Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Oběhová čerpadla WILO

Čerpadlo s pevnými otáčkami se může stát zdrojem zvýšené spotřeby energie a hluku. Při uzavírání termostatických ventilů dochází na jejich sedlech ke kavitaci s pískáním a hlučením v tělesech. Dochází také k masivnímu zavzdušňování soustavy a ke zvýšení intenzity koroze. Těmto jevům lze snadno zamezit regulací otáček čerpadla.

V loňském roce nás potrápil nejen mráz, ale i sníh - hodně a dlouho. Letošní zima byla naopak mírná, teplotně nadprůměrná a náklady za otop jsou rekordně nízké. Příroda si s námi zažertovala a ve dvou po sobě jdoucích letech šla z extrému do extrému. Jenže mezi extrémy se vždy nachází pole průměrné šedi, běžný stav. Extrémní výkyvy teplot, jak dolů tak i nahoru jsou ze statistického hlediska výjimkou. Otopné soustavy jsou dimenzovány na základě výpočtových teplot, které jsou pro jednotlivá území dány empiricky. Srdcem otopné soustavy je oběhové čerpadlo, které musí být dimenzováno na provozní bod odpovídající výpočtové vnější teplotě. Provozní bod čerpadla je dán průsečíkem křivky čerpadla a křivky potrubí, strmost křivky potrubí je úměrná jeho odporu. Minimální výpočtové teploty, podle které je soustava dimenzována (např. -18 st. C), je však dosaženo řádově v několika málo dnech a to ještě ne každou topnou sezonu. Její vliv je navíc utlumen tepelnou setrvačností budovy. V praxi dochází velmi často k předimenzování nejen otopné soustavy , ale i oběhového čerpadla. Z celkové provozní doby potřebujeme jen asi ve 2% případů plný výkon čerpadla, v 98% provozních případů je neregulované čerpadlo předimenzované a běží neekonomicky, s malou účinností a v oblasti velkých dopravních výšek, kde hrozí vznik hluku - zejména na termostatických ventilech. Použitím moderních oběhových čerpadel WILO řad STRATOS a STRATOS-ECO s energetickou třídou A, se otvírá uživateli prostor na možnou úsporu čerpací práce - elektrické energie ve výši až 80%. Zeptáte-li se někoho, zda si nechá celou zimu svítit ve sklepě žárovku, aby nemusel rozsvítit, když tam jde, bude vás mít za provokatéra. Vůbec si však neuvědomuje, že mu prakticky po více než polovinu roku tiše běží malá oběhovka, která spotřebuje 60,80, ale také 100W, to podle toho, kolik "ušetřil" při jejím nákupu. Když totiž zvolí značkové čerpadlo, jako je WILO RS 25/4, zaplatí nějakou tu stokorunu navíc, ale bude mít k dispozici spolehlivé, kvalitní čerpadlo se třemi stupni otáček, které je ve třídě energetické účinnosti B (!), o tříleté záruce nemluvě. Koupě laciného ekvivalentu pak může přijít draho. Prakticky veškerá konkurenční čerpadla této kategorie jsou v energetických třídách C a horších, už sám jejich provoz je tedy dražší a spolehlivost často odpovídá ceně... Samozřejmě, můžete mít i štěstí a napodobenina značkového čerpadla vám bude k plné spokojenosti pracovat 20 let (a po celou tuto dobu pojídat svých 100 W elektřiny - bez ohledu na její rostoucí ceny) a Vy budete spokojeni, jak jste ušetřili...

