Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hospodaření s dešťovými vodami ve městech a obcích

V úterý 11. března 2008 se v Kongresovém centru na brněnském výstavišti konal již třetí ročník semináře zabývajícího se aktuálním tématem hospodaření s dešťovými vodami v urbanizovaných oblastech.

Za účasti 170 delegátů z různých oblastí městského odvodnění (majitelé, správci, provozovatelé, projekční, konzultační a dodavatelské firmy, zástupci akademické půdy a profesních organizací) bylo prezentováno šestnáct příspěvků. Součástí semináře byla i výstava technologií pro hospodaření s dešťovou vodou.

Vzrůstající zájem o seminář ukazuje, že v odborné veřejnosti stále sílí přesvědčení, že z hlediska dalšího vývoje městského odvodnění je nezbytné řídit se principy přírodě blízkých způsobů hospodaření s dešťovými vodami (HDV). Současný právní rámec a nastavení ekonomického prostředí zatím HDV nepodporují zcela systematicky, avšak dobrou zprávou je, že státní správa již začíná tento trend vnímat a začleňovat ho do právních předpisů a strategických dokumentů plánování. To se ukazuje na Plánu hlavních povodí ČR (PHP ČR), který požaduje zpracování koncepce nakládání s dešťovými vodami v urbanizovaných územích do konce roku 2008. Při tom jasně definuje okrajové podmínky této koncepce ve smyslu požadavků na snižování množství srážkových vod odváděných kanalizací, zlepšení podmínek pro vsakování do půdního prostředí či zavedení povinnosti odděleného řešení srážkových a odpadních vod.

 

Po úvodní přednášce, kde garant konference pojmenoval důvody pro pořádání semináře a uvedl do souvislostí HDV s principy trvale udržitelného rozvoje, prezentovali zástupci AČE ČR "Podklad pro koncepci nakládání s dešťovými vodami", který byl zpracován právě na základě požadavků PHP ČR pro Ministerstvo zemědělství ČR. Na nově urbanizovaných plochách podporuje Podklad filosofii přenést závazek hospodařit s dešťovou vodou na původce problému, tj. na vlastníka, z jehož pozemku dochází k odtoku srážkových vod. Ve stávající zástavbě je pak podporován záměr vytvořit podmínky a motivaci k HDV s tím, že kdo chce stávající stav zlepšit (tj. investovat), musí se mu to vyplatit (např. úlevami na stočném).

V dalším průběhu semináře byly prezentovány zkušenosti ze zahraničí, a to zejména z Německa a Skotska, nicméně byly uvedeny i koncepční aplikace HDV v České republice z města Hranice a pražské části Čakovice. Přednášející se také zabývali způsobem návrhu jednotlivých stavebně-technických prvků HDV s tím, že byla zdůrazňována nutnost rozlišovat odtékající srážkové vody dle stupně jejich znečištění. Na příkladu stanovení koeficientu filtrace bylo též poukázáno na nutnost zabývat se kvalitou dat použitých pro návrh HDV prvků.

Pro širší zavedení principů hospodaření s dešťovou vodou je důležitým předpokladem změna myšlení a dostatečná informovanost v oblasti odvodnění, a to na úrovni rozhodovací i spotřebitelské. A právě k tomuto velkou měrou přispěl i seminář Hospodaření s dešťovými vodami ve městech a obcích, za což patří organizátorům, přednášejícím i všem účastníkům díky.

Sborník ze semináře je možno si objednat na:

ARDEC s.r.o.
Údolní 58
602 00 Brno
tel./fax: 543245032
info@ardec.cz
www.ardec.cz

 
 
Reklama