Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytré řešení tepelné pohody pro Váš domov

Speciální aplikace tepelných čerpadel slaví úspěchy nejen v průmyslu, ale i v rodinných domech. Společnost TC MACH představuje každý měsíc nová řešení, vyvolaná potřebami svých zákazníků. V průběhu veletrhu Aquatherm Praha budou návštěvníci seznámeni s poslední novinkou – tepelným čerpadlem MACH IN pro rodinné domy s malou tepelnou ztrátou (hala J, stánek 6).

Dnešní rodinné domy jsou náročnější na plnění potřeb svých budoucích obyvatelů. Jsou tvořeny pro pohodlné bydlení, zahrnují další místnosti pro relaxace a zároveň vyžadují zajištění tepelné pohody za šetrných podmínek nejen směrem k přírodě, ale také k peněženkám svých majitelů.

Energetické jednotky MACH na základě tepelných čerpadel s rozsáhlou elektronickou regulací a dálkovou správou přes internet, spojené s projektovou činností expertů firmy, produkují chytré řešení pro své nekompromisní zákazníky. Během posledních měsíců bylo instalováno několik zajímavých aplikací.

V rodinném domě - dřevostavby na severu Moravy s bazénem a již nainstalovanou vzduchotechnikou s rekuperací odváděného vzduchu - byl požadavek na komplexní vytápění, ohřev bazénové vody a teplé užitkové vody (TUV) do všech koupelen, zároveň s možností chlazení v létě. Řešení od firmy TC MACH zahrnovalo energetickou jednotku MACH Chameleon s druhým výkonovým stupněm. "Dvojité" tepelné čerpadlo s inteligentním řízením buď funguje jako dodatečný zdroj tepla nad základním vytápěním pro zajištění vyšší teploty TUV, nebo jako kombinace chlazení (vzduch v létě) a topení (bazénové vody a TUV). V konkrétním případě je existující výměník vzduchotechniky využit v procesu chlazení, a zároveň je odvedené teplo využito v procesu ohřívání vody. Takto lze dosáhnout vysokého výkonu a plnění náročných požadavků při optimální nákladovosti. Dálková správa energetické jednotky zároveň umožní zákazníkovi tento proces řídit odkudkoliv na světě pomocí jakéhokoliv počítače připojeného na internet.

V další aplikaci ve velkém rodinném domě v Praze Chameleon řešil problematiku optimalizace chlazení a vytápění mezi obytnými místnostmi, bazénovou halou, bazénem a dvěma vinnými sklepy. V konečném řešení chlazení vinných sklepů dával potřebné teplo na vytápění bazénu a bazénové haly. Podařilo se také využít stávající zdroj tepla, plynový kotel, který dále fungoval, jako náhradní zdroj tepla pro mimořádné chladné zimní období. Zákazníkovi toto řešení umožnilo ušetřit 100 tisíc Kč ročně jen na vytápění.

Veřejnost se může dozvědět další podrobnosti o speciálních aplikacích tepelných čerpadel v rodinných domech v přednášce TC MACH na výstavě Aquaterm, ve středu 21.11.2007

Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.