Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S rekonstrukcí domu pomůže úvěr

Již tradičním tématem Stavebních veletrhů Brno bývá financování nového bydlení. Stejně jako jsou pro řadu lidí důležité finanční nástroje, které jim pomohou k novému domu či bytu, zajímají jiné občany možnosti, jak finančně zajistit rekonstrukci svého současného bydlení. A právě to bude tématem příštích Stavebních veletrhů, které se uskuteční v Brně na konci dubna roku 2008.

Přichází zima a s ní se dostávají ke slovu topné systémy. Staré kotle a topení nejsou energeticky efektivní a mnohé z nich se blíží ke konci své životnosti. Nový topný systém stojí v rodinném domku minimálně desítky tisíc, v bytovém domě se logicky jedná o investici ještě vyšší. Vybrat si v široké nabídce topných systémů a těles je zpravidla první krok k novému vytápění, nutno říci, že ten jednodušší. Horší už bývá modernizaci financovat. Dobrou alternativou je zejména úvěr ze stavebního spoření. Přitom úvěr na modernizaci může získat i právnická osoba, a to okamžitě po splnění zákonem stanovených podmínek, tedy minimálně po dvou letech spoření.

Nabídka pro firmy roste

Poté, co už se pomalu vyčerpávají možnosti pro uzavření stavebního spoření fyzickými osobami, začínají se stavební spořitelny více orientovat právě na firmy. Další ze stavebních spořitelen, konkrétně Raiffeisen stavební spořitelna přichystala pro své klienty z řad právnických osob, zejména pak bytových družstev a vlastníků bytových jednotek, překlenovací úvěr "Panel Kredit Plus", který nabízí zejména nízkou fixní úrokovou sazbu a je určen zejména k financování rekonstrukcí panelových a cihlových domů, případně i k nákupu bytových domů. Samozřejmě, že k rekonstrukci domů a bytů lze použít i hypotéční úvěr.

Spořitelny půjčily stovky miliard

Úvěry ze stavebního spoření existují na trhu déle než hypotéky a do letošního roku poskytly tuzemské stavební spořitelny přibližně 1,37 milionu úvěrů na bydlení ve výši 292 miliard korun. Za více než 14 let spořitelny rovněž uzavřely přes 11,2 milionu smluv o stavebním spoření. Aktuálně spořitelny evidují 900 tisíc nesplacených úvěrů v hodnotě 136 miliard a přibližně šest milionů aktivních smluv o stavebním spoření. Vyplývá to z nových statistik Asociace českých stavebních spořitelen. Na českém trhu působí šest těchto specializovaných bank. Stavební spoření letos meziročně roste přibližně o třetinu. Jenom za letošních šest měsíců půjčily spořitelny asi 31 miliard korun, což je například o devět miliard korun více než za celý rok 2002.

Konkurence hypoték

Stavební spoření zpočátku bylo jedním z mála nástrojů, jak získat peníze na pořízení nebo rekonstrukci bydlení, i když lidé je nadále používají převážně na spoření. V posledních letech začaly spořitelnám konkurovat hypoteční banky. Podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen se situace na českém trhu stabilizovala a hypotéky a spořitelny se dělí o financování bydlení v poměru 70:30. "Stavební spořitelny poskytují 70 procent všech úvěrů na bydlení, ale objemem pouze 30 procent. U hypoték je to naopak," říká Lukáš. Hypoteční banky pro srovnání poskytly od počátku své činnosti v polovině 90. let lidem přes 300 tisíc hypoték za více než 400 miliard korun.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...