Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více než fotovoltaická elektrárna v Praze Zápech

Na začátku měsíce srpna letošního roku jsem měl možnost navštívit firmu INSTAPLAST Praha a.s., která v loňském roce postavila ve svém sídle v Praze Zápech fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 75 kWp .

Elektrárna je umístěna na rovné střeše firemní budovy, nosná kovová konstrukce je vlastní výroby. Hlavní komponenty, které byly použity jsou:

Panely: multikrystal 170W, rozměr 1660x830x50 mm celkem 432 ks
Střídače: Sunny Boy SB 3300/3800 - celkem 17 ks

Část systému je na fotografii. Systém byl pořízen zcela bez dotací. Připojení do sítě se uskutečnilo teprve letos po vyřízení všech potřebných náležitostí (licence, smlouvy s distribuční společností). A hned první měsíc bylo dosaženo velmi dobrého výsledku - v červenci 2007 se vyrobilo 9,68 MWh. Celá sestava funguje bezproblémově a investor uvažuje o využití další části střechy pro fotovoltaiku.

Co mě zaujalo snad více než samotná fotovoltaická elektrárna, bylo nadšení předsedy představenstva firmy Instaplast, pana Rybáře, pro nové věci, jeho povídání o "solárním domě" kde je k vytápění a klimatizaci použit systém INFRACLIMA®, který vyvinula právě firma Instaplast.

Jedná se o systém kapilár umístěných ve stěnách místností, stropech a podlaze, kterým proudí teplonosné medium, jež získává energii ze slunečních kolektorů na střeše. Při vstupu do místností tohoto domu návštěvníka okamžitě upoutá nepřítomnost klasických radiátorů a klimatizačních zařízení. A přesto (nebo právě proto) i v těchto teplých dnech tam bylo velmi příjemně, přiměřená vlhkost vzduchu i teplota, což vyvolávalo pocit opravdové pohody. A co zaujme potenciálního investora, je skutečnost, že náklady na vytápění resp. klimatizaci za rok činí okolo 100 Euro. Ano... to je reálné dosažené číslo.

Tento systém byl oceněn na Aquatherm 2005 zlatou medailí. Další informace o tomto systému najdou zájemci na www.aiseo.cz.

A další plány?

Výstavba další fotovoltaické elektrárny projekt slunečních domů s pracovním názvem "krabice od bot" - nízkorozpočtové energeticky úsporné RD, a řada výzkumných a vývojových úkolů v oblasti využití obnovitelných zdrojů.

 
 
Reklama