Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hospodářská komora se zapojí do distribuce norem

Členové Hospodářské komory České republiky na svých sněmech často požadovali přenesení kompetencí státu na hospodářskou komoru - zapojení do procesu tvorby, zpřístupnění a srozumitelnosti norem byla jedna z požadovaných kompetencí. Teď záleží jen na nás, jak tuto kompetenci uchopíme.

František Holec,
viceprezident Hospodářské komory České republiky

Spolu s narůstajícím počtem evropských směrnic se zvyšuje i počet harmonizovaných evropských norem, které citují další evropské a mezinárodní technické normy. Zejména technické normy, které uvádějí konkrétní požadavky jak na výrobky, tak i na související činnosti, proto začínají nabývat pro podnikatelskou sféru zcela zásadního strategického významu. Chtějí-li podnikatelé uspět se svými výrobky nebo službami na trhu, měli by požadavky stanovené technickými normami respektovat, a tedy mít volný přistup k veškerým potřebným technickým normám a mít k nim vypracované rešerše, neb drobný, malý a střední podnikatel nepotřebuje ve většině případů znát úplně celou normu, ale jen určitou část, která se dotýká jeho podnikání.

MPO: levnější a dostupnější technické normy

Jednou z 16 priorit ministra průmyslu a obchodu Římana pro rok 2008 je pomoc podnikatelům v oblasti dostupnosti technické normalizace.

Projektový tým skládající se ze zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva pro místní rozvoj, Hospodářské komory České republiky, Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) a Českého normalizačního institutu (ČNI) v současné době intenzivně analyzuje možnosti, jak dosáhnout třech hlavních cílů: zlevnění norem, zlepšení srozumitelnosti norem a zlepšení přístupnosti norem.

Zlevnění norem má být dosaženo nejenom úsporou nákladů dosaženou plánovanou transformací ÚNMZ a ČNI, ale i zefektivněním činností při plnění Plánu technické normalizace, případně nalezením dodatečných zdrojů.

Cíl: technické normy distribuovat dominantně v elektronické formě a výrazně snížit jejich cenu

Sloučením ČNI s ÚNMZ a s tím spojenou redukcí počtu zaměstnanců dojde k až 50 % úsporám v jejich hospodaření, které budou využity pro snížení ceny technických norem:

  • Podnikatelé doposud platili za technické normy cca 100 mil. Kč za rok; tyto prostředky byly použity z části na úhradu tvorby technických norem a z části na provoz ČNI. Transformací dojde ke zlevnění provozu ČNI, a tím ke snížení cen technických norem až o 50 % (hospodářská komora požaduje distruci norem za cenu služby).

Technické normy jsou pro běžného (hlavně drobného) podnikatele ale nejenom drahé, ale i nesrozumitelné. Nesrozumitelnost může být způsobena přílišnou obsáhlostí textu, roztříštěností norem (jeden problém řeší i několik desítek norem), odkazováním na jiné normy či novelizací dodatky (nikoliv úplného znění).

Cíl zvýšení přístupnosti norem předpokládá zejména rozšíření služby zpřístupnění norem ve formátu .pdf prostřednictvím internetu a zároveň zabezpečení norem před neoprávněným šířením.

Hospodářská komora České republiky: Příručky nejlepší praxe

Po dořešení možností financování by Hospodářská komora České republiky mohla přispět k výše uvedeným cílům vydáváním tzv. Příruček nejlepší praxe, které by zahrnovaly jak přehled obligatorních podmínek provozování ekonomické činnosti v daném oboru, tak také rešerše norem, pravidla praxe a nejnovější technologické, výrobní a procesní postupy.

Takové příručky by mohly být distribuovány prostřednictvím husté sítě kontaktních míst pro podnikání Hospodářské komory České republiky, kde by mimo jiné byly k tisku k dispozici i veškeré elektronické archivy norem.

Současně by měla být zajištěna mediální kampaň ke zvýšení zájmu MSP o dodržování norem.

Zdůvodnění potřebnosti projektu:

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky stanoví, že české technické normy nejsou obecně závazné, povinnost postupovat při určité činnosti v souladu s českými technickými normami však může vzniknout, např. na základě ustanovení právního předpisu, který stanoví, že ve vztazích upravených tímto právním předpisem je nutno dodržovat české technické normy.

Situace je tedy pro MSP výrazně nepřehledná, navíc cena souboru norem se může vyšplhat až na neúnosnou hranici (průměrná cena 1 normy činí asi 300 Kč, navíc podnikatel často potřebuje pouze část informace uvedené v normě).

Obecná nezávaznost norem, administrativní náročnost a vysoká cena vedou k nezájmu MSP o technickou normalizaci, což může mít za následek ohrožení ochrany spotřebitele, nedodržení smluvního závazku MSP či snížení konkurenceschopnosti MSP spočívající v neznalosti současných trendů.

Cíle projektu:

Globálním cílem projektu je zvýšení konkurenceschopnosti MSP prostřednictvím zvýšení jejich zájmu o technickou normalizaci a zpřístupněním Příruček nejlepší praxe v daném oboru, což by mělo přispět ke:

  • snížení administrativní zátěže MSP (zpřehlednění systému platných norem v oboru, zlepšení přístupu k nim, zvýšení srozumitelnosti norem);
  • zvýšení ochrany spotřebitele (dodržováním doporučených postupů).
 
 
Reklama