Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Národní stavební centrum, čili Eden 3000, slaví 10 let!

Na den přesně 10 let před termínem konání letošní již tradiční předehry Stavebních veletrhů Brno (21. - 26. 04. 2008), tedy 21. dubna 1998, byl slavnostním aktem křtu zahájen provoz Centra vzorových domů EDEN 3000 v západní části brněnského výstaviště.

Po zahájení provozu Vzorkovny stavebních materiálů v roce 2000 se k názvu EDEN 3000 přidal a začal používat oficiální název "Národní stavební centrum", který dodnes představuje synonymum stálé výstavy, věnované stavebnictví, bydlení, materiálům, výrobkům a technologiím.

Centrum vzorových domů je zaměřeno na předvádění domů, budovaných technologiemi montovaných staveb, především na bázi dřeva. Letošní Ouvertura Stavebních veletrhů, která se koná v pondělí 21. dubna od 19.00 v sále č. 102, bude tedy věnována dřevostavbám. Přednášky předních odborníků se spíše zaměří na dřevo a stavění z něj z pohledu historického, popisujícího podíl dřevěné architektury na vytváření rázu české a moravské krajiny. Obdobnému tématu je letos věnováno i tradiční vydání tzv. Stavební knihy, která bude na společenském večeru pokřtěna.

V rámci Centra vzorových domů se letos ve spolupráci se Svazem zakládání a údržby zeleně (SZÚZ) poprvé pořádá i celorepubliková soutěž s názvem "Lipová ratolest", která má pomoci v problému nedostatku mladých kvalifikovaných pracovníků v oblasti zahradní a krajinářské tvorby. K vidění budou všechna soutěžní díla a vyhlášení vítěze z řad soutěžících posluchačů odborných zahradnických škol rovněž proběhne v rámci veletrhu.

Další plánovanou soutěží Stavebního centra EDEN a Stavebních veletrhů jako partnera je "Výrobek roku 2007", jejíž už druhý ročník byl vyhlášen Vydavatelstvím Vega spol. s r.o., časopisem Stavebnictví a interiér a Národní Stavební centrum, s.r.o. (NSC) na 24. dubna 2008. Cílem soutěže je upoutat pozornost široké i odborné stavební veřejnosti na nové a pokrokové výrobky z pohledu technického řešení a designu, které jsou určeny pro stavebnictví, a které byly na trh v České republice uvedeny v roce 2007.

Připomínku deseti let úspěšné existence Stavebního centra EDEN 3000 zajistí premiérové uvedení vzpomínkového DVD, které připravuje Národní stavební centrum za využití dnes již archivních záběrů z otevření centra a výstavby některých domů.

Malé výročí Stavebního centra si připomínáme na pozadí výročí "velkého", osmdesáti let Brněnského výstaviště. Zde nelze nevzpomenout paralely - rovněž před 80 lety byla v Brně - Žabovřeskách postavena tzv. Kolonie Nový dům - tehdejší ukázka moderního bydlení.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...