Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Den stavitelství a architektury

Novou tradici určenou široké veřejnosti i odborníkům ze stavebnictví přinese zcela ojedinělý osvětový projekt. Pod názvem Den stavitelství a architektury se ve skutečnosti skrývají čtyři na sebe navazující akce, oslovující odbornou i laickou veřejnost, média a v neposlední řadě politickou sféru.

Dne 11. října projekt začíná prezentací v senátu a galavečerem v Betlémské kapli s vyhodnocením soutěží vč. prestižní Stavby roku. O dva dny později, v sobotu 13. října se koná Den otevřených dveří pro veřejnost na stavbách a ve školách v rámci celé republiky. Dne 23. října pak proběhne diskusní kulatý stůl s novináři a 20. listopadu celou akci uzavře Inženýrský den. Do projektu se zapojily všechny významné organizace, spjaté s oborem stavebnictví, sdružené v SIA-Radě výstavby. Garanty jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Projekt osobně podpořil předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka.

CÍLE PROJEKTU

Dlouhodobé

  • vyvolání zájmu veřejnosti a médií o aktuální problematiku stavebnictví
  • akvizice potencionálních nových odborníků - učňů a studentů
  • propagace stavebnictví jako učebního oboru budoucnosti
  • posílení povědomí o svazech a firmách, které sdružují
  • aktivní komunikace mezi odbornou, politickou, mediální a komerční sférou
  • motivace stavebních firem k aktivní účasti (soutěže a sponzoring)
  • vytvoření tradice Dne otevřených dveří, Inženýrského dne, Galavečera...

Krátkodobé

  • prezentace úspěchů stavitelství v letech 2006-2007 na veřejnosti a v médiích
  • charitativní činnost - záměr podpořit rekonstrukci objektu pro tělesně postižené, starší občany či děti (formou šeku na peníze nebo materiál)

HARMONOGRAM

11. října 2007

16:30 SETKÁNÍ V SENÁTU

  • 150 hostů, úvodní slovo MUDr. Sobotky, zástupců SIA, diskuse

19:30 SLAVNOSTNÍ VEČER - Betlémská kaple

  • 400 osob, projekce nominovaných, slavnostní vyhlášení vítězů Stavba roku 2007 (15. ročník; 5 kategorií + Cena primátora, Cena za bydlení a nově Cena předsedy senátu), Stavební firma roku, Osobnost stavitelství
  • různá umělecká vystoupení, volná zábava, diskuse, raut

13. října 2007

DEN OTEVŘENÝCH DVEŔÍ NA VÝZNAMNÝCH STAVBÁCH A ŠKOLÁCH V ČR

  • seznam míst průběžně aktualizován na webu www.ckait.cz; celorepubliková propagace stavebnictví veřejnosti

23. října 2007

KULATÝ STŮL S NOVINÁŘI - Praha

  • téma vyhodnocení prvního ročníku Dne stavitelství a architektury; diskuse se zástupci SPS ČR, ČKAIT, SIA

20. listopadu 2007

INŽENÝRSKÝ DEN

  • téma Příprava odborníků stavebních profesí; slavnostní část věnovaná výročí 15 let ČKAIT

Den otevřených dveří zvýší prestiž stavebnictví

Den stavitelství a architektury určuje směr českého stavitelství. Jde o jednu z nejstarších profesí, která doprovází lidstvo. Zatím tento obor naše společnost málo vnímá a nedostatečně oceňuje. Technické obory nejsou v současnosti v České republice předmětem zájmu, rodiče chtějí, aby děti studovaly především humanitní obory. Řekl to Ing. Václav Mach, předseda představenstva České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Podle něho právě Den otevřených dveří na vysokých a středních školách, odborných učilištích, projektových kanceláří, ale též u velkých i malých firem a na jejich stavbách přinese zvýšený zájem o tento obor. "Zviditelní stavařskou profesi a zvýší její prestiž. V současnosti je k prezentaci dne otevřených dveří už přihlášeno na pětadvacet škol a firem z celé republiky a každý den přibývají další," doplnil Mach.

