Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

DEKLARACE přijatá účastníky Mezinárodní konference "TZ PRAHA 2007"

Praha, 18. - 19. listopadu 2007

Zástupci svazů podnikatelů z oboru technických zařízení z České republiky, Slovenska, Polska, Lotyšska, Německa, Itálie a EU si vyměnily zkušenosti a informace a shodli se na následujících závěrech, doporučeních a návrzích.

  1. Účastníci konference vyzývají všechny MSP v oboru TZ a jejich organizace, aby nadále prosazovaly naplňování závěrečné deklarace ze IV. Evropské konference o řemeslech a malých podnicích, která se konala 16. a 17.4.2007 v německém Stuttgartu.

  2. Účastníci konference vyzývají všechny MSP v oboru TZ a jejich organizace, aby vyvíjely soustavný tlak na politické a zákonodárné instituce v jejich zemích, aby při tvorbě a vydávání právních předpisů myslely v první řadě na MSP a nezvyšovaly jejich administrativní zátěž.

  3. Účastníci konference se vyslovili proti všem formám "nedeklarované" práce. "Nedeklarovaná" práce deformuje trh a soutěž na trhu a podkopává systémy sociálního zabezpečení. Boj proti "nedeklarované" práci se musí soustředit především na její příčiny a musí probíhat zejména cestou preventivních opatření a organizování informačních kampaní. Účastníci konference podpořili Deklaraci EBC k "nedeklarované" práci ve stavebnictví a návrh Stanoviska UEAPME k "nedeklarované" práci.

  4. Účastníci konference podporují zavádění certifikátů kvalifikace a vytváření podmínek pro deklarování toho, že práce byla provedena certifikovanou firmou nebo certifikovaným řemeslníkem.

  5. Účastníci konference podporují využívání obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a chlazení budov a ohřev vody. Shodli se v tom, že obnovitelné zdroje energie je třeba využívat decentralizovaně, přednostně v místě jejich vzniku a v bytových domech.

  6. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZ, aby iniciovaly a podporovaly poskytování poradenských služeb zaměřených na úspory energie a účinnější využívání energie v budovách. Mimořádnou pozornost by měly zejména věnovat poskytování poradenských služeb zaměřených na využívání obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a chlazení budov a ohřev vody. Při budování poradenských kapacit by se měly snažit v maximální možné míře čerpat prostředky z fondů a programů EU.

  7. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZ, aby usilovaly o čerpání prostředků z fondů a programů EU do projektů zaměřených na celoživotní vzdělávání řemeslníků.

  8. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZ, aby iniciovaly národní kampaně, které by za účasti vládních i nevládních institucí a organizací vedly k oživení zájmu o učňovské školství a prestiž řemesel v oboru TZ. Tyto kampaně je třeba vést systematicky a dlouhodobě s využitím všech masových médií i přímých náborových akcí ve školách.

  9. Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP v oboru TZ, aby se aktivně zapojovaly do projektů zaměřených na vytváření národních soustav kvalifikací a povolání a prosazovaly v nich potřeby podnikatelů v oboru TZ. Organizace zastupující MSP v oboru TZ v České republice vyzývají, aby v rámci aktivního zapojení se do Národní soustavy povolání působily aktivně v Sektorových radách a vysílaly odborníky - podnikatele do pracovních skupin Sektorových rad.

Účastníci Mezinárodní konference "TZ PRAHA 2007" se zavázali, že s touto deklarací seznámí všechny relevantní politické orgány a další instituce a organizace ve svých zemích. Dále rozhodli, že p.Oliver Loebel, p.Riccardo Viaggi a p.Ladislav Kroček zajistí, aby s Deklarací byli seznámeni členové CEETB, EBC a UEAPME.

 
 
Reklama