Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prestižní ceny Zlatý Amper 2007 uděleny

Včera večer vyvrcholila oficiální část 15. ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2007 předáním ocenění ZLATÝ AMPER v Betlémské kapli. Ocenění ZLATÝ AMPER získaly čtyři soutěžící produkty a čestné uznání si odneslo pět dalších exponátů. Zlatý Amper putuje například do společnosti ABB za měřič frekvence ACS 800 se specializovaným softwarovým vybavením pro inteligentní řízení čerpadel.

Soutěže, kterou společně vyhlašuje Terinvest ve spolupráci s ČVUT, se zúčastnilo 28 firem s 29 exponáty, které jsou novinkami letošního roku. Osmičlenná odborná komise, v jejímž čele stál profesor Jiří Tůma z ČVUT, hodnotila technickou a technologickou úroveň soutěžících výrobků, originalitu jejich řešení, bezpečnost výrobků a také jejich technickou kvalitu a obchodní využitelnost.

Ocenění ZLATÝ AMPER získaly čtyři soutěžící produkty a čestné uznání si odneslo pět dalších exponátů. Zlatý Amper putuje například do společnosti ABB za měřič frekvence ACS 800 se specializovaným softwarovým vybavením pro inteligentní řízení čerpadel. Oceněno bylo originální řešení regulace čerpadel s programovatelnými měniči frekvence. Kopos Kolín si odnáší další Zlatý Amper za dvoukomorový parapetní kanál s dvojitou stěnou, určený k přehlednému uložení silových vodičů, počítačových sítí, telefonních a anténních rozvodů.

Třetí ze Zlatých Amperů patří Siemensu za automat CPU 416 F pro bezpečnou komunikaci mezi procesorem a vzdálenými jednotkami, a to i bezdrátově podle standardu 802.11. Poslední Zlatý Amper se vydá až do VUKI Bratislava, a to za kabel, který vyhovuje náročným podmínkám ukládání kryomagnetů při výstavbě urychlovače CERN.

Čestná uznání získávají firmy ELV Produkt Senec za chráněný elektrický stožár pro rozvod elektrické energie, Polovodiče za svářecí diody v bezpouzdrovém provedení, První Elektro za integrovaný systém transformace z vysokého na nízké napětí s dálkovou správou, Spaun Electronic za vysoce kvalitní a spolehlivé zařízení pro rozšíření možností při ovládání satelitních programů a WM Ocean za inteligentní bezbateriové dálkové ovládání Easyfit, kde energie je získávána pohybem.

Udělená ocenění komentoval v závěru večera předseda odborné komise profesor Tůma z ČVUT. Podle něj se mezi oceněnými exponáty objevují tři základní trendy. Patří mezi ně tendence k úspoře energií, která vede k šetrnějšímu nakládání s životním prostředím, tendence k miniaturizaci výrobků umožňující šetření materiály a snaha o stavebnicové řešení výrobků, která přináší úspory nákladů.


udílení cen Zlatý Amper 2007
Zahájení slavnostního večera

udílení cen Zlatý Amper 2007
Moderátorka udílení cen

udílení cen Zlatý Amper 2007
Zástupce společnosti Siemens přebírá cenu Zlatý Amper

udílení cen Zlatý Amper 2007
Zlatý Amper pro společnost ABB
 
 
Reklama