Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada plynových závěsných kotlů Junkers - Ceraclass Excellence

Plynové závěsné kotle Junkers CeraclassExcellence byli vyvinuty speciálně pro dosažení nejvyššího komfortu ohřevu teplé vody, ať v kombinované verzi nebo s nepřímo ohřívaným zásobníkem TV. U kombinovaných kotlů máte k dispozici nejvyšší 3-hvězdičkový komfort TV. Díky novému patentovanému softwaru a nové řídicí jednotce Bosch Heatronic® třetí generace je pak CeraclassExcellence schopen komunikovat také se solárními systémy Junkers.

Tyto plynové závěsné kotle nahradí dvě velmi úspěšné řady kotlů Eurostar a Euromaxx. Dodávají se standardně ve výkonech 24, 28 kW a novinkou je provedení "turbo" i ve 35 kW, jsou svými technickými parametry srovnatelné s oblíbenou řadou kotlů Euromaxx a doplněny o další nové výhody, k nimž patří např. NTC čidlo pro hlídání úniku spalin z pod hořáku.

Současně s těmito spotřebiči přichází na trh v novém designu i nepřímo ohřívané zásobníky ST 65, ST 120/160-2 a nová generace regulátorů Junkers, určená pro kotle s elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic® třetí generace.

 

Tato elektronika nám umožňuje nejen zachovat všechny standardní funkce na které jsme u značky Junkers v této třídě zvyklí, ale otvírá cestu, zcela novým technicky zajímavým funkcím, které jsme doposud u závěsných kotlů neměli. Plynová regulace výkonu nám s pomocí elektronické řídící jednotky Bosch Heatronic® III umožňuje plynule řídit výkon kotle v rozmezí 30-100 %, což má velký význam u dobře zateplených objektů.

Bosch Heatronic® III, však umožňuje mnohem více. V servisním módu, může odborník nastavit, při jakém průtoku teplé vody (2,5-5 l/min) ohřev sepne. Při příliš malém průtoku může totiž teplota teplé vody výrazně přesáhnout námi nastavenou minimální teplotu na výstupu z kotle a také některé baterie při malém průtoku nepracují správně.

V místech, kde často kolísá tlak v řádu teplé vody uplatníme funkci tzv. prodleva požadavku teplé vody, což znamená po jaké době nám kotel sepne (řádově 0,5 - 3 s). Špatně dimenzované rozvody vody např. v činžovních domech způsobí, že když soused spláchne, tak v našem bytě zakolísá tlak v řádu, kotel dostane impulz a má snahu startovat. Tento nežádoucí jev vyrušíme nastavením správného času prodlevy sepnutí.

Zvýšená bezpečnost provozu

Kotle Ceraclass Excellence nepamatují jen na užitné vlastnosti, ale především i na bezpečnost zákazníka. Havarijní termostat, bránící přehřátí kotle a čidlo v přerušovači tahu je samozřejmostí, novinkou je hlídání úniku spalin z pod hořáku. Toto čidlo upozorní na znečištěný výměník, přiměje uživatele k řádné servisní prohlídce a vyčištění kotle, ale především zabrání zpětnému toku spalin do místnosti a tím výrazně zvýší bezpečnost provozu.

Kombinované kotle CeraclassExcellence pro vytápění a průtokový ohřev teplé vody, označené ZWC 24-3 MFK/A ohřívají teplou vodu ve výkonném deskovém výměníku na velmi vysoké úrovni a zaručují stálost navolené teploty na výstupu teplé vody z kotle. Kotle jsou vybavené funkcí komfortního předehřevu TV a nabízí tři volitelné režimy umožňující získat TV okamžitě nebo v průběhu několika sekund. Splňují tak vysoké nároky na přípravu teplé vody a to vše je zařadilo do komfortní třídy označené třemi hvězdičkami, podle směrnice EU 92/42/EC respektive EN 13203.

Kotle Ceraclass Excellence s označením ZSC o výkonu 24, 28, 35 kW slouží pro vytápění nebo zajistí ohřev TV v doplněném nepřímo ohřívaného zásobníku. Mezi výhody tohoto ohřevu patří možnost napojení cirkulačního okruhu, instalace více odběrných míst a trvalá zásoba TV v izolovaném zásobníku, což znamená snížení počtu startů kotle, a tím i snížení spotřeby plynu.

Optimální propojení se solárními systémy

Pro optimální kombinaci plynových spotřebičů se solární energií jsme vyvinuli u firmy Junkers revoluční systém řízení. Patentovaný systém algoritmů vypočítává očekávané množství slunečního záření a redukuje tak již předem spotřebu plynu. Dává přitom solární energii jednoznačnou prioritu. Výsledkem tohoto pokrokového algoritmu řízení a regulace je až o 15 % nižší spotřeba plynu. Funkce potřebné pro solární systémy jsou zahrnuty v regulátoru a automaticky se aktivují při připojení solárních komponentů.

Ceraclass Excellence v kombinovaném provedení pak může dohřívat teplou vodu předehřátou v solárním zásobníku. Aby kotel necykloval a neměnila se výstupní teplota teplé vody musí kotel reagovat velice rychle na teplotu vstupní vody a ve velice krátkých časech měnit výkon Přizpůsobení pro tento druh provozu opět navolíme na Bosch Heatronic® III.


