Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otázky tvaru a velikosti madel pohyblivých schodů

Nerozčiluje vás, když tu jedno z vašich dětí stojí a ptá se: "Proč?", řeknete pokaždé něco? Je to podobné jako při jízdě autem "Už tam budeme?" Obávám se, že bych se vracel. V jednom z vydání EW v minulém roce (EW, březen 2006) byla uvedena část mých zjištění při mých zkoumání o přepadání a pádech ze stran pohyblivých schodů. Čím hlouběji toto zkoumání jde, tím více se ptám sám sebe, "Proč dělá náš průmysl takové věci?".

Článek 7.3.2 EN 115:1995 uvádí, že šířka b2 by mělo být mezi 70 a 100 mm (obr.1)

Článek 3.3 EN 115:1995 popisuje madlo jako "pohyblivou část určenou jako držadlo pro cestující". Zaujalo mne číst zprávu Building Reserche Establishment především o madlech na schodištích s titulkem "Bezpečnostní aspekty konstrukce madla: recenze".

V pozadí této zprávy se uvádí: Při recenzi se zjistilo, že by mohlo dojít k různým potřebám při normálním užívání a v případech "uvolnění uchopení" a "uvolnění upnutí" by to mohlo způsobit porušení funkce a souviset s různými okolnostmi....

Zpráva uvádí studii provedenou Makim, která doporučuje madlo kruhového tvaru (i když oválový tvar se zdá být rovnocenným) 100-120 mm v obvodu (32-38 mm v průměru). Podobná studie provedená Hall & Bennetem ukončila, že kruhové madlo o průměru 50 mm je optimální pro snadné uchopení a pro pohodlí. Další studie TRRL navrhuje ovál 18 x 32 mm a Maki navrhuje ovál 37 x 50 mm. Rozměrová vzpoura!

Zajímavé je, že závěry v recenzích se týkají tvaru, který by neměl mít žádné ostré hrany a že oválný nebo kruhový tvar madla se doporučuje pro dospělé. Mnohem zajímavější je, že nebylo v recenzích uvedeno žádné doporučení na tvar a velikost madla pro děti.

Moje otázka je proto, zda by měl být zásadní rozdíl mezi madly na pohyblivých schodech a madly na schodištích? Tato madla mají trvalý vztah se schody v obou případech. Jediný rozdíl je v tom, že madlo na pohyblivých schodech se pohybuje se schody (s tolerancí 2% podle čl. 7.1 EN 115:1995) a na schodišti zůstává v klidu i se schody - tak měl by být nějaký rozdíl mezi tvarem a velikostí? Bezpochyby dostanu dopis pana Trellise ze Severního Walesu!

Tak souhrnem:

  • Madlo pohyblivých schodů není kruhové, ale oválné, dobře
  • Čl.7.3.2 EN 115:1995 radí madlo se šířkou 70-100 mm, tedy mnohem více než doporučují TRRL a Maki, tak to není dobře
  • Zdá se, že to není doporučitelné pro používání dětmi, to není dobře.

Dovolte mi, abych se divil! Výška, povrch, vzdálenosti od stěn, napnutí, viditelnost a upevnění jsou všechno věci v recenzi, o kterých jsem se ještě neodvážil bavit. Můj čas ještě přijde.

V recenzi je uvedena řada madel ze studie Makiho (obrázek 2). A kam se mohou zařadit madla pohyblivých schodů? Zaprvé jsou kruhová a mají velký průřez pro uvedení "není dovoleno" Jestliže to nakreslíte v měřítku, odpovídající madlo vychází 63,8 mm široké, aby se věc udělala horší, madlo pohyblivých schodů je někde mezi 70 a 100 mm šířky (obrázek 2).

Docházím k závěru, že je třeba udělat ještě mnoho práce, zda považujeme madlo pohyblivých schodů za správné, nebo zda máme madla takové velikosti, protože je to cesta, která již byla navržena (Studie Hall & Bennet je z roku 1956). Jestliže někdo zná historii velikosti madla pro pohyblivé schody, rád bych o tom slyšel.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele EW R.S. Caporaleho.

 
 
Reklama