Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dálkové odečty médií - řešení společnosti ACTARIS

Potřeby využití dálkových odečtů měřidel stále rostou s cenami energií a požadavky odběratelů na přesnost a včasnost vyúčtování. Článek uvádí přehledně tři možné způsoby řešení.

M-BUS odečet vodoměrů

Datová sběrnice MBus (Meter-Bus) je Evropský standard pro dálkové odečty měřidel spotřeby energií. Data jsou odečítána elektronicky po datovém kabelu, všechny měřiče jsou adresovány individuelně (odečet jednotlivých měřidel nebo celé soustavy). Standardizace protokolu umožňuje uživatelům kombinaci systémů s měřidly různých výrobců. Sběrnice umožňuje připojení řádově stovek měřidel s celkovou délkou vedení v řádech kilometrů.

V současné době je sběrnice MBus využívána odečtech vodoměrů, měřičů tepla a chladu, plynoměrů, elektroměrů. Systém je investičně nenákladný, montážně jednoduchý a současně velmi odolný proti vnějšímu rušení.



Základní charakteristika

  • Vysoký počet měřidel připojitelný do systému.
  • Překonání velkých vzdáleností
  • Možnost rozšiřování sítě o další měřidla.
  • Vysoká odolnost proti vnějším vlivům
  • Nízké investiční náklady
  • Odpovídající rychlost přenosu a vysoká integrita dat - data jsou využívána pro fakturaci!

Princip činnosti

Jedná se o hierarchický systém s řídící jednotkou a podřízenými přístroji vzájemně propojených datovým kabelem. Komunikace probíhá prostřednictvím dotazů řídící jednotky a odpovědí podřízených přístrojů. Rozsah předávaných informací závisí na typu měřiče jím zpracovávaných dat.

MBus - mobilní odečtový systém

Umožňuje odečet limitovaného počtu vodoměrů s CYBLEMBus připojených k odečtovému bodu. Odečet terminálem je řešení pro těžko přístupná měřidla - sklepení, suterény vícevchodových panelových domů, vodoměrné šachty atd. Odečet je rychlý a zaručeně spolehlivý i v případě velkých vzdáleností, zaplavení měřidla atd. Vnější zásahy do systému jsou signalizovány formou chybových hlášení. Rozsah instalace: 1 - 20 měřidel, cca 1 km vedení.

MBus - odečet v pevné síti

Systém odečtu v pevné síti umožňuje připojení až 250 vodoměrů s modulem CYBLEMBus zapojených s jednou řídící jednotkou v rozsahu několika km. Větší počet vodoměrů lze připojit pomocí dalších řídících jednotek nebo posilujících prvků a v praxi lze z jednoho místa odečítat například celé sídliště krajského města.

Ovládání systému a bezpečnost dat

Řídící jednotka je ovládána pomocí odečtového programu z PC připojeného rozhraním RS 232. Komunikace mezi PC a řídící jednotkou pro velké vzdálenosti je možná po RS 485 nebo modemovým propojením.

Správnost a bezpečnost odečtených dat je zabezpečena přístupovými hesly, případné snahy o ovlivnění odečtu - například sejmutím komunikačního členu CYBLEMBus z vodoměru jsou signalizovány poruchovými hlášeními. V případě poruchy na vedení MBus (přerušení kabelu atd.) nedochází ke ztrátě dat, protože komunikační členy CYBLEMBus jsou plně autonomní s vlastním napájením. Po opravě poruchy na vedení jsou opět k dispozici aktuální údaje.

Odečtový program pro PC pracuje v prostředí Windows, umožňuje kompletní správu systému včetně volby rozsahu odečítaných dat, filtraci a exportu do standardního formátu pro další zpracování v zákaznickém informačním systému.


EasyRoute
Mobilní systém radiového odečtu vodoměrů

Spolehlivé řešení

Potřeby využití dálkových odečtů měřidel stále rostou s cenami energií a požadavky odběratelů na přesnost a včasnost vyúčtování. Spolehlivým řešením těchto požadavků je systém radiového odečtu EasyRoute zejména pro odečty obtížně přístupných nebo často odečítaných vodoměrů. Nasazení systému přináší výrazné zvýšení produktivity a bezpečnosti práce, umožní zkrácení fakturačního cyklu, eliminuje chyby při zápisu a přenosu dat, umožňuje monitorování spotřeby u problematických odběrů. Současně systém přináší zkvalitnění služeb zákazníkům - snížení počtu reklamací, odečet bez vstupu do objektu, informace o případných únicích za vodoměrem.

