Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

UTB ve Zlíně slavnostně otevřela novou laboratoř integrovaných technologických a řídicích systémů pro budovy

V úterý 26. června 2007 byla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně slavnostně otevřena laboratoř "Integrované technologické a řídicí systémy v budovách – Inteligentní budovy". Unikátní laboratoř byla navržena jako výukové, experimentální a výzkumné centrum se zaměřením na monitorování a management vyspělých technologických systémů v tzv. inteligentních budovách.

Významným partnerem při realizaci projektu byla společnost Siemens, která dodala kompletní portfolio nejmodernějších produktů měření a regulace pro vzduchotechniku, a firma Airtechnology, jež se postarala o oživení celého systému.

Nová laboratoř, která je jediným zařízením svého druhu v České republice, pedagogům a studentům Fakulty aplikované informatiky nabídne unikátní možnost simulace reálných aplikací v oblasti vzduchotechniky. Uživatelé se budou moci seznámit se zásadami projektování a obsluhy vzduchotechnických aplikací za použití špičkové techniky.

Společnost Siemens do projektu dodala řídicí prvky (regulátory, komunikační karty a převodníky), frekvenční měniče, ventily, servopohony vzduchotechnických klapek a čidla. Všechny komponenty mezi sebou komunikují prostřednictvím moderních komunikačních protokolů KNX a OPC, což umožňuje tvorbu otevřených technologických systémů s návazností na další systémy. Kromě dodávky komponent společnost Siemens při realizaci projektu poskytovala partnerské firmě Airtechnology také technické poradenství při propojování a oživování jednotlivých technologických celků.

Systematická spolupráce mezi Univerzitou Tomáše Bati a společností Siemens trvá delší dobu. Oba subjekty úzce spolupracovaly již při výstavbě laboratoří integrované automatizace (LABI), které byly na Fakultě aplikované informatiky uvedeny do provozu k květnu loňského roku.


Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) je vrcholná vzdělávací a vědecko-výzkumná instituce, již lze charakterizovat velmi rychlým rozvojem, otevřeností světu, důrazem na vědu a výzkum a na spolupráci s praxí. S více než 10.000 studeny se řadí ke středně velkým univerzitám v České republice. Zájemcům o studium nabízí výběr z mnoha studijních programů na pěti fakultách: převážně technicky zaměřené Fakultě technologické (FT), ekonomicky orientované Fakultě managementu a ekonomiky (FaME), jediné svého druhu v ČR, Fakultě multimediálních komunikací (FMK), jež připravuje odborníky v oborech Marketingové a sociální komunikace a Multimedia a design. Od 1. 1. 2006 byl zahájen provoz čtvrté fakulty, Fakulty aplikované informatiky a od 1. 1. 2007 má UTB pátou fakultu, Fakultu humanitních studií. Více informací najdete na adrese http://www.utb.cz.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...