Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební veletrhy Brno 2007 a regenerace průmyslových objektů

Areály některých bývalých pivovarů znovu ožívají

Ještě před několika desítkami let se pivo vařilo prakticky v každém větším městě a mít vlastní pivovar bylo pro dané město velkou ctí. Však také řada pivovarů působila přímo v městských centrech. Dnes, když řada pivovarů dávno zanikla, nabízejí tyto areály mnoho možností pro další využití.

Osud bývalých budov, kde se dříve vařilo pivo, rozhodně nebude jedním z témat letošního doprovodného programu Stavebních veletrhů Brno a veletrhu Urbis Invest náhodou. Před několika týdny se totiž uvařil poslední hektolitr piva v branickém pivovaru a o využití zdejšího areálu se momentálně diskutuje. Konec konců historie tohoto pivovaru věrně ilustruje osudy desítek podobných. Zejména menší pivovary musely v minulých desetiletích čelit tvrdé konkurenci ze strany pivovarnických gigantů jako je Plzeňský Prazdroj či smíchovský Staropramen. Ty si z nich udělaly většinou nejprve stáčírny, pak sklady, aby je nakonec zcela zrušily.

Místo varny byty

Pivovar Braník je určitě díky své poloze přitažlivý pro developery a investory do nemovitostí.

Výhodou nabízeného areálu je zajímavá lokalita, problémem pro univerzální investory do nemovitostí ovšem může být vázanost budoucího využití komplexu na památkovou péči.

Podle Martina Skalického ze společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker by tu mohly vzniknout atraktivní loftové byty se zajímavou architekturou. Některé pivovarské haly, jež nebudou splňovat požadavky na byty, by mohly sloužit zábavě nebo sportu. Byty a obchody by měly vyrůst i z bývalého pivovaru v Nuslích. Dva a půl hektaru mrtvého území vedle Botiče by mělo ožít do čtyř let. Památkáři ale trvají na zachování industriální podoby objektu včetně všech komínů.

Místo pivovaru hypermarket

Případy, kdy se pivovar přestaví na byty či obchody nebo administrativní objekt (bývalý holešovický pivovar v Praze) jsou ještě z hlediska architektury ta lepší řešení. Nenávratné škody vznikají demolicí bývalého pivovaru. Například v severočeském Jirkově nechala radnice přes odpor veřejnosti zbourat 165 let staré objekty pivovaru a na jejich místě vyrostl hypermarket. Všechny pokusy o záchranu staré budovy ztroskotaly. V roce 2002 se proto jirkovská radnice rozhodla areál prodat za vyvolávací cenu 2,1 miliónu korun. Koupil ho podnikatel z Frenštátu pod Radhoštěm Lukáš Raška. Areál však nikdy neopravil ani nevyužíval.

Vznikají nové minipivovary

Velký boom zažívají v posledních letech malé pivovary a zejména restaurační minipivovary. Zatímco v roce 1990 u nás byl pouhý jeden minipivovar, dnes jich je už 57. A další malé většinou rodinné pivovary přibývají. Už letos na podzim totiž podnikatel David Ryba rozjede ve Stříbře provoz dalšího minipivovaru. Rodinné pivovary vyrábějí především speciální druhy piv, jejichž obliba stále roste. Právě v Plzeňském kraji je nyní několik rodinných pivovarů. Nejznámějším a největším z nich je pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, malý pivovar v Koutě na Šumavě a restaurační minipivovary v Dobřanech a v Plzni.


Lepší časy pro všechny investice do brownfields

Tématika brownfields se zdaleka netýká pouze areálů bývalých pivovarů. Na území České republiky se v současnosti nachází přes 3000 brownfieldů o celkové rozloze více než 11 000 hektarů. Jejich zmapováním v jednotlivých regionech se v rámci tzv. vyhledávací studie zabývá v posledních letech Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Národní strategie regenerace brownfieldů a výsledky vyhledávací studie lokalit v ČR bude tématem konference, která se uskuteční v rámci mezinárodního veletrhu Urbis Invest 18. dubna na přednáškovém molu v pavilonu V.

Na základě této vyhledávací studie bude k dispozici ucelená databáze, ze které budou vybírány projekty pro regeneraci a rozvíjení dalších investičních příležitostí pro developery a investory. Jak vyplývá z výsledků studie, více než 50 procent brownfieldů není ekologicky zatíženo a přes 70 procent těchto lokalit je v soukromém vlastnictví.

Všeobecně je pod pojmem brownfield (hnědé pole) chápáno území, které by mohlo být zastavěno a v současnosti není využíváno vůbec nebo neefektivně. Většinou se jedná o opuštěné průmyslové areály, zemědělské objekty, bývalé vojenské areály, obytné objekty a plochy. Často se vyznačují neprůhledným majetkovým uspořádáním, zdevastovanými výrobními budovami a přítomností starých ekologických zátěží, způsobených například skladováním odpadů nebo využíváním pro vojenské účely.

V letech 2007-2013 bude agentura CzechInvest podporovat regeneraci brownfieldů prostřednictvím Operačního programu podnikání a inovace, další peníze by měla poskytnout ministerstva, jednotlivé kraje, obce a soukromý sektor. Podle odhadů si regenerace tří tisíc zmapovaných brownfieldů vyžádá kolem sto miliard korun a doba realizace potrvá nejméně dvacet let. Úsilí řešit opuštěné areály směřuje k přestavbě těchto území, k jejich využití a k odklonu od stavění na zelené louce, jež má za následek stálé rozrůstání měst a zabírání zemědělské půdy.

Řešení problematiky brownfield je v České republice ve srovnání se starými členskými zeměmi EU stále v počátcích. Díky iniciativě ze strany společenství lze konstatovat, že i v Česku zájem investorů o brownfields postupně stoupá. Předpokladem úspěchu projektů regenerace brownfield je především reálná, dlouhodobá a přitom odvážná vize jejich následného využití, což je často slabinou mnoha projektů u nás.

V zahraničí se osvědčily například rekonstrukce historických průmyslových staveb na nové funkční využití - na kulturní zařízení propojená s komerčními zónami či na ubytovací zařízení vyšších kategorií. Další osvědčenou variantou je přestavba objektů bývalých na komplexy bytů střední kategorie v kombinaci s kulturním centrem, ateliéry, kluby apod. Toto tzv. "loftové bydlení" se stává módou i u nás a je často vyhledáváno umělci a mladými lidmi.

V rámci Stavebních veletrhů v Brně proběhnou dále na toto téma například konference "Inovace a technologie v rozvoji regionů", kterou pořádá Asociace inovačního podnikání ČR a Česká asociace rozvojových agentur a která se uskuteční ve čtvrtek 19. dubna 2007 od 10 hodin v administrativní budově BVV, a. s. nebo konference "Property Invest Czech" organizovaná CzechInvestem, která proběhne v kongresovém centru od 18. do 19. dubna.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...