Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přemisťování energie v průmyslu tepelnými čerpadly MACH

Během průmyslových procesů vzniká mnoho tepla, zvlášť v prostředí sléváren, strojírenské výroby, ale i v mnoha jiných provozovnách zpracovatelského průmyslu. Teplo v místě vzniku je nepotřebné, dokonce může vadit přesnosti výrobního procesu - některé společnosti teplo pouze vypouštějí, jiné je umí zpětně využívat.

Již delší dobu společnost TC MACH, s.r.o. provádí zajímavé aplikace nejen v oblasti rodinných domů, ale i průmyslu. Poslední zajímavá aplikace v letošním roce v oblasti průmyslu má topný výkon v rozmezí 400 až 660kW a tomu odpovídající chladící výkon v rozmezí 350 až 540kW.

Jedná se o využití odpadního tepla vznikajícího při snižováni teploty chladící vody licích a kovacích strojů ve společnosti KOVOLIT, a.s. Tato společnost se zabývá litím hliníkových odlitků a kováním výkovků z mědi, bronzu, mosazi a slitin na bázi hliníku.
Ředitel společnosti KOVOLIT, a.s. Ing. Mareček k tomu řekl: "Našim cílem bylo, aby návrh řešení, vypracování projektové dokumentace, dodání a zprovoznění díla provedla jedna firma, která by také garantovala předem uvedené provozní parametry."

 

Práce na celém projektu byly zahájené dvouměsíční analýzou. Při analýze bylo nutné dodavatelem díla zjistit co nejpřesnější provozní data zákazníka, a to především tato:

  • průtok chladící vody
  • teplotní spád chlazení vody
  • chladící výkon stávajících věží
  • stanovení průměrné vytíženosti výrobní linky s vazbou na zajištění požadované produkce výrobků
  • stanovení optimální teploty chladné vody pro využití v celém komplexu výroby
  • posouzení současného stavu otopné soustavy
  • spotřeba teplé užitkové vody pro 650 zaměstnanců na směnu
  • využití vyprodukovaného tepla v co nejširší míře
  • řešení dodatečného dochlazení výrobního procesu

Na základě změřených parametrů a několika schůzek s techniky firmy byly zahájeny práce na projektové dokumentaci.

"Po tříměsíční přípravě začaly práce na výrobě speciálního tepelného čerpadla MACH, ve kterém byla použita dvojice kompresorů Scroll nejvyšší výkonové řady ZR760. Doposud, výkon Scroll kompresorů končil na výkonové řadě cca 100kW a požadavek pro vyšší výkon byl zajištěn pístovými kompresory. Typová řada Scroll kompresorů ZR760 je, na rozdíl od pístových kompresorů, velmi tichá, nenáročná na provoz a především výkonové parametry udávané výrobcem jsou uvedeny s mírnou rezervou. Primární strana tepelného čerpadla je napojena přes směšovací třícestný ventil na 350m3 akumulační nádrž chladné vody. Tepelný výkon z tepelného čerpadla je možné po stránce chladícího okruhu dodávat jak do vodního výměníku nebo do vzduchových suchých chladičů, tak může být výkon přerozdělen podle požadavků. Je tedy možné provozovat tepelné čerpadlo na 100% chladícím výkonu (priorita pro zajištění výroby) a např. 60% topného výkonu odvést pro zpětné využití a zbylých 40% dochladit ve vzduchových suchých chladičích umístěných na střeše," dodal k celému projektu Stanislav Mach, majitel společnosti TC MACH.

Technologie byla instalována v červenci 2007, procházela náročným obdobím testování během velmi horkých dnů letošního léta, a po zkušebním provozu byla úspěšně předána v září 2007.

Základní parametry dodané technologie:

topný výkon 400 až 660 kW
chladící výkon 350 až 540 kW
maximální teplota nasávaného vzduchu 40°C
možnost přemístění tepla v různých procentech ano
návratnost investic 2,3 roků


Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.