Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Opravdu umí vaše aplikace číst výkresy DWG korektně?

Pro uživatele CAD aplikací je zásadní otázkou kompatibilita a spolehlivost přenosu výkresových dat mezi různými CAD systémy. Prostředí s více CAD systémy přitom není jen specialitou projekčních týmů s více subdodavateli, ale objevuje se i v rámci jednotlivých firem a konstrukčních oddělení. Jakákoliv ztráta informací při přenosu dat je nepříjemná z důvodu možného vzniku chyb, stejně tak i kvůli prostředkům, které je na nápravu nutno vynaložit.

Častým přenosovým formátem CAD dat je výměnný formát DXF (textový formát AutoCADu), ale pro uživatele AutoCADu je nejlákavějším výměnným formátem přímo nativní výkresový formát AutoCADu - DWG. Toho využívá řada producentů jiných CAD aplikací a nabízí v těchto aplikacích export/import formátu DWG. Specifikace formátu DWG firmy Autodesk je však neveřejná (narozdíl například od formátu DXF), a proto je kvalita a spolehlivost vytváření a načítání DWG souborů v takových aplikacích velmi sporná. O tom, jak spolehlivě či nespolehlivě daná CAD aplikace načítá výkresy formátu DWG, se můžete přesvědčit pomocí populárního testovacího výkresu firmy XANADU - BUDWEISER.DWG.

Benchmark Budweiser je u nás i ve světě používán již 6 let. Testovací DWG výkres obsahuje několik desítek příkladů jednoduchých i složitějších entit, které se mohou vyskytovat v CAD výkresech AutoCADu. Po jeho načtení do aplikace nepocházející od vývojářů společnosti Autodesk je možné snadno porovnat úspěšnost interpretace jednotlivých příkladů danou aplikací. Pokud se při načtení zobrazí výrazné odchylky či chyby ve dvojicích obrázků, je zřejmé, že aplikace má problém se správnou interpretací všech standardů formátu DWG. Je pak velmi pravděpodobné, že k podobným chybám (byť na první pohled třeba méně zřejmým) může dojít i při přenosu "ostrých" dat.

Test kompatibility zobrazení DWG výkresů rozhodně není samoúčelným nástrojem. Stoprocentní interpretace výkresové dokumentace je pro mnoho projektantů a konstruktérů zásadním požadavkem. Chyby v zobrazení a ztráta přesnosti dat mohou být bolestivé zejména v případech, kdy jsou předávané výkresy dále upravovány a ztráta obsahu je tak nevratná. Test s pomocí DWG výkresu, který je nabízen volně ke stažení (viz www.xanadu.cz/budweiser), je rychlý a názorný i pro začínající uživatele a firmy, testující různé verze aplikací rozdílných dodavatelů. O jeho popularitě svědčí zájem uživatelů i odborné veřejnosti nejen v České republice, ale i ve světě. Výkres Budweiser je nyní aktualizován na AutoCAD verze 2008. Prozatím jím neprošla úspěšně žádná aplikace neobsahující originální jádro AutoCADu.

Testovací výkres, optimalizovaný pro formát DWG aplikace AutoCAD 2008, dokáže odhalit špatnou interpretaci složitějších entit u aplikací třetích stran
Testovací výkres, optimalizovaný pro formát DWG aplikace AutoCAD 2008, dokáže odhalit špatnou
interpretaci složitějších entit u aplikací třetích stran

(po kliknutí se obrázek zvětší)

Další informace a výkres ke stažení: www.xanadu.cz/budweiser.

 
 
Reklama