Stoprocentní správnost odečtu je zajištěna využitím systému snímání vodoměrů CYBLE, patentované technologii firmy Actaris. Tento systém zaručuje naprostou shodu radiového odečtu se stavem počítadla vodoměru a poskytuje informace o předchozích stavech, únicích vody nebo pokusech o nepovolený zásah do vodoměru.

Komplexní řešení

Mobilní odečtový systém Easy Route představuje komplexní hardwarové a softwarové řešení od radiových komunikačních modulů měřidel, odečtových terminálů, odečtů dat v terénu až po jejich kontrolu a přenos do zákaznického informačního systému. Modulární struktura systému umožňuje vysokou flexibilitu a maximální přizpůsobení požadavkům uživatele.

Ekonomické řešení

Systém využívá bezplatné radiové frekvence v pásmu 433 MHz, která je vyhrazena pro přenos dat a poskytuje dostatečné parametry pro řešení odečtů měřidel. Aplikace systému snímání vodoměrů CYBLE umožňuje integraci všech vodoměrů Actaris, které jsou touto technologií vybavovány již od roku 1996. Využitím pulsního universálního modulu lze do systému začlenit i vodoměry jiných výrobců. Nutnost výměny vodoměrů při přechodu na radiový odečtový systém je tedy eliminována na minimum.

Otevřený systém

Otevřenost systému umožňuje snadnou integraci do existujících odečtových systémů využívaných odběrateli. Actaris dodává v tomto případě kompletní ovladače pro integraci radiových modulů do odečtových programů na bázi operačních systémů DOS a WinCE a poskytuje plnou součinnost při realizaci.

Základní komponenty systému

CYBLE RF a PULSE RF - Radiové komunikační členy měřidel

Vodoměry Actaris jsou standardně připraveny pro montáž jednotného komunikačního systému CYBLE a umožňují instalaci komunikačního členu CYBLE RF. Jakékoli vodoměry bez předvýbavy CYBLE nebo jiná měřidla lze integrovat do systému použitím komunikačního členu PULSE RF za předpokladu, že disponují pulsním výstupem. Detailní popis modulů viz samostatné katalogové listy.

RF Master - radiový komunikační modul pro odečtové terminály

RF Master je radiový interface odečtových terminálů pro odečty měřidel vybavených radiovým modulem. Lze jej využít pro nasazení s libovolným odečtovým terminálem, který je vybaven sériovým rozhraním RS 232 a napájením 5 Vss, umožňuje tedy i snadnou integraci do odečtových systémů uživatele. Odečítat lze měřidla vybavená radiovým modulem na bázi protokolu RADIAN:

  • Vodoměry Actaris s modulem CYBLE RF
  • Měřidla s pulsním výstupem pomocí modulu PULSE RF

Cyble RF

Pulse RF

RF MASTER

DAP PC 9800 + RF

Snadné použití - RF Master je ovládán odečtovým programem terminálu, průběh komunikace je při odečtu signalizován diodami na čelní stěně pouzdra RF Masteru:

  • Červená komunikace Terminál - RF Master
  • Zelená komunikace RF Master - měřič
  • Žlutá signalizuje odpověď měřiče.

Při použití terminálu DAP PC9800 lze RF Master zabudovat přímo do pouzdra terminálu.

Spolehlivý - Provozní parametry RF Mastru umožňují nasazení a spolehlivou komunikaci i v těžkých klimatických podmínkách.

Příslušenství

  • Odnímatelná anténa
  • Pružný kabel pro připojení k terminálu
  • Automobilní anténa pro instalaci v motorovém vozidle

Technické parametry

Protokol / Modulace MFD (RADIAN) / frekvenční
Napájení 5 V ss (z terminálu)
Port RS 232
Frekvence 433,82 MHz
Výkon 10dBm
Krytí IP 54
Rozměry / hmotnost 112 x 62 x 38 mm / 205 g
Provozní teplota -10 / +55 °C krátkodobě -20 / +70 °C

Tabulka technických parametrů

Odečtové terminály

Actaris dodává pro mobilní odečtové systémy odečtové terminály předních světových výrobců s operačním systémem MS DOS nebo WIN CE. Nabízené terminály jsou určeny pro práci v terénu a tomuto určení odpovídají i jejich vlastnosti:

  • Vysoká provozní odolnost proti prachu,klimatickým vlivům, ponoření, nárazům atd.
  • Ergonomické vnějších tvarů, klávesnice, dobře čitelný displej
  • Odpovídající velikost paměti, rychlost přenosu dat, vysoká kapacita baterie.

