Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S technickým ředitelem CSI a. s., Ing. Petrem Kučerou o projektu Regenerace Bytového Fondu

Centrum stavebního inženýrství a.s. připravilo ojedinělý projekt Regenerace Bytového Fondu.CZ. Odborně jej zastřešuje pan Ing. Petr Kučera, který konstatuje: "Bohužel, naprostá většina vad vůbec nemusela vzniknout, kdyby se dodržovaly základní principy stavební fyziky a technolog. předpisy."

TZB-info: Co Vás vedlo k tomu pustit se do tak rozsáhlého projektu - "REGENERACE BYTOVÉHO FONDU.CZ", který jste představili na webových stránkách? Předpokládal bych nějakou špatnou zkušenost, či nespokojenost se současnou situací na trhu.

Ing. Petr Kučera: Ano je to tak. Zájem o regeneraci panelových domů stále roste, především díky rostoucím cenám energie a neutěšenému technickému stavu panelových bytových domů. Zvláště pak je zájem o výměnu oken a zateplení. Především jde ale o malá bytová družstva (BD) a společenství vlastníků jednotek (SVJ), kteří naráží při rozhodování o technických a finančních aspektech regenerace domů na nedostatečné znalosti a zkušenosti v oboru. Některá jejich rozhodnutí s odstupem času nelze hodnotit jako nejšťastnější v mnohdy i s negativním dopadem na celkový výsledek regenerace.

A špatná zkušenost? Těch je řada, například poruchy zateplovacích systémů viz. článek publikovaný například na serveru www.tzb-info.cz.

Čím se projekt RBF odlišuje od jiných aktivit týkajících se oprav panelových domů?

Velmi stručně řečeno, odlišuje se skoro vším, základní myšlenkou, týmem, který ji realizuje, zázemím, zkušenostmi.

Základní myšlenkou je upozorňovat vlastníky panelových domů na mnohá úskalí při regeneraci jejich domu z pohledu soudně znaleckého ústavu a poskytnout jim radu, jak se těmto úskalím vyhnout.

Centrum stavebního inženýrství a.s. (CSI) autorizovanou osobou a notifikovaným orgánem pro posuzování shody stavebních výrobků s vlastními akreditovanými laboratořemi pro zkoušení stavebních materiálů a konstrukcí. V jeho řadách působí soudní znalci, autorizovaní energetičtí auditoři a další specialisté v oborech pozemní stavby a zkoušení a diagnostika staveb.

Dá se tedy říci, že s panelovými domy máte mnohaleté zkušenosti...

CSI a.s. úspěšně řešilo projekty Ministerstva průmyslu a obchodu, jejichž hlavním smyslem bylo detailně zmapovat vady jednotlivých konstrukčních soustav panelových domů, navrhnout efektivní způsob jejich odstranění, zajistit snížení spotřeby energie na vytápění, zvýšit jejich užitné vlastnosti a prodloužit jejich životnost. Výstupy tohoto projektu jsou základním materiálem pro regionální poradenská střediska programu PANEL.

Jakým způsobem hodláte Vaše zkušenosti předávat vlastníkům domů?

V rámci CSI vznikla právě specializovaná část, která se zabývá regeneraci bytových domů, zvláště pak postavených panelovou technologií. Jak už byla řeč, nazvali jsme jí REGENERACE BYTOVÉHO FONDU.CZ, zkráceně RBF.cz, V provozu jsou internetové stránky www.rbf.cz přinášející značné množství informací včetně poradny pro bytová družstva atd.

Zároveň pořádáme bezplatná školení pro bytová družstva a SVJ pod souhrnným názvem Regenerace panelových domů. Na těchto školeních vystupují naši experti, kteří jsou uznávanými odborníky v jednotlivých oborech (tepelná technika, otvorové výplně, apod). Rozhodně se nejedná o reklamní kampaně dodavatelů materiálů a stavebních systémů.

Co je výstupem a jaké jsou cíle těchto školení?

Cílem školení je hlavně poukázat na rizika a důsledky nesprávného výběru materiálů a dodavatelů, nedodržování norem i technologických předpisů a způsoby, jak nekvalitní práci včas odhalit nebo jí předejít. Prevence je v tomto případě vždy lepší než následné odstraňování vad.

Přednáškový sál, kde tato školení pořádáme, byl zaplněn do posledního místa nejen pražskými družstvy, ale pro informace si lidé přijeli například z Prostějova, Loun, Turnova, Vrchlabí což nás překvapilo. Pro velký zájem jsme toto školení zopakovali 7. června letošního roku, s ještě větší návštěvností.

Dalším způsobem předávání informací vlastníkům domů se stalo poradenské středisko programu PANEL, v rámci něhož mají vlastníci možnosti obrátit se na nás s dotazy, případně je přijít prodiskutovat přímo k nám.

Na projektu RBF spolupracujete ještě s někým?

Ovšem, zvláště si ceníme spolupráce se Státním fondem rozvoje bydlení, jehož ředitel JUDr. Jan Wagner na našich školeních vysvětluje možnosti finanční podpory regenerace domů. Nezastupitelnou úlohu také hrají hlavní mediální partneři projektu, časopis Panel plus a Váš server TZB-info.cz, na jejichž stránkách majitelé domů naleznou články pracovníků RBF.

Co by jste chtěl vlastníkům domů vzkázat na závěr?

Snad jediné. Odborné záležitosti by měl vždy řešit odborník a v případech regenerace panelové výstavby, kdy se jedná mnohdy o milionové hodnoty to platí obzvláště. Tedy pokud není v bytovém družstvu nebo SVJ stavař s dostatkem času a zkušeností, pak doporučuji vždy se na odborníky obrátit. Případů, kdy zvláště malá bytová družstva a SVJ velmi složitě řeší následné vady a nedostatky na již regenerovaných domech, je více než dost. Naprostá většina těchto vad by vůbec nemusela vzniknout, kdyby se dodržovaly základní principy stavební fyziky, technologické předpisy a zákonitosti, které nemohou být laické veřejnosti v dostatečné šíři známy.

Děkujeme za rozhovor.

 
 
Reklama