Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické vytápění - typy topných zařízení

Elektřinu k hospodárnému vytápění je možno používat několika způsoby. Dodavatelé elektřiny nabízejí několik tarifů, které jsou přímo zaměřeny pro využití v topných systémech:

  1. Přímotopný tarif - může být využíván jak pro lokální elektr. topidla, tak pro centrální teplovodní vytápění. V tomto případě je zdrojem tepla přímotopný elektrický kotel, vybavený vlastním silovým ovládáním a regulací výkonu - buď plynulou, nebo stupňovou. Tento tarif je dvousazbový - levnější sazba pro vytápění, dražší sazba pro ostatní spotřebu s časovým členěním.
  2. Tarif pro akumulační systémy - jsou nabízeny dva typy tarifů: dodávka nízké sazby 8 hodin nebo dodávka nízké sazby 16 hodin. Osmihodinový tarif má nižší cenu nízké sazby i vysoké sazby. Při dodávce nízkého tarifu 16 hod. denně jsou obě sazby dražší.
  3. Samostatný tarif pro tepelná čerpadla. Zde je cena elektřiny nejnižší, nevýhodou je vysoká pořizovací cena vlastního topného zařízení a dalších investic, nutných pro hospodárné využití tepelných čerpadel.

Přímotopné systémy

Výhodou přímotopného systému pro ústřední teplovodní vytápění je nízká cena přímotopného kotle a jednoduchá instalace jak v případě vybavení nových objektů, tak v případě, že přímotopný elektrický kotel je použit jako modernizační prvek staršího topného systému. Nevýhodou je vyšší cena přímotopných sazeb a také to, že systém musí překlenout topnou přestávku pro dobu dodávky vyšší sazby.

Podobné přednosti ale i nevýhody má systém s lokálními elektrickými panely.

Akumulační topné systémy

Tyto systémy je možno také rozdělit na dvě odlišné skupiny - jednak to mohou být lokální akumulační kamna s vlastním přívodem elektřiny k jednotlivým topidlům. Nevýhodou je velký objem těchto topidel a s tím související rušivý dojem v interiérech.

Druhou skupinu tvoří akumulační topné systémy pro ústřední teplovodní vytápění. I tyto topné systémy je možné použít pro nové objekty a nebo při rekonstrukci teplovodního topného systému jako nový zdroj vytápění. Velkou výhodou těchto elektrokotlů je využití druhého nejlevnějšího tarifu dodávky elektřiny a také možnost plně automatizovat celý topný systém. Dobrý elektroakumulační systém je vybaven automatikou nabíjení akumulačních nádrží ale také automatickou regulací vytápění objektu. Tím je možno dosáhnout významných úspor energie při zachování vysokého komfortu vytápění bez nutnosti jakkoli zasahovat do provozu vytápění. Další významnou předností tohoto systému je možnost vytváření vícezdrojového topného systému. To znamená, že je možno k akumulačním nádržím připojit jako další zdroj například kotel na pevná paliva, krbová kamna s vodní vložkou nebo jednu z nádrží nabíjet ze slunečních kolektorů. Tím se zlevní provoz topného systému a teplo, vyrobené ve zdroji, který se velmi nesnadno reguluje je uloženo v akumulačním zásobníku a je využito ve správném čase a optimálním množství díky ekvitermní regulaci, která řídí dodávku tepla do objektu.Také to umožňuje zabezpečení kotlů na pevná paliva proti přetopení a možnost jejich provozu v nejvhodnějších podmínkách, které zabraňují dehtování a nízkoteplotní korozi. Pokud je systém vybaven nabíjecí automatikou, je nabíjen optimálně podle venkovní teploty a množství tepla, které bylo dodáno z alternativního zdroje. Proto při dodávce nízkého tarifu nabíjení elektřinou nemusí vůbec dojít k sepnutí elektrických topných těles protože je systém dostatečně nabitý například kotlem na pevná paliva. To opět zjednodušuje obsluhu celého systému, uživatel pouze dohlíží na přikládání paliva do kotle (nebo krbu) na pevná paliva a vše ostatní obstará automatika akumulačního systému.

Výhody elektrického vytápění

  1. Vysoká pružnost regulačního systému
  2. V místě vytápění je zdroj absolutně prostý exhalací- mimořádně vhodné pro lázeňská místa, rekreační střediska apod.
  3. Možnost instalace systému v okrajových oblastech u kterých se nevyplácí plynofikace.
  4. Alternativa pro uživatele, kteří odmítají plynové topení z obavy před výbuchem.
  5. Investiční i provozní náklady na rozumné úrovni
  6. Bezhlučný provoz topného systému.
  7. V případě, že je jediným zdrojem elektřina, není nutné budovat nákladný komínový systém
  8. Velmi vhodné pro sestavování vícezdrojových topných systémů
  9. Plně automatický provoz
  10. V době dodávky levného proudu je možno využít i pro další spotřebiče v domácnosti
  11. V případě stavebnicového systému je možné vytvářet zdroje v široké škále výkonů od kotlů pro malé rodinné domy až po větší provozní, obchodní a jiné objekty.

Autor: Pavel Fousek


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...