V dnešní době je však čerpadlo s minimální možností regulace otáček pouhým přepínáním mezi třemi stupni anachronismem. Otopná tělesa jsou osazována stále častěji regulačními termostatickými ventily a spotřeba tepla je úzkostlivě regulována. Čerpadlo s pevnými otáčkami se tak snadno může stát kromě zbytečně zvýšené spotřeby energie, i zdrojem nepříjemného hluku. Se vzrůstajícím odporem soustavy (termostatické ventily se uzavírají) dochází ke snižování průtoku a nárůstu diferenčního tlaku. Na sedlech termostatických ventilů tak může snadno dojít ke kavitaci, tedy zjednodušeně řečeno k bouřlivému odpařování kapaliny na hraně. Pískání a hlučení v tělesech však není to nejhorší, co s sebou kavitace nese. Dochází k masivnímu zavzdušňování soustavy, zvýšení intenzity korozívních účinků a tedy i ke snížení životnosti kompletní soustavy. Při tom lze těmto jevům snadno zamezit regulací otáček čerpadla. Firma WILO je na poli integrované plynulé změny otáček čerpadel průkopníkem a již okolo roku 1975 uvedla na trh první generaci čerpadel WILO-Star-E. Od té doby přišlo několik generací Star-E a Top-E s integrovaným frekvenčním měničem přímo ve svorkovnici čerpadla. Tato čerpadla disponují integrovanou plynulou regulací otáček v závislosti na konstantním diferenčním tlaku Δp-c nebo na variabilním diferenčním tlaku Δp-v. S nárůstem odporu soustavy (termostatické ventily se uzavírají) klesá průtočné množství čerpadla Q až k nule, v prvním případě při konstantní výtlačné výšce na čerpadla předem nastavené, u Δp-v klesá množství i výtlačná výška - u čerpadel WILO na polovinu výtlačné výšky předem na čerpadla nastavené. Soustava je úsporná (až 50% elektrické energie) a komfortní. Proti neregulovanému čerpadlu pak mnohdy navíc ušetříme nezanedbatelnou částku za instalaci regulátoru diferenčního tlaku.

Mohli bychom být spokojení s dosaženým výsledem. Čerpadla Star-E a TOP-E jsou úsporná, komfortní a velmi spolehlivá. Přes tyto skutečnosti anebo právě proto přišla firma WILO v roce 2001 na trh s čerpadlem, které zcela změnilo zažité konstrukční, technické a technologické principy. WILO STRATOS je první čerpadlo svého druhu na světě, které využilo k pohonu elektronicky komutovaný motor. Rotorem je permanentní magnet, po obvodu statoru jsou umístěny cívky, které jsou pomocí elektroniky buzeny tak, aby vzniklo točivé magnetické pole, které unáší rotor synchronními otáčkami. Navíc je suchý a mokrý prostor v čerpadle, které je chlazeno a jehož ložiska jsou mazána dopravovaným médiem, oddělen kompozitovou oddělovací trubkou. Výsledkem je čerpadlo s neporovnatelnou výší účinnosti a s bezeztrátovou regulací otáček. Samozřejmostí je u čerpadel WILO STRATOS a STRATOS-ECO také možnost automatického snížení příkonu čerpadla při přechodu otopné soustavy do útlumu. Čerpadlo WILO STRATOS-ECO pak má příkon nižší než pouhých 8 W ! Nízký příkon a vysokou účinnost čerpadel WILO STRATOS-ECO jistě ocení také majitelé kotlů na pevná paliva v případě, že budou muset k vychlazení kotle při výpadku el. proudu použít záložní zdroj. Vzhledem ke skutečnosti zmíněné na začátku - a sice , že v 98% provozní doby pracuje oběhové čerpadlo v režimu částečného zatížení, je čerpadlo WILO STRATOS schopné až 80% úspory elektrické energie oproti čerpadlu s pevnými otáčkami...O jeho kvalitách svědčí, že i po dlouhých 6 letech na trhu je stále bezkonkurenčně etalonem energetické třídy A.

Začali jsme pohledem do kotelny rodinného domku na sklonku mírné zimy. Počáteční investice do elektronicky komutovaného malého oběhového čerpadla WILO-Stratos ECO je cca o 50-75% vyšší než investice do standardní oběhovky. Možná úspora elektrické energie je až 80%, provozní doba dle délky topné sezóny až 6000 hodin. Teď už stačí jen vzít papír a tužku....


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.