Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová generace plynových závěsných kotlů Junkers řady Ceraclass

V letošním roce přišla firma Junkers na trh s novou generací plynových závěsných kotlů řady Ceraclass. Úsporné, tiché a praktické: nové plynové závěsné konvenční kotle Junkers jsou cenově dostupným a flexibilním řešením pro bytové jednotky a rodinné domy - jak v případě novostavby, tak pokud je třeba vyměnit stávající topný systém.

Díky svým kompaktním rozměrům a modernímu designu lze nové kotle Ceraclass a CeraclassAcu nainstalovat skoro na každé místo v bytě či domku. Navíc jsou tak tiché, že nebudou rušit pohodu a klid Vaší domácnosti.

Nový plynový závěsný kotel Ceraclass, který je mistrem ve své třídě: nabízí vysokou úroveň komfortu vytápění a ohřevu teplé vody v kombinaci s vysokou efektivitou. Díky atraktivnímu modernímu designu a miniaturním rozměrům lze pro něj nalézt místo opravdu všude. Vyrábí se ve variantách pouze pro vytápění (s možností připojení nepřímo ohřívaného zásobníku) nebo pro vytápění s průtokovým ohřevem vody.


Plynový závěsný kotel Ceraclass je určen pro zákazníky hledající pro své ústřední vytápění levný zdroj, který je malý, výkonný, spolehlivý, s moderním designem, jednoduchou obsluhou a širokým spektrem nabízených variant a výkonů.

Výkonové řady:

  • 4-12 kW - v provedení komín i "turbo", připraveny pro připojení zásobníku TV,
  • 6-18 kW - kombinovaný s průtokovým ohřevem TV s odtahem do komína,
  • 8-24 kW - komín i "turbo" jak s průtokovým ohřevem, tak i s přípravou pro připojení zásobníku, nabízeny budou i dále cenově zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníku o objemu 120 litrů.

Oproti dosavadním kotlům stejné třídy byly kotle Ceraclass inovovány o nový ovládací panel s digitálním multifunkčním LCD displejem.

V běžném provozu zobrazuje výstupní teplotu vody do náběhového okruhu vytápění nebo výstupní teplotu teplé vody, popřípadě upozorní na vzniklý nestandardní provozní stav a umožní pomocí servisních kódů rychlou a tím i levnou diagnostiku a servis. Další inovací je modrá kontrolní LED dioda pro signalizaci provozu kotle. Zajímavostí je i třírychlostní oběhové čerpadlo pro přizpůsobení se různým otopným systémům.

Významnou novinkou je systém pro ovládání ohřevu TV tzv. QuickTap - komfort na Váš příkaz - krátkým otevřením a zavřením TV na odběrném místě dostane kotel povel k ohřevu teplé vody a po několika sekundách při opětovném otevření kohoutu TV na odběrném místě je v krátkém okamžiku k dispozici teplá voda. Byla také snížena hlučnost kotlů zlepšeným upevněním a doplněním přídavného krytu komory.


Rychlá a jednoduchá údržba je také velmi důležitý faktor, který hraje při stále stoupajících cenách nezanedbatelnou roli. Kompletní elektronika a další části kotle jsou umístěny pod předním krytem, který lze velmi jednoduše odejmout povolením pouhých dvou šroubů, a tak vše zpřístupnit servisnímu technikovi bez nutnosti snímání pláště kotle.


Solární příprava teplé vody

Ke kombinovaným kotlům Ceraclass lze díky speciálnímu solárnímu režimu jednoduše připojit solární systémy pro přípravu teplé vody. Díky využití sluneční energie, která Vám nejprve předehřívá teplou vodu v připojeném zásobníku, šetříte provozní náklady a zároveň i životní prostředí.

V solárním režimu měří kombinovaný kotel teplotu předehřáté vody, která vytéká ze zásobníku a na základě naměřené hodnoty přizpůsobuje výkon hořáku kotle, který ji průtokovým způsobem dohřeje na požadovanou teplotu dle přání zákazníka.

Kotel Ceraclass tedy svými inovacemi a novými funkcemi přináší ve svém segmentu zcela nové užitné vlastnosti, které byly dosud výsadou pouze kotlů vyšší třídy.

Další novinkou jsou plynové závěsné kotle Ceraclass Acu s vestavěným zásobníkem o objemu 48 l který nabízí neomezený komfort i při nedostatku místa pro instalaci. Díky integrovanému zásobníku dodává při běžném chodu domácnosti CeraclassAcu dostatek stále stejně teplé vody i na několika odběrných místech současně.


Ceraclass Acu se dodává s modulovaným výkonem 10 - 24 kW a to ve verzi komínové a "turbo". Důraz u tohoto kotle byl kladen na komfort ohřevu TV, zejména s ohledem na skutečnost, že objem 48 litrů se může rychle vyčerpat. I pak je kotel ovšem schopen dodávat vodu v nejvyšším komfortu *** (3 hvězdiček dle EN 13203).

Ceraclass Acu je samozřejmě kompletně vybaven expanzní nádobou, 3 rychlostním čerpadlem, které umožňuje nasazení na různých systémech, ohřevem zásobníku řízeným třemi NTC čidly (náběh, zásobník, zpátečka) umožňujícím optimální vyhřívání zásobníku v celém jeho objemu, zásobník je připraven pro připojení přídavné expanzní nádoby pro okruh TV a cirkulačního potrubí TV.

Ceraclass Acu má nový ovládací panel Bosch Heatronic III. generace s ergonomicky přizpůsobenými ovládacími prvky a nový moderní design, kompaktní rozměry: výška 890, šířka - jen 600 a hloubka 482 mm u obou verzí je dalším trumfem těchto nových kotlů. Umožňuje klasickou montáž pomocí kolínek a lišty. Kolínka a lišta jsou v ceně s dodávkou kotle.

Kotel Ceraclass Acu je optimální řešení pro zákazníky, kteří z různých důvodů preferují kotel s malým zásobníkem TV. Ohřívá se menší zásoba vody, kotel má dostatečnou výkonovou rezervu pro dohřev v případě, že se ukáže momentální krátkodobá větší potřeba TV. Kotel Ceraclass Acu je ale hlavně představitelem nové typové řady s dobrými technickými parametry, velkou užitnou hodnotou, novým moderním designem a hlavně s velmi příznivou cenou.

Příslušenství pro koaxiální odtah spalin 60/100 mm

S kotli Ceraclass nové generace bude uveden na trh i nový odtah spalin 60/100 mm, který je jednodušší a především levnější. Odtah spalin vertikálně lze realizovat s koaxiálním příslušenstvím do délky až 3,8 m v závislosti na počtu kolen (viz příslušné návody).

Odtah spalin horizontálně (včetně 2 x 90° kolen) lze realizovat s koaxiálním odkouřením Junkers až do 3,5 m. V horizontálním i vertikálním odkouření platí, že 90° koleno zkrátí odtah o 0,8 m a 45° koleno o 0,4 m a je doporučeno, při větších délkách odtahu spalin, vkládat jímač kondenzátu.

Příprava pro napojení odvodu spalin na nově zaváděný typ 60/100, umožňuje vestavbu redukce na 80/110 a použití dříve používaných dílů, stejně jako možnost použití dělených odtahů 80/80.

Regulátory Junkers

K dispozici ke kotlům Ceraclass a Ceraclass Acu je několik prostorových regulátorů TR 12, TRZ 12-2 - připojení (kabel 2 žíly) a novinka bezdrátový prostorový regulátor TR 12-1 F.


CeraclassAcu

Ceraclass


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.