Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový systém Ceresit MicroProtect - čisté a zdravé koupelny bez plísní

Novinkou společnosti Henkel je spárovací hmota a sanitární silikon pro použití v koupelnách s dlouhodobou odolností proti plísním.

Říkáme jim "domácí lázně", "naše salony krásy", nebo prostě - koupelny. Považujeme je za místo, kde se věnujeme naší hygieně, relaxaci a zdraví. Proto se zdráháme uvěřit, že právě v koupelně jsou pro tvorbu plísní a choroboplodných zárodků ideální podmínky: zvýšená vlhkost a teplota, minimální cirkulace vzduchu a nedostatek světla. Přítomnost nežádoucích mikroorganismů poškozuje nejen vizuální dojem z interiéru, ale - a to zejména - naše zdraví. Z velké části jsou totiž zodpovědné za alergická onemocnění a další choroby. Ceresit proto vyvinul nový systém MicroProtect, jehož komponenty - spárovací hmoty Ceresit CE 40 aquastatic a Ceresit CE 43 aquastatic a sanitární silikon Ceresit CS 25 - dokáží koupelny dlouhodobě proti plísním nejen ochránit, ale zároveň z nich vytvořit skutečně hygienické a estetické prostředí.

Proč právě koupelna?

Optimální životní podmínky pro bakterie, neviditelné našemu oku, jsou teploty pohybující se mezi 22°C až 28°C a vlhkost vzduchu přibližně 80 %. Stejně tak se i plísně cítí nejlépe v prostorách se zvýšenou vlhkostí a teplotou mezi 22°C až 30°C. Vybírají si stísněná místa s minimální cirkulací vzduchu a jen s nízkým osvětlením. Všechny druhy mikroorganismů, aby přežily, pochopitelně potřebují výživu - tu představují organické substance, jako je mikroskopické množství pokožky, vlasů nebo zbytků potravin. Proto tedy právě koupelna, se svou zvýšenou vlhkostí, slabým osvětlením a nedostatečným odvětráváním, představuje dokonalé prostředí pro plísně a další mikroorganismy.

Prevence je ekonomičtější a zdravější

Než se plísně ve vaší koupelně usídlí natrvalo, mohou zůstat i několik let nepovšimnuty. Když pak naleznete ve spárách nebo na zdech tmavá místa, většinou hnědá nebo černá, je už obvykle na úspěšný zákrok příliš pozdě. Dokonalé odstranění takto vzniklých alergenů poté vyžaduje ve většině případů kompletní rekonstrukci. Její cena je však často mnohonásobně vyšší než cena původních obkladů. Proto je tak důležité řádně zvážit možné způsoby prevence již při prvotní úpravě interiéru. Tím spíše, že plísně mohou opravdu vážně ohrozit naše zdraví. Způsobují především alergické reakce a infekce - od načervenalých očí až po záněty plic. Některé druhy plísní mohou negativně působit na naše srdce, imunitní a nervový systém. Je odhadováno, že přibližně 30 % zdravotních problémů spojených s kvalitou ovzduší v interiérech budov je výsledkem reakce lidského organismu na vysokou koncentraci plísní.

Podlahové vytápění proti plísním

Lidé s náchylností k alergiím by měli zvážit nahrazení klasických radiátorů podlahovým vytápěním. Tradiční radiátory uvolňují teplo vzestupně - vzduch putuje od podlahy ke stropu. Cirkulace vzduchu je dále způsobována rozdílností hustoty mezi teplým a studeným vzduchem, tím se však bohužel šíří také prach a spóry plísní. Naproti tomu podlahové vytápění teplo vyzařuje. Tím se zahřívá nábytek a vybavení bytu společně se zdmi a pouze sekundárně i vzduch. Tato technologie zajišťuje jednotnější distribuci tepla a tím snižuje intenzitu cirkulace vzduchu roznášejícího bakterie a prach.

Na co by měli alergici také myslet při zařizování koupelny? Nemá smysl investovat do dekorací - jako jsou strukturované omítky nebo porézní voděodolné tapety. Oba tyto materiály totiž představují jedno z nejoblíbenějších míst pro růst alergenních mikroorganismů. Nejlepší volbou pro vymalování koupelnového interiéru jsou nátěrové hmoty na vodní bázi a kvalitní laky pro ochranu stále oblíbenějších dřevěných podlah. Spíše než kupovat dřevěné protiskluzové podložky pod nohy je lepší a zdravější investovat do keramické dlažby s protiskluzovou úpravou. Příznivý vliv na prostory koupelny má bezpochyby časté a vydatné větrání. Silikony a spáry, podlahy a zdi by měly být zároveň co nejčastěji čištěny vodou a čisticími prostředky.

