Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrací jednotky firmy Nativa

Teplo v rodinném, bytovém domě nebo jiném stavebním objektu je používáno zpravidla na vytápění, ohřev větracího vzduchu a ohřev teplé vody. Je zcela jedno jaké topné médium používáme (plyn, elektřin, uhlí, biomasa) nebo jejich vzájemnou kombinaci. Ve své podstatě je to stejné teplo, za které platíme ovšem různou cenu.

Cena energií rok od roku stoupá, což nás nutí ke snižovaní tepelných ztrát objektu. Provádíme zateplení a současně i utěsnění obvodových stěn, používáme kvalitnější výplně stavebních otvorů (okna, dveře), abychom snížili náklady spojené s bydlením na nejnižší možnou míru.

Ovšem za absolutně těsnou obálkou domu s vysokým tepelným odporem by měli žít lidé ve zdravém a příjemném prostředí. A toho bez větrání nedocílíme. Paradoxně se dostáváme do situace, kdy podíl tepla spojený s ohřevem větraného vzduchu má čím dál větší podíl na celkové spotřebě energie. U domů energeticky úsporných a pasivních dosahují tyto ztráty 30 až 45 % z celkových nákladů na topení. Jak jsme schopni částečně snížit celkové tepelné ztráty a současně zabezpečit kvalitní a bezpečné vnitřní prostředí?

Větrací jednotky se zpětným získáváním tepla z odváděného vzduchu jsou vhodným řešením jak pro snížení celkových tepelných ztrát, tak i pro vytvoření příjemného klimatu bez nadměrné vlhkosti, pachů, koncentrace oxidu uhličitého a v neposlední řadě i hlukového smogu, který vzniká u klasického větrání otevřeným oknem.

Konstrukce větracích jednotek firmy Nativa je zcela přizpůsobivá individuálním požadavkům uživatelů a specifikacím jednotlivých staveb.

Typy používaných druhů výměníků tepla

K dispozici jsou větrací jednotky s protiproudým, křížovým nebo rotačním výměníkem tepla.


Celoroční účinnost výměny vzduchu dosahuje u protiproudých a rotačních výměníků více než 80%. K vysoké účinnosti přispívá i instalace infrasnímače.

Infrasnímač pro hlídání zamrznutí výměníku tepla

Čerstvý venkovní vzduch ve speciálních komůrkách výměníku odebírá teplo odtahovanému vzduchu z obydlí. Odtahovaný vzduch z obydlí má zpravidla vyšší relativní vlhkost, která kondenzuje na otvorech výměníku tepla. V případě nízkých venkovních teplot zkondenzovaná voda na deskách výměníku tepla zamrzá. Výměník tepla se stává nefunkční. Proto při poklesu teploty pod nastavenou hodnotu dojde u konkurenčních výrobků k omezení funkce přívodního ventilátoru. Infra-snímač vyhodnocuje skutečný provozní stav výměníku; omezení výkonu přívodního ventilátoru nastane až v případě, kdy je výměník skutečně zamrznutý. Instalací infra-snímače dosáhneme prodloužení času chodu větrací jednotky v kritických podmínkách až o 10%.

Variabilní možnost umístění větracích jednotek

Větrací jednotky je možné umístit v temperovaných místnostech (zpravidla technické nebo sklepní prostory ILTO 270, IILTO 440 nebo ILTO X 100), v půdních prostorech (ILTO 410H, ILTO 710 H) anebo speciální modely dokonce v kuchyňské lince (RDKR), u kterých není nutná instalace pro odvod zkondenzované vody, protože jednotka přenáší i vlhkost. Tuhle skutečnost oceníte zvláště v zimních měsících, kdy by za určitých podmínek mohlo dojít při intenzivním větrání ke snížení relativní vlhkosti pod hygienickou normu. Regulační jednotka může být umístěna v kuchyňské digestoři.

   

Speciální velmi tiché provedení ILTO 270 K je možné instalovat do skříně chodby bytové jednotky a tím velmi elegantně docílit příjemného ovzduší při velmi nízkých nákladech na větrání.

 

Větrací jednotky firmy Nativa jsou přizpůsobené pro každý zdroj vytápění. Dohřev vzduchu za rekuperačním výměníkem je možné řešit elektrickou topnou spirálou a nebo vodním radiátorem.
Pro jednotky umístěné v půdních prostorách je k dispozici předehřev přiváděného vzduchu, který zamezí kondenzaci vodních par a následnému zamrznutí výměníku tepla a tím zabezpečí funkci jednotky i v těch nejstudenějších dnech topné sezóny.

 

Pro objekty, kde je využívána krbová vložka nebo jiný lokální zdroj tepla je možné instalovat větrací jednotku vybavenou cirkulačním okruhem, který zajistí rozvod tepla z vytápěné místnosti do ostatních místností a smíchání s nezbytným množstvím čerstvého vzduchu.

 

Automatický letní by-pas zamezí během horkých letních dnů nadměrnému předávání tepla. Pro vychlazení objektů je možné využití chladnějšího vzduchu během nočního období a nebo zemního registru, který ochladí vzduch na přijatelnou teplotu. Současně v zimním období částečně předehřívá přiváděný čerstvý vzduch.

Řídící jednotky pro větrání jsou k dispozici od základních typů napěťových regulátorů s ručním ovládáním intenzity množství větracího vzduchu až po elektronické regulátory s časovou regulací, s možností připojení snímačů pohybu, vlhkosti a nebo koncentrace oxidu uhličitého. V okamžiku zjištění maximálně přípustných hodnot dojde k sepnutí maximálního výkonu až do doby, kdy se měřené hodnoty vrátí do normální úrovně. Pro časté používání krbové vložky je dispozici i spínač usnadňující její zapálení.

 

Na přání zákazníka je možné vybavit větrací jednotky stejnosměrnými motory pro pohon ventilátorů, které sníží spotřebu energie o cca 10% při podstatném prodloužení životnosti ventilačního zařízení.

Úspora energie pro větrání

Úspora energie použitím větracích jednotek s výměníkem tepla v závislosti na typu použitého výměníku a množství větracího vzduchu.

Průtok vzduchu m3/hod Obytný prostor m2 Úspora energie za topnou sezónu v kWh
    křížový rotační protiproudý
108 95 2248 3363 3555
126 100 2623 3923 4148
144 115 2998 4484 4 740
162 130 3373 5044 5333

Konstrukce a funkce našich větracích systémů přispívají k vytváření předpokladů pro zdravé, bezpečné a příjemné vnitřní ovzduší. Jejich kvalita a spolehlivost je ověřena drsným skandinávským podnebím. Vytváříme příjemné a zdravé prostředí pro lidi v domech, bytech a kancelářích po celém světě.

 
 
Reklama