Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysoká energetická účinnost pokojových regulátorů Siemens potvrzena certifikátem

Společnost Siemens získala certifikát osvědčující shodu špičkových pokojových regulátorů Desigo RX s evropskými normami. Certifikát potvrzuje vysokou energetickou účinnost pokojových regulátorů Desigo RX pro individuální řízení teploty v místnostech při zajišťování tepelné pohody - přístroje umožňují dosáhnout úspory energie ve výši až 14 %.

Certifikované produkty navíc umožňují projektantům posuzovat různé nabídky regulátorů podle dosahované kvality regulace a vybrat do řídicích systémů v budovách taková zařízení, která umožní optimalizovat spotřebu energie.

Certifikaci provedla Evropská asociace pro automatizaci a řízení budov (European Building Automation and Controls Association - eu.bac) podle svého zkušebního a certifikačního programu založeného na požadavcích evropské normy EN 15500, zkouškách prováděných nezávislými zkušebními institucemi a inspekcích ve výrobních závodech. Kritériem kvality rozhodujícím o vydání certifikátu je v případě pokojových regulátorů vysoká regulační přesnost, tj. minimální odchylka skutečné teploty v místnosti od její požadované hodnoty zvolené uživatelem. Analýzy provedené ve vědeckotechnickém středisku CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment) ve Francii prokázaly, že při individuálním řízení teploty v místnostech s použitím výkonných pokojových regulátorů s regulační odchylkou 0,1 K lze ušetřit až 14 % energie. První certifikované termostaty typu Desigo jsou určeny k použití s pokojovými klimatizačními jednotkami a topnými tělesy. Vydaný certifikát potvrzuje jejich výjimečnou úroveň přesnosti regulace - např. 0,1 K při chlazení pokojovými klimatizačními jednotkami a 0,2 K při vytápění topnými tělesy. Přístroje budou nyní postupně uvolňovány k použití i v dalších oblastech. Připravuje se rovněž certifikace čidel a akčních členů, jako například snímačů teploty, ventilů a pohonů.

Uvedená certifikace je založena na Evropské směrnici 2002/91/EG týkající se energetických vlastností budov (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD). Skutečnost, že na vrub budov spadá asi 40 % celosvětové spotřeby energie vyžaduje, aby se členské země zavázaly, že v dané oblasti podniknou nezbytné kroky ke snížení spotřeby energie, a tím k omezení emisí oxidu uhličitého. Má-li být směrnice EBPD účinná, je nutné, aby v celé Evropě platila jednotná certifikační pravidla. Současná existence mnoha národních certifikačních systémů by mohla zavedení směrnice EBPD významně ohrozit. Vědoma si této skutečnosti, převzala vedoucí úlohu v oblasti certifikování produktů Evropská asociace pro automatizaci a řízení budov, která vznikla z iniciativy společnosti Siemens v roce 2003. Výsledkem je eu.bac Cert - společný podnik eu.bac a různých evropských certifikačních institucí a zkušebních laboratoří podle příslušných ustanovení norem řady EN 45000.

Kontakt:
Ing. Vítězslav Růžička
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 634
e-mail: vitezslav.ruzicka@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...