Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kateřina Buchtová: Vystavovatelé se k nám pravidelně vracejí, už patnáct let

Veletrh Amper letos slaví malé jubileum. Koná se už popatnácté. Vyrostl z dětských nemocí, získal zdravé sebevědomí a blíží se k věku dospělosti. A hlavně jej neopustila odborná veřejnost. O tom, co nás čeká na letošním jubilejním ročníku jsme hovořili s Kateřinou Buchtovou, manažerkou projektu.

TZB-info: Můžete stručně charakterizovat veletrh Amper?

Kateřina Buchtová: Amper je mezinárodní veletrh průmyslové elektrotechniky a elektroniky, největší ve střední a východní Evropě. Zájem o něj nemá jen odborná veřejnost, pro kterou je určen, ale také hospodářské a státní instituce. O kvalitě veletrhu hovoří i odborná spolupráce s pražským ČVUT, které nad ním letos převzalo záštitu.

TZB-info: Co nového může odborná veřejnost od veletrhu očekávat?

Kateřina Buchtová: Letos výrazně vzrostl počet vystavovatelů v oboru Automatizační, řídicí a regulační technika. Zájemci o výstavní plochu se už nevešli do jediné haly, a tak jim budou patřit hned haly dvě. Jednou z nich je nová hala 8, která vyrostla na ploše 3200 metrů čtverečních, a jen v ní bude zhruba 80 vystavovatelů z oboru automatizace. S halou jsme měli trochu problémy. Podle předběžných dohod měla stát na pronajaté ploše sousedního letiště, dohody však na poslední chvíli vzaly za své, takže jsme ji nakonec umístili přímo do areálu výstaviště.

Novinkou slaboproudé části veletrhu bude dvoudenní show společnosti Arrow. V rámci show má být představena řada firem z oboru, některé z nich vystavují na Amperu samostatně, jiné, například firma Microsoft, připravují malý prezentační stánek právě v rámci této akce.

TZB-info: Jaký bude program konferencí a seminářů?

Kateřina Buchtová: Novinkou budou letos Snídaně na veletrhu Amper, které se konají vždy ráno od osmé do desáté. Jedná se vždy o krátkou konferenci na dané téma, doplněnou diskusí s odborníky a na slibovanou snídani také dojde. Výhodou je, že tyto akce nezaberou většinu dne, jak bývá zvykem, takže zúčastněným zbude čas navštívit v tentýž den i stánky, které je na veletrhu zajímají.

Kromě několika konferencí a seminářů, jejichž podrobný program najdete na webu veletrhu (http://www.amper.cz), jsou připraveny ještě další akce, mezi něž patří třeba už čtvrtý sněm Unie elektrotechniků, potřinácté dojde k celostátnímu setkání elektrotechniků České republiky Volt 2007, zajímavé by mohlo být i diskusní fórum v hale 2 věnované například současným problémům a perspektivám elektrotechniky, evropským normám pro osvětlení či bezdrátovým sítím. Spoustu informací získají návštěvníci rovněž přímo na stáncích jednotlivých vystavovatelů.

TZB-info: Kolik návštěvníků letos očekáváte a kolik jich přišlo v loňském roce?

Kateřina Buchtová: Očekáváme stejně jako vloni kolem padesáti tisíc návštěvníků. I veletrh Amper postihla v minulosti stejně jako jiné výstavy a veletrhy z oboru určitá krize, kdy klesaly počty návštěvníků i vystavovatelů. Nám se však tento trend podařilo už před několika lety zastavit a nadále rosteme, přinejmenším v počtu vystavovatelů a výstavní ploše. Počty návštěvníků se už třetí rok v podstatě nemění, rozdíly jsou ve stovkách, vloni jich bylo přesně 49 883.

TZB-info: Kolik přijede vystavovatelů a budou někteří z nich ze zahraničí?

Kateřina Buchtová: Letos se naše výstava rozprostírá na ploše 37 000 metrů čtverečních. Zastoupeno bude celkem 826 firem. Snažíme se víc a víc pronikat i do zahraničí a zvát k nám zahraniční vystavovatele, ale je to složité. V každém případě tu budeme mít misi z Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a vystavovatele z řady dalších zemí. Celkem se v nějaké formě představí přibližně 150 firem ze 23 zemí.

TZB-info: Mohla byste prozradit, jak je veletrh strukturován, kde návštěvníci najdou právě ten svůj obor?

Kateřina Buchtová: V hale 1 uvidí návštěvníci zařízení pro výrobu elektrické energie, vodiče a kabely a osvětlení. Hala 2 představuje elektroinstalační techniku, haly 3 a 8 jsou vyhrazeny už zmiňované automatizační, řídicí a regulační technice, v hale 4 je zaostřeno na elektronické prvky a moduly. V hale 5 najdete celou řadu oborů -- měřicí a zkušební techniku, zabezpečovací techniku, pohony a výkonovou elektroniku, stroje, nářadí a pracovní pomůcky, a také služby. A konečně v našem výčtu zbývají ještě haly 6 a 7, první z nich je věnována elektroinstalační a druhá výpočetní a komunikační technice.

TZB-info: Jaké zázemí je zajištěno pro zákazníky. Bude dostatek příležitostí pro občerstvení a dost parkovacích míst?

Kateřina Buchtová: Přiznejme, že zázemí veletrhu zatím nedosahuje evropských standardů, i když není tu zase nic tak extrémně špatného. Máme připraveny dvě restaurace, několik kaváren, stánky s občerstvením. Předpokládáme, že bude dost i parkovacích míst, pro jistotu máme připraveno ještě záložní parkoviště před Sazka Arénou. K dispozici bude i kyvadlová doprava od stanic metra.

TZB-info: Můžete prozradit něco bližšího o soutěži Zlatý Amper?

Kateřina Buchtová: Je to soutěž, kterou v rámci veletrhu Amper pořádáme každoročně. Soutěží se o nejpřínosnější exponát veletrhu. Každoročně je do této soutěže nominováno kolem 30 výrobků a je na odborné porotě, aby z nich vybrala ty nejlepší. Obvykle se udělují čtyři ocenění a několik čestných uznání, výsledky jsou vyhlášeny na slavnostním večeru. Ten letošní se bude konat ve čtvrtek 29. března v Betlémské kapli.

TZB-info: Asi si po skončení výstavy hodnotíte spokojenost vystavovatelů. Jaké jsou výsledky?

Kateřina Buchtová: Vystavovatelé, řekla bych, jsou spokojeni, protože se nám na veletrh Amper pravidelně vracejí. Počet vystavovatelů jasně hovoří o tom, že dnes už na našem veletrhu vystavuje téměř každý, kdo v elektrotechnice a elektronice v České republice něco znamená. Konečně, Amper je ideální místo nejen pro představení nových výrobků, ale i pro setkání odborníků, výrobců a uživatelů elektrotechniky a elektroniky.

TZB-info: Mohla byste na závěr předložit ještě stručnou vizitku veletrhu Amper? Kdy a kde se koná, a jaká je výše vstupného?

Kateřina Buchtová: Tak tedy, jubilejní 15. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2007 se koná v Pražském veletržním areálu v Letňanech, a to ve dnech 27. až 30. března 2007, tedy od úterý do pátku, v čase od devíti do sedmnácti hodin. Vstupné na jeden den je 150 Kč, na dva dny 250 Kč. Srdečně zvu veškerou odbornou veřejnost.

Děkujeme za pozvání, a ať se jubilejní ročník Amperu po všech stránkách vydaří.

 
 
Reklama