Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za konferencí CEEERES 2008

Ve dnech 24. až 26. ledna proběhla na Holešovickém výstavišti konference CEEERES 2008 jako doprovodný program výstavy PRAGOBUILDING. Konference se v šesti samostatných blocích zúčastnilo přes 200 přihlášených účastníků a 20 přednášejících. Krátké ohlédnutí přináší následující článek.

Součástí této konference byl i první ročník soutěže DŮM CEEERES zaměřený na realizované rekonstrukce panelových bytů. Tato soutěž, z poloviny hodnocená odbornou komisí a z poloviny návštěvníky si klade za cíl upozornit na vhodné rekonstrukce panelových domů. Pro nedostatek podkladů odborná komise pouze nedoporučila některé domy k výběru do finále a tak zde rozhodovaly divácké hlasy. Vítězný dům obdržel první cenu. Spolu s ní obyvatelé domu obdrží do každého bytu ručně malovanou láhev vína, stejně tak jako vylosovaný účastník.

 

Mezi tématy byl velký zájem o výplně okenních otvorů a zde byly velmi zajímavé přednášky věnované kování, jeho druhům a požadavkům na ně. Toto tma bylo velmi zajímavé a proto bychom se mu v některém dalším článku věnovali podrobněji, ať již z pohledu výrobce, které na konferenci zastupoval Ing. Josef Peliš, CSc. z firmy ROTO nebo z pohledu znalce, kterým byl ing. Koktan z firmy Trezor Test s.r.o.

Z pohledu zateplování kontaktním zateplovacími systémy byla jistě zajímavá informace o tom, že Cech pro zateplování budov vydává směrnici, do jakého množství a jakého druhu hmoždinek je možné tyto kotvící prvky při návrhu tepelné izolace zanedbat a kdy jsou již bodové tepelné mosty natolik významné, že s nimi musíme v návrhu zateplení počítat. K tomuto tématu byla jistě zajímavá i přednáška ing. Romana Šubrta týkající se právě tepelných mostů a jejich diagnostiky termokamerou.

 

Úsporám energie a využíváním obnovitelných zdrojů energie se věnoval poslední, sobotní odpolední blok přednášek. Zde byla velmi zajímavá informace firmy REGULUS o možnostech malé domácí rekuperace tepla pro jednotlivé byty.

Neméně zajímavou přednáškou však byla i přednáška ing. Galáda věnovaná možným způsobům řešení regulace otopné soustavy v domech tak, aby i po zateplení plně vyhovovaly požadavkům úspor energie a komfortu užívání.

 
 
Reklama