Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Taconova: Moderní komponenty pro vytápění, chlazení, klima a zdravotechniku

Efektivní regulace a úspora energie jsou klíčovými pojmy v moderních zařízení v oblasti vytápění, chlazení a sanity. S nimi jdou ruku v ruce požadavky projektantů, montážních firem a spotřebitelů na vyváženost tlakových, teplotních a průtokových parametrů, jednoduchost instalace a ovládání a v neposlední řadě na kvalitu a spolehlivost použitých komponent.

Tyto požadavky splňují produkty výrobního programu TACONOVA švýcarského výrobce Ostaco AG, který jimi úspěšně zásobuje přes 40 let trhy více než 25 zemí na čtyřech světadílech. I když jméno TACONOVA má na našem trhu četné a stálé příznivce, rádi bychom k příležitosti veletrhu Aqua-Therm 2008 znovu uceleným způsobem představili odborné veřejnosti náš sortiment včetně novinek, který podle cílových aplikací tvoří pět hlavních produktových skupin. U všech produktů klademe důraz na kompaktní konstrukci, vysokou přesnost provedení, inovaci, kvalitní materiály, minimální údržbu a dlouhou bezporuchovou životnost našich produktů.

1. Vyvažovací ventily a průtokoměry.

Vyvažovací ventily řady SETTER (typy Rondo, Inline, Inline UN, Bypass SD, Bypass SD Solar, Bypass HT a Bypass v přírubovém provedení) kombinují v unikátní konstrukci regulaci průtoku v soustavě, včetně úplného uzavření, s měřící funkcí a přímým zobrazením nastaveného průtoku v l/min na měřidle, které je součástí armatury. Díky vestavěnému průtokoměru umožňují rychlé a přesné nastavení a kontrolu průtoku v systému bez potřeby nákladných měřicích přístrojů, převodních výpočtů a tabulek. Nabízejí jednoduchou metodu hydraulického vyvážení potrubních sítí vytápění, chlazení a teplé vody od pat objektů nebo rozvaděčů kotelen, přes stoupačky, až po jednotlivé spotřebiče. Jednotlivé typy se liší konstrukčně a jsou určeny pro různé rozsahy nominálních průtoků od 0,3 l/min (0,18 m3/hod) až do 650 l/min (39 m3/hod).


Obrázek 1: Vyvažovací ventily a průtokoměry TACONOVA. a) Flometer, b) Setter Rondo, c) Setter Inline,
d) Setter Inline UN, e) Setter Bypass SD / SD Solar, f) Setter Bypass přír.

Měření průtoku je založeno na osvědčeném principu plováčku, unášeného v měřicí trubici protékajícím médiem proti tlaku kalibrované ocelové pružiny. Spodní hrana plováčku indikuje hodnotu průtoku na číselné stupnici. Regulační prvek v tělese ventilu je vybaven stupnicí regulačních poloh. Přesnost měření nastavené hodnoty je ± 5% (Bypass), respektive ± 10% (Inline). Typy Inline a Bypass SD / SD Solar jsou v provedení s vnitřními i vnějšími připojovacími závity. Pro prosté měření průtoku bez regulace je určen průtokový indikátor Flometer. Základní technické údaje jsou uvedeny v Tabulce 1.

Typ DN Rozsah průtoku Provozní podmínky
max. T max. P
Setter Rondo 15 0,6-8 l/min 100 °C 6 bar
Setter Inline 15, 20 0,3-1,5 až 10-40 l/min 100 °C 10 bar
Setter Inline UN (*) 20 1,5-6 až 8-20 l/min 130 °C 8 bar
Setter Bypass SD 15-50 2-8 až 50-200 l/min 100 °C 10 bar
Setter Bypass SD Solar (*) 20, 25 2-12 až 10-40 l/min 130 °C 8 bar
Setter Bypass HT (*) 20-32 2-12 až 20-70 l/min 185 °C 10 bar
Setter Bypass (přír.) 65-100 60-325 až 100-650 l/min 100 °C 10 bar
Flometer 15 0,6-2,4 až 2-8 l/min 100 °C 10 bar
(*) Takto označené typy mají vyšší tepelnou odolnost, měřicí stupnici kalibrovanou na glykolové směsi a jsou určeny především pro použití v solárních soustavách.

Tabulka 1: Parametry vyvažovacích ventilů a průtokoměrů TACONOVA

2. Termostatické směšovací ventily.

Termostatické směšovací ventily TACONOVA slouží k přípravě teplé užitkové a topné vody o bezpečné konstantní teplotě. Na případné změny teploty horkého a studeného přívodu přitom reagují během vteřin. Součástí naší nabídky jsou i modifikace s bezpečnostní pojistkou, které v případě výpadku přívodu studené vody hermeticky uzavřou přívod horké vody a ochrání tak spotřebitele před opařením.