Aktuální nabídku terminálů Vám předložíme na vyžádání.

Programové vybavení

Odečtový program představuje komplexní programové řešení pro mobilní odečtové systémy zejména s využitím radiového přenosu dat z měřidel, umožňuje však i manuální zápis údajů z běžných měřidel. Systém je tvořen dvěma programy:

  • Mobilním odečtovým programem, který je instalován v odečtovém terminálu. Funkce programu kromě ovládání odečtů umožňují nastavení radiových komunikačních modulů měřidel.
  • Programem pro PC, který zprostředkovává výměnu dat mezi terminálem a zákaznickým informačním systémem uživatele. Umožňuje rovněž přehledné zobrazení odečtených dat a správu odečtových tras.

EasyRoute Mobile - Mobilní odečtový program

pro odečtové terminály, umožňuje radiový odečet měřidel vybavených pro komunikaci na bázi protokolu RADIAN a manuální zápis údajů z běžných měřidel. Program naviguje odečítače po odečtové trase, poskytuje mu potřebné informace o odběrních místech, provádí odečty měřidel a následně poskytuje statistické údaje o provedených odečtech. Dle zvoleného typu odečtového terminálu je dodáván program pro operační systém DOS nebo WIN CE. Funkce programu:


EasyRoute Mobile
  • Komunikace a výměna dat s PC, přenos a kontrola odečtové trasy.
  • Výběr měřidel z trasy k odečtu, vyhledávání měřidel v trase, statistické informace.
  • Informace o postupu v trase, automatické krokování, informace o stavu baterie.
  • Automatická kontrola odečtu porovnáním spotřeby za předchozí období a následná signalizace v případě odchylky od běžného stavu odečítači.
  • U vodoměrů vybavených CYBLE RF signalizuje případné nedovolené zásahy, zpětné toky, únikové průtoky.
  • Integrovaný servisní program umožňuje nastavení radiového modulu přímo v místě instalace (výměna vodoměru atd.)

EasyRoute Host - Řídící program mobilního systému pro PC

zprostředkovává výměnu dat mezi odečtovým terminálem a centrálním počítačem, dále umožňuje tvorbu a správu odečtových tras, kontrolu odečtených údajů a grafickou prezentaci doplňkových údaje poskytovaných radiovými moduly Actaris. Program je kompatibilní s operačními systémy Windows 98 - XP. Funkce programu:

  • Komunikace a výměna dat s terminálem, přenos a kontrola odečtové trasy
  • Instalace mobilního odečtového programu do terminálu.
  • Správa a tvorba odečtové trasy
  • Zobrazení odečtených dat, kontrola odečtů, diagramy spotřeby, měsíčních odečtů, úniků a zpětných toků
  • Výběr a třídění dat pro export ve standardním formátu.

Výměna dat se zákaznickým informačním systémem

Systém pracuje s daty ve standardním textovém formátu a umožňuje tak přímou výměnu dat se zákaznickým informačním systémem uživatele (ZIS). Odečtová dávka může tedy být definována v přímo ZISu a přenesena přímo do odečtového terminálu. Po skončení odečtu jsou data přenesena přímo zpět do ZISu a jejich kontrola probíhá zde. Vzhledem k odlišnosti informačních systémů vyžaduje tato funkce spolupráci dodavatele ZISu při definici importu a exportu dat.


EasyRoute Host

Integrace do odečtových systémů

Otevřenost systému umožňuje integraci radiových modulů Actaris do odečtových systémů jiných dodavatelů pracujících s operačním systémem DOS nebo WIN CE a využití řady různých odečtových terminálů dle požadavků uživatele. Pro usnadnění integrace poskytuje Actaris ovladače upravené přímo pro konkrétní odečtové terminály a operační systémy - Symbol, Casio, iTronix, Toshiba, Psion atd.Detailní informace Vám poskytneme na vyžádání.

 
 
Reklama