Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Diskutujte s námi - Jak ohlídat tepelné mosty?

Duben patří Stavebním veletrhům Brno. Od 17. do 21. se v Brněnském veletržním areálu společně konají veletrhy IBF, SHK a Elektro. K nim patří i zamyšlení nad současnými problémy stavebnictví a jejich řešení. Z těch nejožehavějších nás napadla čtyři témata, kterým bychom chtěli podřídit následující diskuse.

Jak ohlídat tepelné mosty?

Roman Šubrt: Dnes a denně mi někdo volá či píše, co má dělat s plísní. Týká se to novostaveb bytových domů, starších objektů, nájemních bytů i rodinných domků. Kde je toho příčina? Neumíme projektovat a stavět? Nebo se obyvatelé neumí v bytech chovat? Jak postupovat, aby na novostavbě nevznikl tepelný most, jak to řešit u starších domů, ať již rodinných, bytových ve vlastnictví občanů či nájemních? To je velmi složitá otázka, a proto se těším na názory v této diskuzní sekci.

Roman Šubrt: Tepelné mosty mě zajímají už od vysoké školy, kde v jejich řešení spočívala podstatná část mé diplomové práce. Tepelným mostům jsem se pak věnoval v několika publikacích, detekuji je pomocí infrakamery, v současné době jsem pro firmu HELUZ zpracoval obsáhlý katalog detailů s výpočtem tepelných mostů (26 detailů, každý v 9 variantách zdiva) a stále se setkávám s novými a pro mě překvapujícími tepelnými mosty. Vznikají všude. Nejen tam, kde je způsobí projektant, nebo tam, kde se stanou pomníčkem lidové tvořivosti "řemeslníků", ale i prostě tam, kde by je nikdo nehledal. Například tepelný most v novostavbě rodinného domku způsobený průchodkou plynoinstalace vypadá úsměvně až do té doby, než se začne projevovat plísní za kuchyňskou linkou, která prorůstá až do ní. Jako legrace může působit i pán, který si stěžuje, že mu "táhne" v noci na hlavu. Opět až do doby, než jsme odhalili, že mu na ni skutečně fouká vytrubkováním elektroinstalace pro zásuvku. Některá vytrubkování se samovolně ucpala. Zkondenzovalo v něm totiž tolik vody, že v esovité prohlubni vytrubkování se vytvořil vodní sifon. Jistě je příjemné mít doma vodní hladinu, ale nemusím ji mít v zásuvce. Jednak průchod rozvodů elektro skrz vodní hladinu asi není dobrý, a pak také jak zamezit růstu plísní v této minikaluži ve zdi?

A s jakými tepelnými mosty jste se setkali vy? Jak jim zabránit nebo je alespoň minimalizovat? Diskutujte s námi před Stavebními veletrhy v Brně.

 
 
Reklama