Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Synco living - srdce a mozek vašeho domova

Společnost Siemens uvádí na trh nový systém automatizace domácnosti s názvem Synco living. Systém je určen pro rodinné domky nebo byty a slouží pro nezávislé řízení teploty v jednotlivých místnostech.

Lze jím ovládat jak servopohony na jednotlivých otopných tělesech, tak regulátory topných okruhů, kterými se řídí buď jednotlivé smyčky podlahového vytápění, nebo otopná tělesa připojená přes centrální rozdělovač. Kromě vytápění a regulace ohřevu teplé vody umožňuje Synco living řídit také osvětlení, rolety a žaluzie.

Systém Synco living je založen na bezdrátové komunikaci jednotlivých částí prostřednictvím protokolu KNX RF. Aplikaci systému Synco living je proto možné přizpůsobit okamžitým potřebám, finančním možnostem a samozřejmě i momentální stavební situaci. I po letech je možná integrace dalších uživatelsky příjemných funkcí, stejně jako rozšíření systému o další místnosti.

Funkce systému

Centrální jednotka QAX910

Srdcem systému je centrální jednotka QAX910, která řídí provoz celého systému a zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými přístroji.

Regulace vytápění

Centrální jednotka obsahuje 12 individuálně nastavitelných sedmidenních spínacích programů, které se používají pro řízení až 12 různých místností. Každý z těchto programů může řídit teplotu ve třech úrovních (komfortní, standardní a útlumová teplota) se šesti spínacími časy. Všechny místnosti jsou spojené do jedné domácnosti, pro kterou může být nastaven provozní režim a program prázdniny/zvláštní den. Centrální jednotka shromažďuje požadavky na teplo z jednotlivých místností a zasílá celkový požadavek do regulátoru zdroje tepla (kotel, tepelné čerpadlo atd.). Jednotka zasílá aktuální a žádané teploty jednotlivých místností do regulátorů topných okruhů a regulačních servopohonů na jednotlivých otopných tělesech, které pak vyšlou signál pro řízení pohonů regulačních ventilů. Centrální jednotkou jsou generovány také signály pro řízení výstupů multifunkčních relé na regulátorech topných okruhů.

Pro regulaci prostorové teploty jsou k dispozici následující části systému:

Prostorová jednotka QAW910

Na prostorové jednotce může být pro danou místnost nastaven požadovaný provozní režim a změna nastavení žádané teploty. Lze zde také nastavit časovač pro danou místnost. Prostorová jednotka rovněž snímá aktuální prostorovou teplotu. Všechny údaje jsou bezdrátově přenášeny do centrální jednotky.

Prostorové teplotní čidlo QAA910

Čidlo snímá prostorovou teplotu a bezdrátově ji zasílá do centrální jednotky.

Regulátory topných okruhů RRV912 a RRV918

Regulátory bezdrátově dostávají z centrální jednotky informace o žádané a aktuální teplotě jednotlivých místností a pohonům po kabelech předávají výsledné signály pro řízení polohy regulačních ventilů. Umožňují také přímé připojení oběhového čerpadla a ohřevu teplé vody.

Regulační servopohon otopného tělesa SSA955

Servopohon bezdrátově dostává z centrální jednotky informaci o žádané a aktuální prostorové teplotě (ta je poskytnuta prostorovým čidlem nebo prostorovou jednotkou) a podle toho řídí polohu radiátorového ventilu. Pokud není instalováno prostorové čidlo ani prostorová jednotka, použije servopohon otopného tělesa teplotu naměřenou svým vlastním vestavěným teplotním čidlem.

Dveřní / okenní kontakt wave AP 260

Když zůstanou dveře nebo okno otevřené, omezí se zdvih termostatického ventilu pro danou místnost, aby se zamezilo plýtvání energií. Tato funkce působí jak na pohony připojené vodiči k regulátorům topných okruhů RRV912 / RRV918, tak na bezdrátové servopohony SSA955.

Ohřev teplé vody

Pomocí centrální jednotky lze řídit také ohřev teplé vody. Jednotka může ovládat buď lokálně připojený zásobníkový ohřívač nebo řídit ohřev teplé vody dálkově přes regulaci zdroje tepla nebo jinou centrální jednotku. K těmto účelům je centrální jednotka vybavena sedmidenním časovým programem se šesti spínacími časy během dne pro přepínání mezi komfortním a úsporným režimem ohřevu teplé vody. Centrální jednotka může sloužit také pro ruční spínání nabíjení zásobníku teplé vody. Aktuální teplota teplé vody v zásobníku se zobrazuje na displeji centrální jednotky.

