Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární systémy Thermona

Sluneční energie je přítel Vaší peněženky! Solární technika se zapojením s úspornými kotli Therm Vám přinese ještě větší úsporu na nákladech za teplo a ohřev teplé vody. Společnost Thermona pro Vás tímto připravila nabídku ucelených setů, ze které si můžete vybrat řešení dle Vašich představ a dle Vaší potřeby teplé vody.

Solární systém s plynovým kotlem Therm a zásobníkem TV

Popis regulace

Solární systém je řízen regulátorem, který spíná čerpadlovou skupinu podle teplotní diference mezi slunečními kolektory a zásobníkem TV. Dohřev TV je realizován v zásobníku plynového kotle. Dohřev TV řídí regulace plynového kotle. Ke snížení tepelných ztrát a maximálnímu využití sluneční energie by měla být vzdálenost mezi solárním zásobníkem a zásobníkem plynového kotle co nejkratší. Vzhledem k možnosti dosažení vysokých teplot v zásobníku TV, doporučujeme použít termostatický smešovací ventil TSV na výstup teplé vody. Tento ventil omezí maximální výstupní teplotu TV na nastavenou hodnotu (maximálně na 60°C).

Výhody systému dohřevu v solárním zásobníku plynového kotle

  • solární zásobník se udržuje na nižších teplotách, což zvyšuje účinnost solárního systému
  • akumulační objem solárního zásobníku je plně využit, možnost přehřátí solárního systému je minimální

Více o solárním systému s plynovým kotlem Therm a zásobníkem TV naleznete ZDE.


Solární systém s dohřevem plynovým kotlem Therm v solárním zásobníku

Popis regulace

Solární systém je řízen regulátorem, který spíná čerpadlovou skupinu podle teplotní diference mezi slunečními kolektory a zásobníkem TV. Dohřev TV je realizován v horním výměníku zásobníku TV. Dohřev TV řídí regulace plynového kotle podle čidla v horní části zásobníku. Vzhledem k možnosti dosažení vysokých teplot v zásobníku TV, doporučujeme použít termostatický směšovací ventil TSV na výstup teplé vody. Tento ventil omezí maximální výstupní teplotu TV na nastavenou hodnotu (maximálně na 60°C).

Výhody systému dohřevu v solárním zásobníku

  • stačí jeden zásobník TV se dvěma topnými okruhy

Více o solárním systému s dohřevem plynovým kotlem Therm v solárním zásobníku naleznete ZDE.


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...