Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kondenzační kotel uspoří více než 15 % energie

Trendem poslední doby jsou plynové kondenzační kotle. Co je principem fungování těchto zařízení? Při každém spalování vznikají vodní páry, které u běžných plynových spotřebičů odcházejí ve spalinách bez užitku do atmosféry. Kondenzační spotřebiče Junkers umožňují, kondenzaci podstatné části vodních par ještě ve spotřebiči a takto odebrané teplo zpětně využívají k ohřevu vody v topném systému. Uvedeným způsobem lze dosáhnout účinnosti až 109 %.

Kondenzační plynové kotle Junkers se velmi rychle ujaly na trhu a začaly úspěšně soupeřit s běžnými kotli. Důvodem je neustálý růst cen energií a spotřebitelé hledají cesty, jak se s touto situací vyrovnat. Kondenzační technika nabízí proti běžným kotlům úsporu energií vyšší než 15 %.

Poslední novinkou značky Junkers v tomto segmentu je řada kondenzačních stacionárních jednotek Cerasmartmodul s vrstveným ohřevem teplé vody s výkony 16, 22 a 31 kW. Kotel je spojen v jeden kompaktní celek se zásobníkem s vrstveným ohřevem teplé vody o objemu 83, 120 nebo150 litrů. Ve srovnání se standardním zásobníkem teplé vody (s topnou spirálou) se zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody (bez topné spirály) vyznačuje vyšší účinností i množstvím ohřáté teplé vody a podstatně kratším ohřevem celého objemu zásobníku. V praxi to znamená, že např. zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody o jmenovitém objemu 83 litrů se chová jako standardní zásobník s objemem 120 litrů a použití této technologie představuje snížení průměrné doby ohřevu o 10 min. (z cca. 30 na 20 minut). Ohřátá teplá voda se zde, oproti zásobníku s topnou spirálou, vrství již od počátku shora a od tohoto principu je odvozen i název - zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody.

Kompaktní jednotky se staly oblíbenými nejen pro svůj design (možnost umístění i v koupelnách a chodbách), ale i pro svoji jednoduchou montáž.

S moderními spotřebiči elegantního designu firmy Junkers lze získat nejenom tradici, spolehlivost a bezpečnost, ale i ekonomické a ekologické řešení vytápění a ohřevu teplé vody ve Vašem bytu či rodinném domku. Junkers - Teplo pro život.

Značka Junkers je v oblasti tepelné techniky známa již více než 100 let, méně je již známé, že výrobky této značky jsou již od 30.let minulého století spojeny s koncernem Bosch.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.