Obrázek 2: Termostatické směšovací ventily TACONOVA.
a) MT52, b) MT52HC, c) MC52 Compact

Všechny typy mají povrch upravený proti korozi a usazování vodního kamene. Díky povrchu, upravenému proti usazování vodního kamene a následnému zarůstání, nevyžadují ventily údržbu. Vysokou průtočnost ventilů MT52 a zejména MT52HC v poměru k ceně navíc ocení investoři u vícečetného centrálního směšování. Typ MC52 Compact svým provedením z poniklované mosazi splní i estetické požadavky pro instalaci v interiéru. Pro všechny typy ventilů dodáváme typizované zpětné klapky a široký sortiment šroubení pro závitová a měděná potrubí. MC52 má již zpětné klapky zabudované. Základní údaje jsou uvedeny v tabulce 2.

Typ DN Regulační rozsah E (l/min) Odběrová místa Bezpečnostní pojistka
MT52 20, 25 30-70 °C 39, 61 až 3, resp. 5 ne
20-40 °C
MT52SD 20, 25 30-70 °C 39, 61 až 3, resp. 5 ano
MC52HC 25 20-70 °C 125 až 10 ano
MC52Compact 15 30-70 °C 25 až 2 ano
E - průtočnost na výstupu při tlakové diferenci 1,5 bar.

Tabulka 2: Parametry směšovacích ventilů TACONOVA

3. Odvzdušňovací armatury.

Sortiment TACONOVA přináší komplexní řešení pro účinné odvzdušňování potrubí a spotřebičů, které je důležité pro zajištění průtočnosti, eliminaci nežádoucích zvukových efektů i pro snížení rizik vnitřní koroze soustav s vodnými médii. Automatické odvzdušňovací ventily VENT (DN 5, 8, 10, 15) na bázi hygroskopických lamel zajišťují průběžné odvětrávání otopných těles a dalších zařízení bez potřeby manuální operace. Jsou vybaveny zpětnou klapkou, která umožňuje běžnou údržbu a případnou výměnu vložky automatu bez vypuštění systému. Armatury mají navíc i funkci rychlého ručního odvzdušnění pro případ napouštění soustavy, kdy je v ní přítomno velké množství vzduchu. Plovákové automatické odvzdušňovače HY-VENT (DN 10) jsou určeny pro průběžné odvzdušňování a zavzdušňování potrubních soustav za provozu i při napouštění a vypouštění. Zpětná klapka přitom opět umožňuje výměnu nebo údržbu ventilu bez vypouštění.


Obrázek 3: Odvzušňovací armatury TACONOVA. a) automatické odvzdušňovací ventily Vent,
b) plovákové odvzdušňovače Hy-Vent, c) odlučovače vzduchu Airscoop, d) kombiarmatury Tri-Bloc

Odlučovače vzduchu AIRSCOOP (DN 20-80 v provedení s vnitř. připojovacím závitem, DN 100 v přírubovém provedení) jsou určeny k separaci vzduchu v potrubích s minimálním spádem. Vzhledem k jednoduchosti konstrukce jsou jejich pořizovací náklady s ohledem na vysokou odvzdušňovací kapacitu příznivé. Vzduch, rozpuštěný v médiu, se uvolňuje ve formě bublinek při průchodu média zvětšeným průřezem odlučovače při dočasném snížení tlaku a prostřednictvím plovákového odvzdušňovacího ventilu s připojovacím závitem opouští soustavu. Multifunkční armatura TRI-BLOC (DN 25) je určena především pro kotle na tuhá paliva s výkonem do 50 kW a slouží pro současné odvzdušňování a zavzdušňování, jako pojistka proti přetlaku a zároveň k měření a monitorování tlaku. Všechny funkce jsou integrovány v prostorově úsporné, kompaktní jednotce, jež rovněž umožňuje připojení expanzní nádoby nebo vypouštěcího kohoutu. Montéři ocení úsporu času při montáži.

4. Regulační technika.

V oblasti regulace nabízíme efektivní řešení pro distribuci, regulaci a kontrolu teploty v okruzích vytápěcích a klimatizačních soustav. Termoelektrické pohony NOVADRIVE (ve verzích NO "bez proudu otevřeno" a NC "bez proudu uzavřeno") v atraktivním estetickém provedení jsou ve spojení s radiátorovými ventily a rozdělovači podlahového topení nepostradatelným prvkem kontroly provozu jednotlivých okruhů. Jsou vybaveny rychlým bajonetovým uzávěrem a visuální kontrolou polohy ventilu. Jejich dalšími přednostmi jsou nízký příkon, tichý provoz, krátký přepínací čas (3 s) a kompatibilita s řadou sériově vyráběných značek termostatických ventilů. V nabídce jsou verze s napájením 230 i 24 V. Pro pohodlné řízení komfortní teploty v obývaných prostorách dle individuálních požadavků uživatele doporučujeme z řady modelů našich nových elektrických a bezdrátově ovládaných prostorových termostatů RT06. K dispozici jsou typy jednoduché i programovatelné s použitím pro NC i NO pohony, které uspokojí požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů. Pro rychlé a efektivní centrální propojení pohonů a termostatů dále doporučujeme využít naše spojovací skříně a časové programátory RX58. V nabídce máme opět několik typů, lišících se počtem propojitelných okruhů a způsobem ovládaní, tj. pomocí vodičů nebo bezdrátově na dálku. Modulární konstrukce umožňuje jednoduché sériové propojování skříní, a tak násobení počtu centrálně ovládaných okruhů.


