Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní komfort a bezdrátové měření spotřeby tepla

Bytové stanice BAXI LUNA SAT jsou dodávány ve dvou variantách. Jednodušší varianta je určena pouze pro vytápění bytů, ve kterých je příprava teplé vody řešena jiným způsobem. Tento požadavek vzniká často při rekonstrukcích, kdy investoři nemají zájem měnit funkční rozvody teplé vody a narušovat keramické obklady koupelen a kuchyní.

Pokud se instalují bytové stanice do nových objektů, tak se zpravidla stanicí řeší jak vytápění, tak příprava TUV.

Stavební prvky bytových stanic BAXI LUNA SAT

K základním výhodám bytových stanic BAXI LUNA SAT patří:

  • měření spotřeby tepla bezdrátovým přenosem dat
  • trojcestný elektronicky řízený modulační ventil
  • hydraulické napojení stanice odspoda
  • teleskopické přípojky vyrovnávající drobné montážní nepřesnosti
  • deskový výměník pro přípravu TUV s vysokým výkonem 35 kW
  • integrovaný by-pass zajišťující správnou funkci stanice při velkých změnách parametrů otopného média
  • ekvitermní řízení s externí teplotní sondou
  • kompaktní rozměry

Předpokladem úsporného provozu otopné soustavy bytu vytápěného z bytové stanice BAXI LUNA SAT je modulační elektronicky řízený trojcestný ventil. Tento ventil ve spojení s řídicí elektronikou dokáže modulovat odběr tepla z domovního rozvodu ve velmi jemných regulačních krocích od 0 do 100%, takže byt je vytápěn přesně tak, jak si uživatel přeje. A také aby připravovaná teplá voda nebyla zbytečně příliš horká a nebo naopak byla horká a umožnila teplotní dezinfekci rozvodů. To vše je základem toho, že měřič tepla zaznamenává nejnižší možnou spotřebu tepla při všech režimech.

Bezdrátové měření tepla

Zjišťování spotřeby tepla prostřednictvím různých typů indikátorů umísťovaných na jednotlivých otopných tělesech nebo přívodech k nim, je pro rekonstrukce a novou výstavbu morálně překonané. Každý byt může mít svůj vlastní měřič spotřeby tepla, takže spotřebitel se každodenně může přesvědčovat, zda naměřené údaje narůstají způsobem odpovídajícím jeho nárokům na teplo a teplou vodu. U bytových stanic BAXI LUNA SAT tuto možnost má i dodavatel tepla, a to aniž by uživatele bytu nějak obtěžoval.

Bezdrátové měření tepla použité v bytových stanicích BAXI LUNA SAT je založeno na technologii, kterou ověřil vedoucí světový výrobce v oboru, Siemens. V každé stanici je elektronicky pracující kalorimetr, který bezdrátově komunikuje s tzv. patrovým vysílačem, který data předává dál, například do dalšího vysílače nebo jdou data bezdrátovou formou GSM, případně po kabelu, do centra pro sledování a vyúčtování spotřeby tepla. Celý tento proces je automatizovaný a zabezpečený proti náhodnému i cílenému narušení. Ve správním centru jsou všechna data přístupná, takže z významných výkyvů ve spotřebě tepla lze indikovat i eventuální poruchy v dodávce tepla. Součástí sytému je i ruční bezdrátová stanice pro příjem dat, se kterou lze pohodně sbírat data z kalorimetrů v domě, aniž by bylo v řadě případů nutné do něj vstoupit.

Proč bytové stanice BAXI LUNA SAT?

Nabízejí inteligentní komfort ve vytápění a přípravě teplé vody pro uživatele ve spojení s maximální úsporou tepla a bezdrátové měření spotřeby tepla pro správní firmy, které šetří náklady na personál. Jsou doprovázeny výhodami rychlé a jednoduché montáže, které ocení odborné montážní firmy.

Hlavní argumenty pro uživatele, investory, developery, projektanty a instalační firmy:

  • dostatek tepla při variabilitě technických řešení
  • 100% regulovatelnost odběru tepla, 0 až maximální jmenovitý výkon
  • jednoznačné měření spotřeby
  • příznivá cena
  • krátká doba montáže
  • snadná manipulace
  • nevyžaduje rozvod plynu a odtahu spalin (komín)

BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o.
logo BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o.

Značka BAXI v ČR nabízí - široký sortiment plynových kotlů, a to jak klasické kotle v provedení závěsném nebo stacionárním, tak i moderní úsporné kotle, tzv. kondenzační, solární systémy. Kotle o výkonech od 12 do 600 kW. Výroba TV je zajišťována průtokově ...