Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový bezdrátový systém PocketHome zvyšuje komfort ovládání elektrospotřebičů v domácnosti

ELEKTROBOCK CZ reaguje pružně na zvyšující se požadavky zákazníků na automatizaci řízení bytů a rodinných domů a přichází na trh se systémem bezdrátového řízení PocketHome (PH).

Systém je primárně navržen pro řízení topení, ale díky vyspělé technologii umožňuje postupně zavádět i další prvky pro ovládání osvětlení, čerpadel, žaluzií, garážových vrat podle aktuálních požadavků. Uživateli se tak nabízí možnost rozšiřovat systém na základě vzrůstajících požadavků řízení chodu domu a regulace topení.

V oblasti regulace topení PH dokáže uspořit velké množství energie. Proč topit ve všech místnostech na stejnou teplotu? Příkladem může být obývací pokoj a ložnice. Přes den potřebujeme v obývacím pokoji udržovat komfortní teplotu, ale v ložnici postačí teplota úsporná. Při použití běžné kapalinové hlavice na ovládání topení, musíme topit v místnostech celý den na stejnou teplotu. Použitím digitálních hlavic např. HD20 je možné již nastavit rozdílné teploty v různých časových pásmech. Pokud však chceme jednorázovou změnu, musíme do dané místnosti jít a změnu ručně provést. Systémem PocketHome můžeme vše provést bezdrátově z jednoho místa!

A jak PocketHome funguje?

Základní prvky systému se skládají z bezdrátové centrální jednotky PH-CJ37, přijímače pro kotel PH-PK20 (PH-PK21) a elektronických digitálních hlavic PH-HD20. Všechny prvky komunikují s centrální jednotkou bezdrátově v obousměrném režimu. Centrální jednotkou určíme programy pro jednotlivé prvky, které se automaticky přehrají do požadovaných zařízení. Na přehledném displeji je možné sledovat stav jednotlivých prvků a teplot v různých místnostech. PH-CJ37 můžeme umístit v kterékoliv místnosti nebo ji i podle potřeby přenášet. Pokud potřebujeme udělat na některé jednotce změnu programu, můžeme to provést z kteréhokoliv místa v domě. Tato možnost je výhodná např. i pro menší pensiony.

Zapnutí a vypnutí kotle je dáno naměřenou hodnotou na centrální jednotce. Pokud ta vyhodnotí, že není nutné topit, dojde k vypnutí kotle. V tomto okamžiku dostanou také všechny hlavice příkaz, aby přestaly regulovat na požadované teploty. Dochází tak k prodloužení životnosti baterií.

Bezdrátový přenos je realizován na frekvenci 433,92MHz, na které je dosahováno největších vzdáleností s nejmenším vysílacím výkonem max. 10mW. Speciální FSK modulace a digitální kódování signálu zaručuje vysokou odolnost proti vzájemnému ovlivňování prvků. Centrální jednotka po vyslání požadavku podružné jednotce od ní vyžaduje odpověď, pokud ji nedostane, příkaz po určité době opakuje. Tím je zaručena vysoká spolehlivost přenosu dat. I přes četnost vysílání, je odběr z baterií velmi malý, neboť doba trvání komunikace se pohybuje v milisekundách. Vyzařovací výkon tohoto radiového systému je velmi nízký a v porovnání s např. telefony GSM zcela zanedbatelný. Tyto telefony mají vyzařovací výkon až 1000mW v době telefonování a částečně i mimo něj. Náš systém vyzařuje maximálně 10 mW po dobu několika sekund za hodinu. V žádném případě tak nemá škodlivý vliv na lidský organismus, ani u dětí.

Programování centrální jednotky si můžeme usnadnit jejím napojením na PC nebo PDA. Máme tak možnost sledování teploty v jednotlivých místnostech na barevných grafech a provádět potřebné korekce.

Dálkové řízení systému PocketHome

Pokud odjedeme z domu na delší dobu, nebo použijeme-li systém na chalupě, můžeme vše řídit z vlastního GSM telefonu. Propojením centrální jednotky s GSM modulem vznikne dálková obsluha systému. Můžeme tak dálkově před příjezdem nastavit vytápění nebo jen dotazem zkontrolovat teplotu. V případě potřeby nám systém sám může hlásit například pokles teploty pod danou mez.

