Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada závěsných kondenzačních kotlů PROTHERM LEV

Po loňské novince v podobě inovovaného plynového litinového stacionárního kotle Medvěd KLOM připravil Protherm pro letošní rok další ze žhavých novinek. Konkrétně se jedná o zcela novou řadu závěsných kondenzačních kotlů s obchodním označením Lev.

Nové kotle na jedné straně využívají osvědčených komponentů s minimem úprav a na druhé jsou vybaveny zcela novými prvky jako hydroskupina a především regulace. V nabídce značky Protherm jsou tři nové typy. První s označením 28KKO je určen pro vytápění s možností připojení nepřímoohřívaného zásobníku teplé vody. Další dva typy jsou řešeny s průtokovým ohřevem teplé vody a jejich označení je 24KKV a 28KKV.

Výkonový rozsah "čtyřiadvacítky" je 4,2-25 kW při 80/60°C a 5-27,9 kW při 50/30°C. "Osmadvacítka" pak disponuje 5-29 kW při 80/60°C resp. 5,7-31,7 kW při 50/30°C. Velký výkonový rozsah předurčuje použití jak v objektech s nízkou tepelnou ztrátou s výhodou dostatečného výkonu pro přípravu teplé vody, tak v objektech s tepelnou ztrátou kolem 30 kW.

Nové kondenzační kotle Protherm Lev jsou vybaveny vysoce účinným výměníkem tepla, který v kombinaci se speciálním premix hořákem umožňuje vysoký stupeň využití až 108%. S minimálním množstvím škodlivin ve spalinách je velice šetrný k životnímu prostředí.

Pro vedení spalin od kotle a sání vzduchu je použito stejné zdvojené potrubí jako u předcházejících typů závěsných kondenzačních kotlů. Toto potrubí je možné trasovat do nadstandardních vzdáleností.

Jak již bylo zmíněno, u kotlů je použita zcela nová hydroskupina vybavená dvourychlostním oběhovým čerpadlem s nastavitelným doběhem. Na rozdíl od dosud používané koncepce jsou u těchto kotlů připojovací vývody hydroskupiny a připojení plynu umístěny směrem dozadu. Pro snazší připojení kotle na otopnou soustavu, teplou a studenou vodu a plyn, je možné použít originální připojovací konzoli s kulovými uzávěry ze sortimentu Protherm. Vestavěná expanzní nádoba má objem 10 litrů. Samozřejmostí výbavy kotlů je autodiagnostika závad, protimrazová ochrana kotle, inteligentní proticyklovací funkce s nastavitelnou prodlevou mezi jednotlivými starty a veškeré bezpečnostní prvky. Elektrické krytí kotlů je IP 45.

Ekvitermní řízení kotlů podle venkovní teploty je možné po doplnění prostorovým regulátorem Protherm Thermolink B, P nebo RC (bezdrátový) a snímačem venkovní teploty (tento snímač není shodný se snímačem SO10075 používaným pro starší typy plynových kotlů Protherm).
Tyto regulátory neustále komunikují s kotlem pomocí eBus protokolu. V nastavení regulátoru je možné volit mezi 39 ekvitermními křivkami. Tyto regulátory umožňují nastavení i dalších parametrů, jako je například teplota teplé vody a v případě použití regulátoru P nebo RC je možné programovat topný režim a režim teplé vody. V případě nevyužití ekvitermní regulace je možné použít k ovládání kotle jednoduchý reléový regulátor.

Teplá voda je u kotlů KKV připravována v sekundárním nerezovém deskovém výměníku. U těchto kotlů je možné využít funkci komfort - předehřev výměníku a samozřejmostí je vybavení dopouštěcí smyčkou.

Při kombinaci typu 28KKO a nepřímoořívaného zásobníku není potřeba žádné speciální příslušenství. Trojcestný ventil je již v kotli a NTC čidlo zásobníku je součástí balení kotle a není je potřeba dokupovat! Pokud by byl použit zásobník s termostatem, je možné tohoto termostatu využít a propojit ho s již připravenými svorkami na řídící desce kotle. V tomto případě není možné nastavovat požadovanou teplotu teplé vody v zásobníku na ovládacím panelu kotle a není využita proti mrazová ochrana zásobníku.

Jedna z nejdůležitějších informací je cena nových závěsných kondenzačních kotlů Protherm Lev. Systémový kotel 28 KKO je v nabídce za 34.900,-Kč bez DPH, a průtokové typy 24KKV za 38.500,-Kč bez DPH a 28KKV za 38.900,-Kč bez DPH. Kombinace Aqua komplet (Lev 28KKO a zásobník B120S) stojí 45.850,-Kč bez DPH.

Jinými slovy nové závěsné kondenzační kotle Protherm Lev od společnosti Vaillant Group Czech s.r.o. nabízejí svému uživateli bezstarostný a spolehlivý výrobek s celou řadou technických inovací využívající nejnovější technologické trendy za rozumnou cenu!


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...