Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Intersolar 2007 - Freiburg

Letošní Intersolar se uskutečnil v tradičním termínu na známém výstavišti ve Freiburgu v Německu. Tentokrát ale naposled na tomto místě. Výstavní prostory zde současným vystavovatelům nestačí, což svědčí o stále rostoucím boomu ve využívání sluneční energie.

Intersolar 2008 bude v Mnichově.

Počet vystavovatelů byl letos dokonce až 638. Nárůst zájmu ze strany vystavovatelů ukazuje graf na obr. 1.


Obr. 1

Letošní výstava byla důkazem toho, že zájem o sluneční energii velmi významně stoupá. V oblasti fotovoltaiky byli zastoupeni všichni největší světoví výrobci s rozsáhlým sortimentem. Velký nástup a rozšíření nabídky bylo vidět u výrobců z Číny. Zajímavá je struktura vystavovatelů mimo Německé firmy na obr. 2.


Obr. 2

Sortiment i kvalita nabízených výrobků firem z Číny jsou plně srovnatelné s tradičními světovými výrobci jako jsou Sharp, Kyocera, RWE Shott Solar a další. Zdá se, že dříve avizovaný nedostatek křemíku je spíše minulostí. Byly zde totiž nabízeny jak křemíkové (Si) desky, tak články i panely v dostatečném množství. Čínští výrobci nabízejí jak panely, tak články, ba dokonce Si desky a podle jejich sdělení dále rozšiřují kapacity pro tyto výrobky. Ale ani evropští producenti nezůstávají stranou a budují nové kapacity, např. RWE Shott Solar vedle kapacit v Německu, kde počítá s technologií tenkých vrstev, ztrojnásobí výrobní kapacity na výrobu panelů v České republice ve Valašském Meziříčí. Vedle standardních panelů se v daleko větší míře objevovaly systémy integrované do budovy (BIPV), zejména u německých výrobců. Právě v této oblasti byl vidět největší pokrok. Fotovoltaika integrovaná do budovy je zachycena na obr. 3.

Z hlediska technického zde bylo mnoho zajímavostí.Zaujaly mě vzorky semitransparentních panelů, ale rovněž panely u kterých výrobce avizuje účinnost článků 22 %.

Z českých firem z oblasti fotovoltaiky zde byla firma Poulek s.r.o a zajímavá byla i prezentace firmy Envi z Třeboně. Jejich "inteligentní" systémy vypadají velmi nadějně.

Stejně rozsáhlá jako byla nabidka panelů byla i nabídka střídačů a dalších komponent, vybrat si mohl i ten nejnáročnější zákazník.

V sortimentu kabelů vystavovala řada známých firem, mezi nimi i firma Draka Kabely z České republiky tradiční sortiment kabelů pro fotovoltaiku.

Vedle fotovoltaiky zde byly bohatě zastoupeny také produkty z oblasti fototermiky. Dokonalé provedení solárních kolektorů, kompaktní vzhled, integrace do budovy, to jsou charakteristické znaky všech vystavovatelů. V této oblasti je potěšující účast několika českých firem. Zejména stánek Ekosolarisu se těšil nebývalému zájmu. Ukazuje jej obr. 4. Také firma Regulus zde měla své výstavní prostory a nabízela tradiční sortiment.


Obr. 3
 
Obr. 4

Využití sluneční energie je jednou ze slibných perspektiv energetiky na celém světě. Věřím, že i naše země bude pokračovat v oblasti využití sluneční energie v nastoupeném trendu.

 
 
Reklama