Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kulové kohouty GIACOMINI s koulí DADO®

Kvalita se prosazuje

Kulové kohouty patří k základním součástem vodovodních a otopných soustav. Navrhuje je každý projektant a montuje každý instalatér a topenář. Žádný výrobce ani obchodník neřekne, že jeho výrobky jsou špatné, a že jejich nízká prodejní cena bude záhy překonána dodatečnými náklady vyplývajícími z nízké spolehlivosti a malé životnosti. Bohužel i v odborné profesi platí, že osobní zkušenost je nepřenosná, tak stále platí: "Dokud se nespálím, tak budu instalovat ty nejlevnější výrobky." Těch, co se spálili, přibývá. A s nimi rostou i prodeje kulových kohoutů GIACOMINI, které stojí na špičce těch nejkvalitnějších výrobků. Například v roce 2006 se v České republice prodalo okolo 75 tisíc kulových kohoutů GIACOMINI, reklamováno jich bylo 16. Porovnejte si to s Vaší osobní zkušeností. Kolik asi bylo těch levně nakoupených kulových kohoutů, které jste se vztekem zahodili, neboť vám nestálo za to je jít reklamovat?

Opěrné body kvality

Kvalita kulových kohoutů GIACOMINI je založena na tom, že jak jejich tělo, tak uzavírací koule jsou kované. Tato, mimochodem investičně nejnáročnější technologie, přináší zhutnění kovu a dosažení větší pevnosti ve srovnání s odlitkem.

 

Dalším prvkem kvality kulových kohoutů GIACOMINI je jejich profilované PTFE těsnění. Profilu stačí i pro těsnění při velkých tlacích jen velmi malá styčná plocha, a proto pro uzavírání nebo otevírání kohoutu postačí malá síla. Pro představu, je tak malá, že aniž by byl kohout upnut například v potrubí, lze při přidržení rukou ovládat kohouty světlostí nad 2". Doporučujeme, vyzkoušejte si to vlastníma rukama! Pozornost určitě upoutá patentovaná, svým způsobem ojedinělá technologie "hranaté" koule. Tato konstrukční novinka používaná u kulových kohoutů GIACOMINI s označením DADO® a zavedená standardně do výroby roku 1999, omezila velikost plochy uzavírací koule, která je ve styku s těsněním při přestavování kohoutu. Takže dále pomohla snížit potřebnou ovládací sílu a mimo to omezila možnost tvorby různých usazenin a inkrustů na povrchu koule, pokud není kohoutem dlouhodobě pohybováno. Proto lze kohout i po takové době mnohem snáze přestavit. Případné inkrusty, které proniknou přes těsnění, se mohou shromáždit v prostoru prolisu. Po opětovném pootočení koule se vyplaví.

Sortiment

Pevnost kované konstrukce kohoutů je tak vysoká, že kromě barvy ovládací páčky, která je předepsána normou, není rozdíl mezi některými kulovými kohouty pro plyn nebo vodu.

Takové jsou například kohouty R950 a R951, které jsou určeny jak pro rozvody plynu, tak vody pitné, teplé i otopné.

Kulové kohouty typů R910, R911, R913, R914, R918 a R919 jsou určeny jen pro vodu.

Obrázky dokumentují širokou paletu nabídky, která pomůže vyřešit všechny obvyklé potřeby vodovodních i topenářských instalací.


Rozsah použití

Provozní možnosti kulových kohoutů GIACOMINI jsou dány jak výrobní technologií a konstrukcí, tak použitými materiály. Kulové kohouty pro vodu a plyn R950 v dimenzi 1/4" až 3/4" mají rozsah použití od -40 °C do +100 °C a tlakovou odolnost 42 bar, v dimenzi 1" až 2" je to 35 bar. Kulové kohouty typu R910 v dimenzi 2 1/2" až 4" pro vodu mají tlakovou odolnost 28 bar. Pokles tlakové odolnosti při teplotě nad 100 °C je vidět na grafu, použití je možné do 185 °C. Pokles je dán teplotní odolností těsnění a ve skutečnosti končí na teplotě 240 °C.

Záruka pravosti a garance

Chcete-li si být jistí, že máte skutečně originální kulový kohout GIACOMINI DADO®, můžete se o tom přesvědčit pohledem do uzavřeného kohoutu a pro vaši jistotu, že se na kohout vztahují záruční podmínky výrobce GIACOMINI, je matice upevňující ovládací páčku opatřena plombou s hologramem.


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...