Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompaktní kondenzační centrála Buderus Logamax plus GB152T

Topenářská sezóna je v plném proudu a zajisté Vás napadne otázka, jakou zajímavou novinku pro rok 2008 můžete očekávat v nabídce značky Buderus.

Kromě osvědčených nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB022, Logamax plus GB112, Logamax plus GB162 a novinky loňského roku Logamax plus GB152, se na trhu objeví nástupce kotle Logamax plus GB132T. Tímto nástupcem je nová kompaktní kondenzační centrála Logamax plus GB152T. Proč právě označení kompaktní kondenzační centrála? Protože pod jedním opláštěním je ukryt kondenzační plynový kotel a zásobník teplé vody. Vše je vzájemně propojeno a připraveno přímo ke snadné instalaci. Překvapí Vás třemi různými variantami provedení. Kotel je vybaven systémem Logamatic EMS a sériově je dodáván s regulátorem Logamatic RC35. Rozšířením funkcí regulátoru funkčními moduly lze pak ovládat až čtyři otopné okruhy, ohřev teplé vody a další.

První varianty kotle ve výkonových řadách 16 a 24 kW jsou doplněny zásobníkem teplé vody o objemu 150 litrů se spirálovým výměníkem tepla. Zásobník, kotel (svou koncepcí vychází z kondenzačního kotle Logamax plus GB152), hydraulická propojení z ušlechtilé oceli jsou integrována pod opláštěním kotle. Tyto varianty tak nabízí pro uživatele moderní, úsporný a kompaktní kondenzační kotel se zásobníkem s dostatečným komfortem přípravy teplé vody. Tento komfort je splněn díky speciální funkci pro přípravu teplé vody, kdy je k dispozici dodatečný výkon 19 resp. 28 kW.

Druhá varianta s označením Logamax plus GB152T-24 83S je nabízena o výkonu 24 kW s 83litrovým zásobníkem teplé vody. U tohoto kotle je použita komfortní technologie vrstveného nabíjení zásobníku, kdy je teplá voda ohřívána prostřednictvím deskového výměníku tepla umístěného v kotli. Výhodou je to, že uživatel má k dispozici vždy teplou vodu v horní části zásobníku, i když předtím vypotřeboval zásobník např. kvůli naplnění vany na koupání. Může si tak i při malém obsahu zásobníku dopřát tu nejvyšší míru komfortu přípravy teplé vody.

Obzvláště zajímavá je tzv. "solární varianta" tohoto kotle s označením Logamax plus GB152T-24 170SR. Kotel o výkonu 24 kW je vybaven solárním bivalentnímzásobníkems vrstvenýmnabíjenímo objemu 170 litrů.

Všechny potřebné komponenty ze strany solárního okruhu, tj. solární modul SM10, solární expanzní nádoba o objemu 18 litrů, oběhové čerpadlo, pojistný ventil, plnicí a vypouštěcí ventil, atd., jsou součástí kotle a opět jsou umístěny pod opláštěním. Použitím dvou solárních deskových panelů dosahuje kotel celoročního pokrytí až 58%na ohřev teplé vody a díky bivalentnímu solárnímu zásobníku je ihned k dispozici teplá voda a ve velkém množství.

Největší výhodou těchto kotlů je použití kondenzační techniky, která se vyznačuje vysokou účinností při malé spotřebě paliva. To je také zajištěno velkým rozsahem modulace výkonu od 25 do 100 %. Výhodou pro topenáře při instalaci kotle je snadná montáž. Ta je dosažena tím, že všechny komponenty pro správný chod celého zařízení jsou již z výroby v kotli nainstalovány a odzkoušeny. Více informací o těchto kotlích naleznete na našich webových stránkách www.buderus.cz a určitě se můžete těšit na další novinky v tomto roce.

 
 
Reklama