Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Merlin, zvlhčování vzduchu pro každou tiskárnu

Jedna z dosud posledních instalací firmy Drekoma proběhla v příbramském PBtisku

Člověk stráví v průměru více než 80 % svého života v uzavřených místnostech. Naše zdraví a duševní pohoda jsou proto do značné míry závislé na kvalitě okolního vzduchu. Tu můžeme zlepšit aktivním zvlhčováním.

Člověk stráví v průměru více než 80 % svého života v uzavřených místnostech. Naše zdraví a duševní pohoda jsou proto do značné míry závisle na kvalitu okolního vzduchu. Tu můžeme zlepšit aktivním zvlhčováním.

Zvlhčovací systém Merlin rozprašuje pod vysokým tlakem (asi 70 barů) vodu do vzdálenosti o průměru 6,5 m od modulu, zavěšeného zhruba ve dvoumetrové výšce. Diky absorpci vodní mlhoviny suchým vzduchem nejsou výrobek, materiál ani obsluha zařízení vystaveny účinkům vody ve formu kapaliny. Dokonalý vznos mlhoviny je podpořen zabudovaným ventilátorem, nasávajícím vzduch od stropu do modulu a vytlačujícím jej speciálními aerodynamickými průduchy přímo v místě vysokotlakých trysek. Toto řešení je patentováno firmou Merlin Technology z města Ried im Innkreis.

Možnosti sestavy

Toto řešení zajišťuje vysoký výkon při velmi nízkých provozních nákladech. Mimořádně výhodná je možnost modulového sestavovaní celého systému, což umožňuje kdykoli sestavu rozšířit, upravit podle vývoje a potřeb jejího uživatele. Veškeré části jsou snadno přístupné. Např. při kapacitě 800 litrů systém vyžaduje pouze několik minut občasného dohledu týdně. Standardně jsou systémy vybaveny jemným filtrem se schopnosti zachytit nečistoty o velikosti 1 mikronu.

Relativní vlhkost daného prostředí řídí PC jednotka s možností individuálního programování vlhkosti v jednotlivých zónách, včetně kontroly okamžitého stavu a signalizaci místa a druhu případné poruchy (výpadku elektrického proudu, poklesu tlaku vody v systému apod.).

Jedna z dosud posledních aplikaci systému Merlin proběhla v příbramském PBtisku. Sestava zde zahrnovala několik uzlů: úpravu vody (filtraci a změkčovaní vody na úroveň 0° dH, demineralizaci vody na úroveň 4 mikro Siemens), vysokotlakou stanici s řídicí jednotkou a volitelné příslušenství pro opětovnou úpravu vody na úroveň 9-10° dH požadované tvrdosti.


Hospodárně a se 100% účinností

Energetická náročnost Merlinu je velmi nízká v porovnaní s jinými druhy zvlhčování: na dodáni jednoho litru vody je potřeba zhruba 5-7 W, každý litr je pak v několika vteřinách speciálními tryskami rozprášen do určeného prostředí.

PBtisk oddělil větráni a klimatizaci provozu od řízeni relativní vlhkosti ve vzduchu. Vzduchotechnika proto nemusí používat tzv. "praček vzduchu", jejichž provoz je vázán na nucenou cirkulaci vzduchu, je vysoce energeticky náročný a s nízkou účinnosti. Merlin nezávisle na vzduchotechnice automaticky dávkuje vodu při nízké relativní vlhkosti prostředí.

Voda tvoří drobné kapičky s velikosti v průměru pod 10 mikronU. Tyto kapičky jsou rozprašovány přímo do vzduchu, kde se rychle odpařuji do plynného stavu a zvyšují relativní vlhkost bez nebezpečí samovolné kondenzace. Suchý vzduch změní skupenství rozprášené mlhoviny z kapalného na plynné, což obsluha stroje pod zvlhčovací jednotkou vnímá jako pocit chladu a příjemného osvěženi.

Když je dosaženo požadované úrovně relativní vlhkosti, řídici jednotka hydrostatu odstaví z provozu tlakové čerpadlo a obvod se v trysce uzavře pomoci dosednuti speciální pružiny s kuličkou do vytvarovaného sedla. Tím celý proces vlhčení končí a je zabráněno tvorbě kapek a odkapávaní zbytkové vody ze systému. Při zvlhčovaní nedochází k odstřikováni většího množství vody ani k odkapáváni vody z rozprašovacích hlav, protože odpružené sedlo vodního ventilu se uzavře v okamžiku, kdy dojde k poklesu tlaku vody. Zbytková voda zůstane uvnitř tělesa a objímky trysky.

Díky účinné levné filtraci a změkčováni vody je čištění rozprašovacích hlav nutné obvykle jen jednou ročně. Přednosti tohoto zařízeni je dlouhá Životnost a spolehlivost, daná použitím kvalitního materiálu a propracovaného systému. Změkčování vody brání tvorbě vodního kamene, v případě PBtisku byla demineralizační jednotka zakomponována přímo do systému. Je tak zabráněno tvorbě prachu z rozpustných solí po odparu vody ve zvlhčovaném prostředí. Zařízení v Příbrami je dimenzováno tak, aby byl zdroj demineralizované vody dostačující pro zvlhčování provozu i pro potřeby tiskové technologie a kvalitního tisku, se schopnosti tuto vodu opětovně zušlechtit na optimálních 9-10° dH.

I pro čistá prostředí

Standardní systém je vhodný zvláště tam, kde nevznikají problémy kvůli obsahu minerálních částic v rozprašované vodě. Systém využívá vodu z běžného rozvodu a i během provozu je hermeticky uzavřen vůči okolí (například prachovým částicím), a proto vhodný i pro zvlhčovaní "nečistého" prostředí. V zimě vlhkost rychle klesá pod optimální úroveň, zvláště v uzavřených vytápěných místnostech. Suchý, teplý okolní vzduch se pak snaží vyrovnat tento deficit pojmutím vlhkosti ze svého okolí.

Systém je vhodný i pro čisté prostředí, kde by použití vody z běžného rozvodu mělo v důsledku obsahu minerálních látek ve vodě nepříznivý vliv na pracovní podmínky, respektive výrobní proces. Zde je v provedení s rozprašovacími hlavami z nerezové oceli a s vodními řídícími sekcemi, upravenými pro použití demineralizované vody.

Zvlhčovat lze i nevýrobní, např. kancelářské prostory, dobrým důvodem je především zvyšování odolnosti pracovníků proti nachlazeni a chřipce, zlepšení celkové duševní pohody a zvýšení koncentrace. Zvlhčovaní chrání také proti vysušovaní kůže a očí a postará se o redukci hladiny prachu, což pomáhá alergikům.

Vysokotlaké zvlhčovací systémy Merlin jsou úspěšně využívány v mnoha oborech. Merlin je vhodný všude tam, kde je zapotřebí rovnoměrného rozloženi vlhkosti v prostoru a snížení prašnosti při nízké energetické náročnosti. Přispívá i k udržováni původních vlastnosti starožitnosti a hodnoty interiérového vybaveni a doplňků. Pozitivním doprovodným jevem zařízeni je efekt tzv. adiabatického chlazení prostoru, díky kterému je možno snížit počet provozních hodin klimatizačních jednotek, zvláště v letním období. Další informace je možno získat na webové strance www.drekoma.cz.