Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová tepelná čerpadla Buderus Logatherm WPS (K)

Začátkem léta představila firma Buderus novinky z oblasti solární techniky a tepelných čerpadel. V nabídce je kompletní sortiment TČ, tj. vzduch/voda, země/voda a voda/voda.


Čerpadlo země/voda Logatherm WPS K s integrovaným zásobníkem teplé vody

Během měsíce května a června představila firma Buderus v celé ČR novinky z oblasti alternativních zdrojů energie - solární techniky a tepelných čerpadel - na "Roadshow Buderus 2007". Při této příležitosti byla prezentována také nová řada kompaktních elektrických tepelných čerpadel systému země/voda s označením Logatherm WPS.

Princip funkce tepelného čerpadla

Základním principem funkce tepelného čerpadla (dále TČ) je odebírání tepla z okolního prostředí (např. ze vzduchu, země nebo spodní vody) a jeho dodání do vytápěného objektu při současném povýšení tepla přidáním mechanické práce kompresoru. TČ země/voda jsou zařízení, která např. využívají 3/4 energie uložené v půdě (tato energie je k dispozici zdarma) k vytápění a k ohřevu teplé vody s tím, že je třeba dodat 1/4 elektrické energie pro pohon kompresoru. Efektivnost tepelného čerpadla udává tzv. topný faktor (anglicky COP - coefficient of performance), což je poměr využitelné a dodané energie. Topný faktor TČ je stanoven pro přesně definované podmínky a je závislý na teplotě zdroje tepla a teplotě výstupní otopné vody (COP se liší u různých typů provedení TČ v rozmezí 3 až 5).

Tepelná čerpadla země/voda Logatherm WPS

Firma Buderus nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tj. ve třech základních provedeních: vzduch/voda s označením Logafix WPL, země/voda s označením Logatherm WPS (K) a voda/voda s označením Logafix WPW. Nová kompaktní TČ systému země/voda Logatherm jsou nabízena ve dvou variantách. První varianta obsahuje typy s označením Logatherm WPS 6 K, WPS 7 K, WPS 9 K, WPS 11 K s integrovaným nerezovým zásobníkem teplé vody o objemu 163 litrů a topnými výkony 6, 7, 9 a 11 kW (resp. výkony s dodatečným el. ohřevem 14,9; 16,3; 18,1; 19,8 kW). Druhou variantou jsou typy s označením Logatherm WPS 6, WPS 7, WPS 9, WPS 11, WPS 14, WPS 17 zahrnující topné výkony 6, 7, 9, 11, 14 a 17 kW (resp. výkony s dodatečným el. ohřevem 14,9; 16,3; 18,1; 19,8; 23,4; 25,8 kW). Zde je případný ohřev teplé vody řešen individuálně pomocí externích zásobníků o objemu 300, 400 nebo 500 litrů. U obou variant jsou již v TČ země/voda Logatherm integrovány tyto komponenty:

  • oběhová čerpadla na primární (solanka) a sekundární (otopná voda) straně
  • elektrický dohřev o výkonu 3/ 6/ 9 kW pro vytápění a ohřev teplé vody
  • kompresory Mitsubishi Scroll umožňující maximální výstupní teplotu 65 °C
  • regulační přístroj

Schematické znázornění principu TČ země/voda se zemními vrty
 
Schematické znázornění principu TČ země/voda s plošnými kolektory

Získávání energie ze země je pro TČ země/voda velmi výhodné, protože teplota půdy je po celý rok téměř stálá, což přispívá k hospodárnému provozu. Množství odebíraného tepla je závislé na kvalitě půdy a tato kvalita musí být zohledněna při dimenzování zdroje tepla. Při technické přípravě zdroje tepla se u TČ země/voda Buderus Logatherm nabízejí dvě možnosti provedení: plošný zemní kolektor nebo zemní sondy (vrty). U obou variant záleží na konkrétních dispozicích objektu a místní výtěžnosti podloží. Bližší informace o nových tepelných čerpadlech země/voda Logatherm si vyžádejte na marketing@buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...