Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úpravna vody v dálniční čerpací stanici PHM

Požadavek na zásobování pitnou i užitkovou vodou u dálničních čerpacích stanic PHM vychází obvykle ze specifických podmínek těchto objektů, přičemž největším problémem bývá poměrně velká vzdálenost od obydlených aglomerací a tedy i velmi vysoká finanční náročnost na výstavbu propojení se stávajícími rozvody pitné vody od některé z nejbližších obcí.

Na nově budované dálniční čerpací stanici PHM s nepřetržitým provozem u obce Dunice, přistoupil investor na variantu výstavby vlastního zdroje vody. Po pročištění zhotoveného vrtu byl vypracován rozbor vody. Některé koncentrace škodlivin, které zjistila akreditovaná laboratoř však vysoce překračovaly nejen povolené mezní hodnoty (MH), ale v některých případech i nejvyšší mezní hodnoty (NMH) stanovené vyhláškou MZ č.252/2004 Sb. o požadavcích na pitnou vodu. Ve vodě byly obsaženy prvky, které ve zjištěných vysokých koncentracích mohou způsobovat vážné zdravotní problémy, z mikrobiologických ukazatelů to byly hlavně hodnoty koliformních bakterií; z fyzikálních a chemických ukazatelů pak vysoké hodnoty chloridů, benzenu, dusičnanů, niklu, manganu a železa. Voda měla nízkou hodnotu pH = 6,1 a vykazovala i vysokou tvrdost (6,1 mmol/l tj. asi 34° dH německých stupňů), nepříliš dobré byly i organoleptické vlastnosti - barva a zákal vody.

Po technických konzultacích bylo navrženo konečné technické a technologické řešení čerpání a úpravy vody. Skladba úpravny byla zvolena z akumulačního typu, několikastupňové předúpravy a finálního čištění vody na zařízení s reverzní osmózou. Hlavní části byly sestaveny z výrobků italské firmy GEL S.p.A., Castelfidardo (Ancona), která se výrobou zařízení na úpravu vody zabývá více než 25 let a na českém trhu je zastoupena firmou IVAR CS s.r.o.


Několikastupňová předúprava vody a zařízení GELPUR OS 12000 s reverzní osmózou

Vlastní vrt s ponorným čerpadlem má vydatnost asi 0,6 m3/hod, proto byl doplněn akumulačním podzemním zásobníkem o objemu 10 m3, který zabezpečuje dostatečnou zásobu surové vody pro úpravnu. Do tohoto zásobníku bylo osazeno podávací ponorné čerpadlo s oddělenou expanzní nádobou o objemu 100 litrů a tlakovým spínačem. Do tohoto odděleného prostoru od hlavní části úpravny se ještě vešlo proporcionální dávkovací čerpadlo se stolitrovým zásobníkem typu GEL - DOSAMATIC PPI/SE, které na základě signálů z impulsního vodoměru přesně dávkuje chlorační činidlo pro prvotní likvidaci bakterií a oxidaci rozpuštěného dvojmocného železa.

Z tohoto prostoru je voda vedena do hlavního objektu stanice, kde jsou umístěna další dvě proporcionální dávkovací čerpadla stejného typu, první zabezpečuje zvýšení pH vody na úroveň 7,5 - 7,8 a druhé do vody dávkuje silné oxidační činidlo (v tomto případě čistý KMnO4) pro oxidaci rozpuštěného manganu). V odželezňovacím a odmanganovacím sloupcovém filtru typu GEL - DEFERR 140, jsou železo a mangan, které byly zoxidovány na nerozpustnou formu schopnou filtrace, zachycovány a pravidelně odkalovány. Dále je voda vedena do dvojitého/duplexního změkčovacího filtru, typu GEL - DUPLEX 75+75, který je tedy schopen nepřetržitého provozu bez regeneračních odstávek. Následuje 20" filtr s aktivním uhlím, kde se zbavujeme některých dalších rozpuštěných látek, ale hlavním úkolem tohoto filtru je zajistit reverzně-osmotický modul proti případným zbytkům nezreagovaného chlóru z předešlých úprav. Posledním stupněm předúpravy je mechanický filtr, který je v tomto případě osazen vložkou z vinutého vlákna o velmi nízké porozitě - 1" μm.


Technologické schéma úpravny vody s reverzně-osmotickým modulem GELPUR OS 12000

Nejdůležitější částí úpravy a technologicky nejvyspělejší částí je zařízení s reversně osmotickým modulem typu GEL - GELPUR OS 12000, které umožňuje průtok až 500 l/hod velice čisté vody. Zařízení je plně automatické, řízené a kontrolované elektronickou řídicí jednotkou s potřebnými čidly a měřicími přístroji, kontinuálně se měří množství odtékající čisté vody (permeátu), objem koncentrátu, konduktivita a teplota vody. Vyčištěná voda je dále vedena do nádrže upravené vody s objemem 6 m3, který mírně převyšuje denní spotřebu stanice. Pro přípravu pitné vody je obtokem demineralizovaná voda z reversní osmózy mísena s předčištěnou a odželezněnou vodou odebíranou z potrubí za sloupcovým filtrem GEL - DEFERR 140. Těsně před touto nádrží je ještě dalším dávkovacím čerpadlem upravována její tvrdost tak, aby vyhovovala vyhlášce a znovu zabezpečena dezinfekční látkou. Z nádrže se voda do spotřebiště dodává AT-stanicí typu DAB - 2 EURO INOX40/50T, jejíž dvě čerpadla jsou řízena v kaskádě inteligentní řídicí jednotkou, takže tlak vody je ve všech místech spotřeby i během špiček, velmi stabilní. Úpravnu řídí a kontroluje systém MaR, který byl speciálně sestaven pro tuto akci.

Celou stanici ve velice krátkém čase bezchybně zrealizovala pražská firma ČERPADLA KADLEC, která také zajišťuje pravidelné kontrolní a servisní práce. Nájemce čerpací stanice je s kvalitou a množstvím dodávané pitné vody spokojen, také spolehlivost stanice je i při dlouhodobém kontinuálním provozu bez problémů. Servisní práce reprezentují pouze kontrolu jednotlivých komponent, doplňování chemických náplní a pravidelnou výměnu filtračních vložek.

V případě zájmu o popsaný technologický celek nebo jednotlivé jeho části, nás prosím kontaktujte na níže uvedené adrese, rádi Vám podrobně představíme jednotlivé výrobky nebo i navrhneme řešení pro vaše konkrétní podmínky.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...