Ceresit MicroProtect systém - nejúčinnější zbraň proti plísním

Kromě již zmíněného je zásadní zbraní proti tvorbě plísní v koupelnách a kuchyních především moderní stavební chemie. Společnost Henkel ČR nově uvedla na trh speciální spárovací hmoty a silikony s označením Ceresit MicroProtect systém, které zabraňují výskytu plísní a zdraví škodlivých mikroorganismů. Použití těchto produktů garantuje, že spáry mezi obklady si dlouhodobě uchovají svoji estetickou a čistou podobu bez černých skvrn a plísní a koupelna tak zůstane přátelským prostředím pro alergické děti i dospělé.

MicroProtect systém zahrnuje materiály, které eliminují riziko tvorby plísní. Skládá se ze spárovacích hmot Ceresit CE 40 aquastatic a Ceresit CE 43 aquastatic a sanitárního silikonu Ceresit CS 25. Receptura uvedených spárovacích hmot a silikonů Ceresit byla obohacena o unikátní technologii MicroProtect, díky které nyní dokáží tyto materiály úspěšně vzdorovat výskytu nebezpečných mikroorganismů a plísní. Díky vysokému stupni hydrofobizace spár se vlhkost do spár nevsakuje a nenarušuje tak jejich strukturu, čímž je zamezeno usazování nežádoucích plísňových spór. Spáry se vyznačují hladkou strukturou a vysokou odolností proti poškrábání, což zabraňuje udržení špíny a prachu (živné půdy pro plísně) na jejich povrchu.

MicroProtect systém sestává z komponentů:

Spárovací hmota Ceresit CE 40 aquastatic

Flexibilní spárovací hmota Ceresit CE 40 aquastatic je určena pro přímý kontakt s vodou. Má totiž aquastatický, hydrofobní efekt, což znamená, že se na jejím povrchu vytvoří uzavírací, nepropustný film, po kterém vlhkost ve formě kapiček steče, aniž by se vsákla. V současnosti je na trhu dostupná již v 27 barevných odstínech. "Běžné", cementové spáry, jsou-li navlhčené, výrazně ztmavnou a při vysychání opět zesvětlají. Spáry vytvořené cementovou spárovací maltou Ceresit CE 40 aquastatic svůj vzhled takřka nemění. Díky vysokému stupni hydrofobizace se vlhkost nevsakuje a nenarušuje strukturu spáry. Elastická spárovací malta Ceresit CE 40 aquastatic je určena pro spáry šířky do 5 mm a uplatní se zejména v koupelnách, sprchových koutech, kuchyních. Používá se ke spárování obkladů a dlaždic z keramiky, skla a kameniny (vyjma mramoru) v interiéru i exteriéru. Kromě míst dlouhodobě vystavených působení vody doporučujeme její použití i v situacích, kdy jsou obklady lepeny na kritické podklady, jako jsou například podlahová vytápění, dřevotřísky či sádrokartony. Ceresit CE 40 odolá i tomuto zatížení, nepopraská a vykazuje vysokou barevnou stálost.

Spárovací hmota Ceresit CE 43 aquastatic

Ceresit CE 43 aquastatic je univerzální, flexibilní hmota pro šířku spáry do 20 mm, ideální zejména pro balkóny a terasy, ale patří i do interiérů. Díky aquastatickému efektu je rovněž určena pro přímý kontakt s vodou.

Sanitární silikon Ceresit CS 25

Silikon Ceresit CS 25 s novou recepturou nyní obsahuje trojnásobně více složek účinných proti tvorbě plísní. Jedná se o vysoce hodnotný těsnicí tmel na bázi silikonu určený k vyplnění dilatačních spár keramických obkladů a dlažeb v interiéru i exteriéru a v prostorách zatížených stálou vlhkostí, jako jsou koupelny, sprchy, kuchyně, balkóny a terasy. Odolává stárnutí a vodě, je trvale elastický a odolný teplotám v rozmezí od -40 °C do +150 °C.

 
 
Reklama