Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za 3. ročníkem konference CEEERES ´07

Letošní ročník konference CEEERES´07 byl zároveň doprovodným programem výstavy Panelový dům a byt, která se konala v Praze Holešovicích, čímž byl dán i její obsah a místo konání. Několik postřehů a informací z nedávno proběhlé konference přináší článek hlavního organizátora akce.

Program konference byl velmi nabitý a tak málokterý řečník měl k dispozici více jak 15 minut času na svojí prezentaci. Delší čas byl věnován pouze několika málo přednášejícím, zejména ing. Ireně Plockové z MPO a Doc. ing. Karlu Kabelemu z ČVUT v Praze, kteří účastníky konference informovali o novinkách v hodnocení budov a o nejbližším očekávaném vývoji v této oblasti.

 

Nutno říct, že posluchače zaujaly všechny prakticky zaměřené příspěvky, kde přednášející prezentoval konkrétní výsledky měření, ověřených postupů či konkrétních realizací.

Zarážející byl graf Ing. Isabely Bradáčové, CSc. z VŠB TU Ostrava, který dokumentoval nárůst úmrtnosti na 1 milión obyvatel při požárech v ČR v posledních letech, kdy v jiných zemích dochází k poklesu úmrtnosti.

Zajímavá byla prezentace Ing. Tomáše Matušky z ČVUT v Praze, který zmapoval solární systémy na panelových domech a jejich využití a zejména zdůraznil nutnost přesného zjištění potřeby teplé vody v průběhu roku, neboť u jím dokumentovaných příkladů obytných domů došlo ke snížení spotřeby teplé vody v letním období, kdy je výkon solárního zařízení největší.

Tradičně kvalitní a alespoň pro mě stále objevná byla přednáška Ing. Zuzany Mathauserové ze Státního zdravotního ústavu věnovaná kvalitě vnitřního prostředí v bytech. Domnívám se, že tato přednáška, respektive celé toto téma nás posouvá od větrání netěsnostmi oken přes dnes obvykle aplikované větrání tzv. čtvrtou polohou kování dál, k větrání okenními rámy, o kterém přednášel ing. Altman z Dafeplast až k zatím, a zdůrazňuji slůvko zatím, velmi málo používaném řízeném větrání s rekuperací tepla firmy ATREA, o kterém přednášel Ing. Martin Jindrák. Teplovzdušné vytápění bylo vždy výsadou bohatých sídel jakými byly třeba zámky Hluboká nad Vltavou nebo zámek Protivín. Dnes, v době kvalitních tepelných izolací není důvod se k tomuto luxusnímu způsobu vytápění nevrátit a řízené větrání s rekuperací je jedním z mezistupňů.

     

Na konferenci byla pozornost věnována i mnoha dalším technickým aspektům, poruchám zatepovacích systémů, zábradlí, balkonům, lodžiím... Mně osobně zaujalo vtipné řešení výměny balkónů za lodžie, kde je lodžie betonovým stěnovým dílcem opřena o základový práh, které předvedl Ing. Bulion z Riederu.

Rekonstrukce panelových domů je velký trh, jen v loňském roce, jak nás v úvodu JUDr. Jan Wagner informoval, stát prostřednictvím Fondu rozvoje bydlení a jeho programu PANEL rozdělil 1,6 miliardy korun státních dotací. Podle tohoto objemu peněz lze odhadnout objem proinvestovaných finančních prostředků v rekonstrukcích panelových domů v roce 2006 v objemu 10 až 12 miliard korun. Tento mohutný finanční trh pochopitelně přilákal i velké bankovní domy, které nás na konferenci informovaly o jejich produktech pro rekonstrukce panelových domů. Z tohoto pohledu byla však zajímavá přednáška Hany Chlebcové z firmy Chlebec - final, která na konkrétním domě a konkrétním bytě předvedla, že nyní provedená rekonstrukce a zateplení panelového domu může znamenat pouze nepatrné zvýšení platby obyvatele bytu do fondu oprav a na vytápění. Podmínkou je dobře provedené a hlavně komplexní zateplení domu a dále velmi dobře vybraná financující banka.

     

Omlouvám se všem ostatním přednášejícím, že jsem je nezmínil, ale pokud bych chtěl každému z více jak 40 přednášejících věnovat krátký odstaveček, článek by svým rozsahem byl spíše knížkou.

Jsem rád, že si mě INCHEBA vybrala jako odborného garanta konference, kde jsem získal další informace od odborníků z různých oborů a spolu s dalšími účastníky konference budu moci tyto poznatky přenášet dál.

Doufám, že plánovaný příští ročník konference bude odborně alespoň na stejné úrovni a organizačně se jej podaří zabezpečit lépe.

 
 
Reklama