Meteorologické čidlo QAC910

Meteorologické čidlo měří venkovní teplotu a absolutní tlak vzduchu a bezdrátově zasílá tyto informace do centrální jednotky. Aktuální naměřené hodnoty venkovní teploty a tlaku vzduchu stejně jako trend vývoje tlaku vzduchu mohou být zobrazeny na klidovém displeji centrální jednotky. Změna atmosférického tlaku za poslední tři hodiny je znázorněna šipkou. Navíc se na základě změn a s ohledem na okamžitou hodnotu absolutního tlaku vzduchu určuje a na klidovém displeji zobrazuje trend vývoje počasí (slunečno, polojasno, deštivo). Na dvou informačních stránkách může být zobrazen průběh venkovní teploty a atmosférického tlaku během posledních 24 hodin.


Ovládání osvětlení a žaluzií

Předpokladem pro toto ovládání je, že ovladače světel a žaluzií mají schopnost navázání rádiové komunikace protokolem KNX-RF (např. Siemens Gamma wave nebo Hager tebis RF) nebo KNX TP1 (přístroje propojené vodičem, krouceným dvoužilovým kabelem).

Řízení osvětlení

Připojená svítidla mohou být spínána nebo stmívána buď přes centrální jednotku nebo pomocí externích spínačů (vysílačů). Různé nastavení jednotlivých svítidel může být uloženo v centrální jednotce jako scéna a kdykoliv později vyvoláno zpět. Kromě ručního ovládání může být osvětlení navíc spínáno buď časovým programem nebo programem pro simulaci přítomnosti osob.

Řízení rolet a žaluzií

Rolety nebo žaluzie mohou být také ovládány z centrální jednotky nebo pomocí externích spínačů (vysílačů). Mohou být ovládány postupně po krocích nebo je lze úplně vytáhnout či úplně stáhnout stisknutím tlačítka. Polohy všech rolet a žaluzií (úplné otevření nebo uzavření) mohou být uloženy jako scény a kdykoliv později opět vyvolány. Kromě ručního ovládání lze být rolety a žaluzie řídit také podle časového programu nebo událostí.

Ovládání osvětlení, rolet a žaluzií

Nastavení osvětlení a polohy rolet mohou být společně uložena jako jedna scéna, případně společně přenastavena po vyvolání příslušné scény.

Funkce dohledu

Centrální jednotka monitoruje připojené okenní kontakty, dveřní kontakty a detektory kouře.

Dveřní / okenní kontakt wave AP 260

Dveřní, resp. okenní kontakty detekují otevřené dveře nebo okno a bezdrátově posílají tuto informaci centrální jednotce. Mohou být využity také jako oddělené digitální vstupy (např. pro sledování uzavření dveří domácího mrazáku).

Detektor kouře Delta reflex s bezdrátovým modulem UNI M 255

Detektor kouře okamžitě detekuje kouř vznikající při požáru a spustí alarm - blikající LED kontrolku, akustický signál přímo na detektoru a rádiový signál do centrální jednotky.

Výstrahy

Pokud nastane porucha (detektor kouře, okenní kontakt, vytápění, atd.), zobrazí se hlášení na displeji centrální jednotky. Centrální jednotka může navíc generovat akustický signál a předat dál hlášení o poruše po sběrnici (KNX TP1), nebo může sepnout výstupní kontakt pro spuštění externího zdroje poruchového signálu.

Dohled nad přístroji

Připojené bezdrátové přístroje jsou v pravidelných intervalech monitorovány. Když se přeruší vysílání rádiového signálu nebo když jsou baterie blízko vybití, objeví se na displeji centrální jednotky chybové hlášení.

Komunikace KNX

Systém Synco living využívá technologie založené na mezinárodním standardu KNX/EIB pro drátový nebo bezdrátový přenos dat (KNX TP1 a KNX RF), a to jak v rámci systému, tak i pro komunikaci s přístroji jiných výrobců. Otevřenost technologie tak umožňuje integraci různých přístrojů KNX/EIB.

Chcete-li o systému Synco living získat podrobnější informace a vyzkoušet si jeho ovládání v praxi, navštivte vzorový dům Dimenze 90 firmy RD Rýmařov na adrese Švédská 67, Ostrava - Muglinov. Více informací o systému Synco living a dalších výrobcích značky Siemens je k dispozici rovněž na internetové adrese www.siemens.cz/synco-living.

Kontakt:
Ing. Michal Bassy
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 402
e-mail: michal.bassy@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...