Obrázek 4: Regulační technika TACONOVA. a) termopohony Novadrive, b) prostorové termostaty RT06,
c) propojovací moduly a programátory RX58, d) zónové ventily, e) kulové servokohouty

Pro uzavírání okruhů a přepínání průtoku mezi nimi v nejrůznějších aplikacích máme v naší nabídce zónové ventily (ZV) a kulové kohouty (KK) s elektropohonem 230 V. ZV dvoucestné a trojcestné jsou k dispozici v dimenzích DN 15-25. KK jsou k dispozici v dimenzích DN 15-100 u dvojcestných a DN 15-80 u trojcestných verzí. Všechny typy kohoutů se vyznačují robustní konstrukcí a nenáročností na údržbu a mají nízkou spotřebu energie.

5. Systémové sestavy pro solární a podlahové vytápění.

Centralizace regulace, odvzdušnění, hydraulického vyvážení a kontroly průtoku do kompaktních sestav je moderním trendem s cílem usnadnit a zjednodušit instalaci a ovládání systémů solárního ohřevu a podlahového vytápění. Naše solární čerpadlové jednotky a rozdělovače podlahového vytápění byly vyvinuty ve spolupráci s předními odborníky s cílem všechny tyto požadavky splnit.


Obrázek 5: Systémové sestavy TACONOVA: a) Tacosol ZR EU21, b) Tacosol ER,
c) regulátor Resol, d) regulátor Sorel, e) rozdělovač Tacosys

Nabídka čerpadlových jednotek TACOSOL zahrnuje verze ZR (kompletní přívod-zpátečka) a ER (zpátečka). Standardní typy jsou vybaveny solárním čerpadlem Wilo, regulačním ventilem Setter Inline UN pro nastavení a měření průtoku, měřením tlaku a teploty, pojistným ventilem, napouštěcím a vypouštěcím kohoutem, připojením na expanzní nádobu, účinným vertikálním odlučovačem vzduchu a trojcestnými kohouty speciální konstrukce, které při napouštění a vypouštění umožňují oddělit kolektorovou a zásobníkovou část okruhu. V kohoutech jsou integrovány zpětné klapky a celá jednotka je v izolačním pouzdře z pěnového PP. Typ TACOSOL ZR EU21 je osazen speciálním čerpadlem Laing Solar s pohonem na stejnosměrný proud generovaný fotovoltaickým panelem. Kromě úspory energie na pohon čerpadla toto řešení nabízí i další výhodu - samoregulaci otáček čerpadla podle intenzity slunečního záření. Jednotky TACOSOL jsou k dispozici ve třech variantách určených pro různé rozsahy průtoku: 1,5-6 l/min, 4-16 l/min a 8-28 l/min. Náš solární sortiment doplňují programovatelné solární regulátory Resol DeltaSol® a Sorel pro snadné ovládání a tepelnou ochranu soustavy, oba ve dvou verzích lišících se programovým vybavením. TACOSYS je značka našich nerezových rozdělovačů pro podlahová topení s 2-12 okruhy. Zpátečka je vybavena unikátními seřizovacími ventily TOPMETER pro vyvážení a měření průtoku na výstupu vody z topných zón. Požadovaný teplotní režim ve vytápěných prostorách lze ovládat na vstupu vody do zón regulačními ventily buďto s použitím ručních regulátorů, nebo automaticky elektrotermickými pohony NOVADRIVE. Základní vybavení dále zahrnuje odvzdušňovací ventily VENT, kulové uzávěry a vypouštěcí/napouštěcí kohouty. Sortiment pak doplňujeme řadou dalších systémových součástek.

Ostaco AG má centrálu a vývojové oddělení nedaleko Curychu. Od roku 1996 jsou naše produkty kompletovány v souladu s požadavky systému jakosti ISO 9001:2000 v moderním výrobním závodě v Jižních Čechách. Pro projektanty, montážní specialisty i uživatele připravujeme v příštím roce sérii tematických článků, specializovaných školení a seminářů. Pro získání podrobnějších informací o produktech TACONOVA zveme zájemce k návštěvě internetových stránek www.ostaco.cz nebo www.taconova.com, nebo na společnou expozici s firmou Quantum, a.s., na veletrhu Aqua-Therm 2007 - hala L, č. stánku 412, kde získáte katalogy, ceníky a podrobné projekční podklady. Ty Vám rovněž na vyžádání rádi zašleme poštou, případně Vás navštívíme v příhodném termínu osobně.


Taconova Group AG
logo Taconova Group AG

Dovozce techniky Taconova Group AG - hydraulické vyvažovaní, rozdělovače a termoregulace, směšování, separace plynů, měření průtoku, solární ohřev, zónové ventily, kulové servokohouty, předávací stanice na nabíjení zásobníků a přípravu teplé vody.