Podle měření různých renomovaných institucí, může vhodný systém regulace přinést úspory až 30% nákladů na energie pro vytápění.

Asi nikdo nedokáže u nového objektu přesně určit, kde bude mít regulační prvky, a kde který spotřebič. Pokud se použije drátový systém bývá změna těžko realizovatelná. Drátový systém je obvykle dražší a ještě je potřeba připojovat datové kabely k spotřebiči. U řízení PocketHome můžeme systém neustále rozšiřovat a zdokonalovat podle našich požadavků.

POPIS JEDNOTLIVÝCH PRVKŮ SYSTÉMU PocketHome

Centrální jednotka PH-CJ37

je mozkem celého systému, zajišťuje provoz všech zařízení a jsou v ní uloženy všechny data a programy. Zároveň slouží jako centrální bezdrátová sběrnice všech informací z objektu. Umožňuje nám zjistit, jakou teplotu máme v jednotlivých místnostech, zjistí např. v jaké poloze (v %) jsou ventily jednotlivých hlavic PH-DH20 a jaká je v dané místnosti aktuální teplota. Upozorní nás na docházející baterie v jednotlivých přístrojích, nebo na poruchu komunikace s některým z nastavených zařízení.

Centrální jednotku je možné spojit s PDA nebo PC a programovat ji přes tyto zařízení. Programování se tak stává velmi jednoduché a rychlé. Současně lze na těchto zařízeních sledovat aktuální stavy všech přístrojů a vizuálně sledovat nastavené teploty v barevných grafech. Všechna nastavení se přehrají do centrální jednotky a k vlastní funkci již není PDA/PC potřeba.

Dalším možným přístrojem připojitelným k centrální jednotce je GSM modul GST1, nebo určený mobilní telefon. Získáme tak zařízení, které nám umožní dálkovou kontrolu a správu nad daným objektem. Chcete tak zapnout při příjezdu na chalupu topení? Pro daný systém není nic jednoduššího.


Přijímač kotle PH-PK20

Zapíná a vypíná kotel podle zaslaných informací z centrální řídící jednotky. PH-CJ37 pracuje podle navoleného programu a při dosažení zadané teploty vyšle signál pro vypnutí ohřevu vody pro vytápění.

V případě příjmu signálu z PH-CJ37 potvrzuje zpětně přijímač příjem informace. Pokud PH-CJ37 nedostane odpověď, zobrazí na LCD Error (chyba). Obsluha je tak ihned informována o problémech komunikace.

Všechny provozní stavy jsou indikovány pomocí LED. V případě, že PH-PK20 nedostane po dobu delší jak 6 hodin žádnou informaci, přejde do nouzového režimu (2 minuty topí a 8 minut je kotel vypnut).


Přijímač kotle PH-PK21

Jedná se o variantu funkčně shodnou jako PH-PK20, přijímač je však umístěn do krabičky s průchozí zásuvkou a vidlicí pro 230V/50Hz.


Digitální hlavice PH-HD20

Je přístroj ovládající ventil na radiátorovém topení. Hlavice může pracovat autonomně, podle vlastního, v ní Vámi nastaveného programu, nebo v bezdrátovém režimu, kdy je řízena centrální jednotkou.

Hlavice snímá aktuální teplotu interním čidlem a podle rozdílu s požadovanou teplotou přivírá nebo otvírá ventil. Informace o pozici ventilu, dané teplotě a stavu napájecích baterií předává centrální jednotce.


Bezdrátová tepelně spínaná zásuvka PH-TS20

Zásuvka může pracovat autonomně, podle vlastního, v ní Vámi nastaveného programu, nebo v bezdrátovém režimu, kdy je řízena centrální jednotkou. Snímá aktuální teplotu interním čidlem a podle rozdílu s požadovanou teplotou zapíná nebo vypíná připojený el.spotřebič (topná tělesa, vysoušeče ručníků atd.)


Bezdrátová zásuvka PH-WS20

V daném systému zajišťuje zapnutí a vypnutí spotřebičů zapojených do zásuvek 230V/50Hz. Umožňuje dálkové zapnutí z PH-CJ37 např. oběhového čerpadla pro TUV. Na PH-CJ37 si nastavíme program a v daném čase se spotřebič vždy zapne.


Další informace získáte na www.elbock.cz.

 
 
Reklama