína a připojení spotřebičů musí odpovídat platným technickým normám a předpisům. Základními technickými normami jsou v současné době např. ČSN 734201: 2002 "Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv.", evropská všeobecná norma ČSN EN 1443 "Komíny - Všeobecné požadavky". Každá spalinová cesta (komín včetně kouřovodu) při jejím uvedení do provozu, po připojení spotřebiče nebo jeho výměně, popřípadě po změně paliva, vyžaduje kontrolu revizním technikem, který výsledek zaznamená v revizní zprávě. Neméně důležitá je i pravidelná kontrola a čištění komínových průduchů během provozu, lhůty v závislosti na druhu paliva a výkonu spotřebiče určuje Vyhláška 111/1981 Sb.

Kam se spalinami?

Trend možnosti regulovat si teplo i náklady s tím spojené se v poslední době velmi rozšířil. Možným řešením může být plynový kotel v každé bytové jednotce. Ale co se spalinami, když není k dispozici komín a spaliny je nutno z prostoru odvést? Výrobci kotlů reagovali na požadavky zákazníků a na trhu se objevily spotřebiče na plynná paliva, které odvádějí spaliny nejkratší možnou cestou, tj. na fasádu budovy. Jsou známy pod již vžitým názvem - "turbokotle" a jde o spotřebiče s jmenovitým tepelným výkonem do 50 kW v provedení B a C. V tomto případě se tedy lze obejít bez komína a teoreticky by mělo být vše v pořádku. Praxe ale může být jiná.

Zejména u bytových domů zaznamenaly orgány hygienické služby celou řadu stížností na vnikání spalin z výdechů na fasádě do okolních vnitřních prostor. Kouř vycházejí od turbokotle neodchází většinou vzhůru, tak jako tomu je u klasických komínů. Jeho proudění zde ovlivňují různé faktory, jako je působení větru - síla, převládající směr, orientace a zastínění fasády, počet podlaží, teplotní a tlakové rozdíly a další. Podstatné vzhledem k možnému ohrožení zdraví a tedy oprávněným stížnostem je, že k této situaci dochází ne u majitele turbokotle, ale u "sousedů" a svou roli zde hraje i psychický faktor - bylo provedeno něco, co mě už na první pohled jasně ohrožuje.

 

Problémy mohou vznikat i přímo na fasádě od stékajícího kondenzátu. Kolem výdechů je možné zřetelně vidět vlhkostí narušené zdivo, v zimním období lze najít i výdechy "ozdobené" velkými rampouchy.

Jak těmto problémům předejít? Tam, kde je to technicky možné, řešit odvod spalin přímo do komínového tělesa, jako je například komínový systém Schiedel Multi. Tento komínový systém s tenkostěnnou profilovanou keramickou vložkou je určen právě pro "turbokotle" a umožňuje odvod spalin až od 10ti připojených spotřebičů. V jednom podlaží lze přitom napojit až 4 spotřebiče.

K již stávajícím vícebytovým domům lze zvenku realizovat nerezový třísložkový komín Schiedel ICS. Je vyroben z kvalitní nerezové oceli a vysoce jakostní izolace z bio vláken a odolává vysokým teplotám. Vnější plášť komínového systému ICS je z estetické vysoceleštěné nerezové oceli a slouží zároveň jako nosná statická část systému. Komponenty jsou spojovány pomocí hrdla a spon s dvojitou drážkou, což zajišťuje rychlou a bezpečnou montáž.

Zvolení optimálního materiálu a technologie pro odvod spalin by vlastníci domů či bytů měli svěřit specializované firmě. Neváhejte a obraťte se na odborníky, kteří Vám nezávazně poradí, jak ve Vaší konkrétní situaci postupovat.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...