Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centra měst mění nejen velké projekty

Pravidelnou součástí veletrhu Urbis Invest, který proběhne na brněnském Výstavišti od 17. do 21. dubna 2007, bývá prezentace investičních aktivit českých, moravských i slezských měst. Miliony korun směřují v posledních letech do rekonstrukce městských center, další miliardy korun věnují soukromí investoři na realizaci svých projektů v centrech těchto měst.

Proměna center desítek větších či menších měst má dva aspekty. Jednak se o rekonstrukci centrálních náměstí a přilehlých ulic zasazují samotné místní radnice či magistráty, jednak v samotných centrech měst realizují své miliardové projekty i soukromé firmy. Zapomenout by se nemělo ani na další variantu, kdy soukromý investor opraví po dohodě se samosprávou část centra na vlastní náklady. Typickým případem tohoto trendu je změna, kterou v uplynulých letech prošlo okolí pražské křižovatky Anděl a kde se na úpravách výrazně podílely vedle radnice i soukromí developeři okolních projektů.

Města opravují náměstí

Snahou řady radnic je opravit své centrální náměstí a jeho okolí do takové podoby, za kterou se město nemusí stydět. I náměstí totiž v posledních desetiletích trpěla značnou podfinancovaností, což se nutně projevilo nejen na stavu jejich povrchu. Rozsáhlou rekonstrukci má za sebou například brněnské Náměstí Svobody s přilehlými ulicemi či Karlovo náměstí ve středočeském Kolíně. Do rozsáhlé obnovy centrálního Masarykova náměstí se pouštějí radní v Uherském Brodě. Podle zdejší radnice již vzhled náměstí neodpovídá dnešním měřítkům. "Rekonstrukce zahrne například výměnu veřejného osvětlení, výsadbu zeleně či nový mobiliář. Přibude i parkovacích míst," poznamenal starosta Ladislav Kryštof.

Ve Žďáru řekli občané NE

Jedním z úhlavních nepřátel přílišných modernizací jsou zejména ve městech s historickým centrem památkáři. V Liberci zastavili výstavbu nákupního centra Plaza v těsné blízkosti historického centra města, ve stejném městě se ještě bude bojovat o osud architektonicky zajímavé stavby bývalého obchodního domu Ještěd. Nejen památkáři ale mohou rekonstrukci náměstí zastavit. Například ve Žďáru nad Sázavou se proti změně podoby městského centra postavili sami místní občané. Radnice uvažovala o přebudování centrálního náměstí Republiky za několik desítek milionů korun, ale podle nedávného průzkumu veřejného mínění o to občané nestojí. Radnice proto upustí od plánů, v nichž figurovaly květinové záhony, pás zeleně dělící hlavní silnici, nadchod pro chodce či květinový a zeleninový trh. Na náměstí budou postupně provedeny pouze menší úpravy.

Centra lákají soukromé investory

Zejména zdevastované či prázdné budovy v centrech měst jsou cílem rozsáhlých investic soukromých developerů. Ti zde budují hotely, obchodní či administrativní centra. Například v Praze na Senovážném náměstí vznikají ze starých bytových domů nové moderní hotely.

V centru Plzně zase vyrůstá administrativně-obchodní centrum za půl miliardy korun. Právě soukromí investoři mají největší problémy s památkáři a často musí své projekty přepracovávat. To je případ dostavby proluky na křižovatce Národní třídy a ulice Mikulandské v Praze, kde se již předložilo několik verzí využití tohoto prostoru. Plánovaná výstavba hotelu dostane pravděpodobně zelenou.

V Mostě se bude náměstí bourat

Pikantní situace s přebudováním centra města nastala v Mostě. Stavební úřad zde vyzval město, aby odstranilo stavbu 2. náměstí. Důvodem je porušení zákona při jeho vybudování. "Lávka pro pěší mezi finančním úřadem a poštou je širší a zasahuje na soukromý pozemek," vysvětlil důvody tohoto kroku mostecký primátor Vlastimil Vozka. V pořadí druhé náměstí v centru města, jehož historické jádro ustoupilo v 70. letech minulého století těžbě uhlí, nechalo postavit bývalé vedení města. Veřejnosti slouží od loňského srpna.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno
Tel. +420 541 152 722, Fax: +420 541 152 889, E-mail: dpokorny@bvv.cz


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...