Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka v nabídce: tepelně izolační desky F-BOARD nejen pro podlahové vytápění ECOFLOOR

Od 1.dubna 2007 uvedla společnost Fenix Trading s.r.o. na trh zcela nový výrobek - tepelně izolační desky F-Board. Tyto desky mají konstrukci sendviče, který je tvořen oboustranným nanesením flexibilní cementové hmoty o tloušťce 1mm vyztužené skelnou perlinkovou tkaninou na desku z extrudovaného polystyrénu, což zajišťuje velmi dobrou mechanickou odolnost tepelné izolace nejen při pokládce, ale po celou dobu životnosti podlahy.

Společnost Fenix Trading s.r.o. se tímto snaží vykrýt mezeru na trhu tepelných izolací - při rekonstrukcích podlah nebyli zákazníci často schopni vhodně tepelně odizolovat elektrické topné rohože a kabely od podkladové konstrukce, což mělo za následek šíření tepla do podkladu. Na trhu jsou sice tepelně-izolační materiály, ale buď s větší tloušťkou než je možno při rekonstrukcích použít nebo s výrazně horšími mechanickými a tepelně izolačními vlastnostmi, které pro tyto aplikace nevyhovují.

Výhody nových tepelně-izolačních desek F-board:

  • výrazné snížení nákladů na provoz podlahového vytápění
  • výrazné zrychlení náběhu komfortní teploty podlahy po zapnutí
  • tepelně izolační materiál, na který je možné přímo položit topnou rohož nebo kabel do flexibilního lepidla těsně pod dlažbu, bez potřeby betonové roznášecí desky, která se v ostatních případech používá
  • nízká konstrukční výška podlahového systému
  • hydroizolační podklad (v tomto případě je nutné použít speciální lepidlo nebo pásku do spár mezi deskami).
  • tepelně izolační desky v tloušťkách 6 a 10mm
  • velmi široká škála možností použití podkladových materiálu, na které lze tento systém aplikovat (beton, dřevovláknité desky, dřevotřískové desky, sádrokartonové desky, cementovláknité desky, anhydritové hmoty, původní dlažbu, pevný dřevěný záklop aj.)
Vlastnost Předpis Hodnota Poznámka
Reakce na oheň DIN EN 13501
DIN 4102
E
B1
 
Tepelná vodivost DIN EN 13164 0,029 Wm-1K-1  
Pevnost v tlaku DIN EN 826 300 kPa Napětí v tlaku při 10% deformaci
Pevnost v tahu kolmo k rovině desky DIN EN 1607 500 kPa  
Nasákavost dlouhod. DIN EN 12087 ≤1,5 % WL(T)1,5 - izolační jádro
Rozměrová stabilita DIN EN 1604 ≤2,0 % Δεl, Δεb, Δεd


Vlastnost Předpis Hodnota Poznámka
Rozměrová stabilita ČSN EN 1604 0,0 Δεl, Δεb, Δεd
Pevnost v tlaku ČSN EN 826 450 kPa Napětí v tlaku při 10% deformaci
Pevnost v tahu kolmo k rovině desky ČSN EN 1607 800 kPa Pevnost v tahu kolmo k rovině desky
Tepelný odpor   0,16 m2KW-1 Pro tloušťku 6 mm
Tepelný odpor   0,29 m2KW-1 Pro tloušťku 10 mm
Hmotnost desky   1,8 kg Pro tloušťku 6 mm
Hmotnost desky   2,0kg Pro tloušťku 10 mm

Rozměry desek

1250 x 600 x 6 mm
1250 x 600 x 10 mm

Balení

Jedno balení obsahuje 6 kusů desek a lze jím pokrýt maximálně 4,5 m2 podlahové plochy. Celková hmotnost jednoho balení desek tloušťky 6 mm je 11,5 kg, u desek tloušťky 10 mm pak 12,8 kg.

POSTUP PŘI POKLÁDCE

Podklad a jeho příprava

Podklad musí být vyzrálý, bez tendencí k dalšímu smršťování, suchý, soudržný, zbavený prachu a mastnoty. Nepevná, nesoudržná a znečištěná místa podkladů musejí být mechanicky odstraněna a vyspravena. Před aplikací desek podklad opatříme vhodným penetračním nátěrem, dle povahy podkladu a lepicí hmoty.


Lepení desek

Desky se k podkladu lepí celoplošně vhodnou lepicí hmotou na cementové bázi. Při lepení na dřevěné podlahy a objemově nestálé podklady musí být lepicí hmota dostatečně flexibilní. Lepicí hmota se na připravený podklad nanáší zubovým nerezovým hladítkem s výškou zubu 6x6 nebo 8x8mm tak, aby se zaplnily i mírné nerovnosti podkladu.


Desky jsou kladeny na sraz, na vazbu do čerstvé lepicí hmoty. Důkladně se usadí a vyrovnají. Desky musí být v kontaktu s lepicí hmotou a podkladem v celé své ploše. Lepicí hmota nesmí pronikat do spár mezi deskami. Desky se dělí naříznutím po celé šířce z obou stran a zlomením o hranu. Doplňkové kotvení desek se provádí v případě desek pokládaných na dřevěné a objemově nestálé podklady. Jako kotvy se používají vruty doplněné vhodným plastovým nebo kovovým talířkem. Doporučený počet kotev je 4 ks na desku. Kotvy se osazují minimálně 30 mm od hrany desky. Zašroubují se tak, aby horní hrana kotvy lícovala s povrchem desky. Lepicí hmotu je potřeba nechat důkladně vyzrát. Dilatační spáry v podkladu musejí být zachovány. Na dřevěné a objemově nestálé podklady se doporučuje použít desky tloušťky 10 mm.

Úprava spár mezi deskami

Spáry se přelepí samolepící výztužnou páskou, popřípadě v kombinaci s hydroizolační těsnící páskou nebo tmelem. Minimální přesah pásky je 50 mm přes hranu desky.


Pokládka rohože a dlažby

Standardní způsob pokládky topných rohoží a kabelů Ecofloor. Vynechat lze penetraci podkladové desky, protože desky F-Board se i bez penetračního laku velmi dobře pojí s cementovými lepidly.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...