Příklad topného systému s možností řízení až 10 topných okruhů řízených ekvitermními regulátory (FW 100, FW 200) a pomocí dálkových ovládání (FB 10, FB 100) s použitím spínacích modulů IPM2. V našem zapojení je ohřev teplé vody řešen nepřímo ohřívaným zásobníkem teplé vody umožňující souběžný ohřev teplé vody a vytápění topných okruhů. Použití ekvitermního regulátoru FW 200 a spínacího modulu ICM nám umožní řídit v kaskádě 4 plynové kotle s max. výkonem kaskády až 140 kW.

Žádné čekání díky cirkulačnímu čerpadlu

Úplnou novinkou je možnost přímého připojení cirkulačního čerpadla na desku Bosch Heatronic® III. Díky speciální funkci prostorových i ekvitermích regulátorů (FR/ FW) je pak možné cirkulační čerpadlo v kotli velice účelně časově řídit, dle pořadavků zákazníka.

Z pohledu zákazníka i z pohledu servisních techniků se nabízejí další zajímavé možnosti Bosch Heatronic® III. Způsob spínání čerpadla, kde si můžeme nastavit trvalý chod nebo chod s doběhem bez ohledu na připojenou regulaci.Požadavek na vypínání čerpadla při ekvitermní regulaci je stále častější. Nastavíme - li při této regulaci chod čerpadla s doběhem - samozřejmě s ohledem na způsob vytápění a na zvolený systém, můžeme výrazně ušetřit el. energii.

Při regulaci topných systému prostorovým regulátorem dochází často k ochlazování radiátorů dlouhým doběhem čerpadla po vypnutí hořáku . Jsou systémy, kdy naopak potřebujeme doběh čerpadla delší např. při dlouhých rozvodech. Na řídící jednotce kotle Bosch Heatronic® III si můžeme doběh čerpadla nastavit v rozmezí 1 - 10 minut.

Každý servisní technik ocení provedení a přístupnost ke všem dílům v kotli! Při konstrukci kotle bylo pamatováno na servis po všech stránkách. Jednoduchá rozebrání a opětovné složení všech dílů pomocí klipových úchytek a rychlouzávěrů, ocení při pravidelných údržbách nejen servisní technici, ale i zákazník. Čas na celkovou údržbu se výrazně zkrátí.

Nový trojcestný ventil s krokovým motorkem svoji jednoduchostí, na první pohled přesvědčí o spolehlivosti a bezvadné funkci.

Dvourychlostní ventilátor u kotlů s nuceným odtahem spalin, nám umožní prodloužit souosé odkouření o průměru 60/100 v některých případech až na 8 m, což v mnoha případech umožní udělat odtah spalin skrz střechu a vyhovět tak přísným požadavkům novelizované normy na komíny a kouřovody (ČSN 73 4201). Ventilátor se také dovede lépe přizpůsobit potřebám systémů, aniž by se výrazně snížila účinnost spotřebiče. Vzhledem k vysoké účinnosti kotlů a délkám odtahu spalin doporučujeme vkládat do odkouření jímače kondenzátu. Samozřejmě, že je pamatováno na životní prostředí. Nízké hodnoty spalin řadí turbo kotle podle EN 297 do třídy NOx 4.

Pokud se budeme bavit o novinkách nemůžeme opomenout dvě zcela nové funkce, které si může zákazník jednoduše nastavit: režim "Dovolená" ocení zákazníci, kteří mají kotel v obytném prostoru a často a nepravidelně odcházejí z domova. V tomto režimu je vytápění i ohřev teplé vody vypnutý, protizámrazová ochrana kotle je zachována. Zákazník nemusí měnit program na regulátoru a přitom výrazně šetří energii.

Funkce uzamčení všech ovládacích prvků na kotli pouhým zmáčknutím tlačítek uzamkne ovládací prvky v nastavené poloze a náhodná obsluha např. malé děti, nemají možnost způsob vytápění ovlivnit.

Nová řada regulátorů

Nová generace prostorových (FR) a ekvitermních (FW) regulátorů Junkers je určena pro kotle CeraclassExcellence elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic® lll generace. Nabízí celou řadu užitečných funkcí. Regulátory je možné vestavět přímo do kotle nebo umístit v referenční místnosti a propojit je s kotlem dvoužilovým kabelem. Regulátory přináší nové varianty zapojení a řízení topných systémů, včetně řízení solárního ohřevu teplé vody nebo i se solární podporou vytápění. Nepřehlédnutelný je nový vzhled jednotlivých komponentů a samozřejmostí je snadná obsluha a menu v českém jazyce.

 

Modulární koncepce regulátorů umožňuje vysokou variabilitu a tím možnost řídit vysoký počet různě členěných topných systémů. Regulace může řídit až 10 topných okruhů a ohřev teplé vody s použitím solárního ohřevu i bez něj. Výrazně jsou rozšířeny také varianty řízení cirkulačního čerpadla zásobníku teplé vody.

Díky svému novému designu, svým rozměrům a velmi tichému provozu s hlučností do 38 dB, můžeme kotle CeraclassExcellence bez obav umístit v obytných prostorách. Kotle Junkers Ceraclass Excellence s novou řídící jednotkou Boch Heatronic® III ve spojení s novou řadou regulací tak tvoří celek, který svými novými přednostmi a vlastnostmi zcela jistě přesvědčí všechny zákazníky o správné volbě.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.