Den otevřených dveří se uskuteční v rámci Dne stavitelství a architektury 13. října 2007, který zahrnuje čtyři na sebe navazující akce, jež budou probíhat od října do listopadu. Jde o založení nové tradice určené pro širokou veřejnost i odborníky. Organizátoři tak připravili nový ojedinělý projekt, který má za úkol seznámit veřejnost s aktuální problematikou stavebnictví a vyvolat zájem nových odborníků, ale též učňů a studentů o toto odvětví. Cílem je také motivovat stavební firmy k aktivní účasti při výchově mladé stavařské generace. Do projektu se zapojily všechny významné organizace, spjaté s oborem stavebnictví, sdružené v SIA-Radě výstavby. Garanty jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.ckait.cz.


Stavba roku zvyšuje úroveň českého stavitelství

Úroveň českého stavitelství a architektury představí soutěž Stavba roku 2007, která v těchto dnech spěje do finále. U stavebních firem jde zejména o kvalitu organizace a rychlost provedené práce. U autorů se hodnotí úroveň moderního konceptu stavby a používání nových poznatků, materiálů a technologií. Na investory je kladen důraz novátorského zadání a jejich aktivní účasti při vzniku stavby. Letošní jubilejní patnáctý ročník má zaregistrováno rekordních 50 uchazečů, kteří se ucházejí o titul Stavba roku 2007.

Nová tradice začíná

Ocenění Stavba roku 2007 budou poprvé předány v rámci Dne stavitelství a architektury, který zahrnuje čtyři na sebe navazující akce v průběhu měsíců října a listopadu. Jde o založení nové tradice určené pro širokou veřejnost i odborníky. Organizátoři tak připravili nový ojedinělý projekt, který má za úkol seznámit veřejnost s aktuální problematikou stavebnictví, vyvolat zájem nových odborníků o toto odvětví, ale též učňů a studentů. Cílem je také motivovat stavební firmy k aktivní účasti při výchově mladé stavařské generace.

Tituly budou uděleny v Betlémské kapli

Soutěž tradičně pořádá ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavebnictví, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR a Economia a. s., časopis stavitel. Šestadvacet staveb už postoupilo do 2. kola soutěže, porota z nich nominuje 15, které se utkají o titul. Nominované stavby budou vyhlášeny v novém zrekonstruovaném Domě ABF 11. září 2007. Nejvyšší ocenění bude slavnostně vyhlášeno o měsíc později (11. října) v Betlémské kapli v Praze na slavnostním večeru u příležitosti Dne stavitelství a architektury. Budou též uděleny zvláštní ceny časopisu Stavitel za nejlepší stavebně-architektonický detail, cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR za nejlepší stavbu financovanou z veřejných prostředků, cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví za nejlepší stavebně podnikatelský záměr a cena veřejnosti organizovaná prostřednictvím tisku a internetu. Dále bude vyhlášen nejlepší inteligentní dům hlavního města Prahy i cena poroty, která vybere nejlepší stavbu pro bydlení.

O dva dny později (13. října) se uskuteční Den otevřených dveří pro veřejnost na vybraných stavbách a ve školách v rámci celé republiky.

Soutěž je sondou do moderní architektury

V patnáctileté historii soutěže bylo už posuzováno 750 staveb. Soutěž se stala sondou do moderní české historie architektury a stavebnictví. Na vítězných stavbách lze vidět změnu architektonické náročnosti, kvality autorů i náročnost investorů. Soutěž dokumentuje, že se české stavebnictví vyrovnalo s novými výrobky a technologiemi ve stavebnictví, ale též s požadavky soudobé moderní architektury. Při regeneraci našich sídel ukazuje také na to, jak je možné využít bohaté historické dědictví naší republiky.

Další informace o soutěži naleznete na internetových stránkách www.stavbaroku.cz nebo www.abf-nadace.cz.

 
 
Reklama